Eğitim-Sen Taşova Temsilciliğinden Basın Açıklaması

BASINA VE KAMUOYUNA

1) Yıllık enflasyon 14.6: Doğalgaza %32, elektriğe %31, baklagillere %60, peynire %27, yumurta %80, ayçiçeği yağına %50 zam. Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine 3gün önce %26 zam... Kamu emekçilerinin maaşlarındaki artış ise son açıklanan #KuruEkmekZammı (enflasyon farkı) ile son 1 yılda %13.11

2) Emekçilere #KuruEkmekZammı'nı reva gören sefalet artışları değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz! Hükmünü yitiren, sarı sendikanın imzaladığı 2021 yılı için %3 +%3 maaş artışını içeren “toplu sözleşme” derhal yenilenmelidir!

3) Maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır. 

4) Birinci vergi dilimi %15 ten % 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. 

5) Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmelidir.

6) Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar tamamen geri alınmalı, temel tüketim ürünlerinde KDV sıfırlanmalıdır

7) Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

8) Tüm kamu emekçilerini kapsayan, adil bir ek gösterge sistemi hayata geçirilmelidir. 

9) KESK olarak, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebine sahip çıkmaya, hayat pahalılığına,  adaletsiz vergi sistemine, yoksulluk,yolsuzluk ve israf düzenine karşı emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

10) Bizler için #KuruEkmekZammı'nın anlamı ihtiyacımız olan demokrasinin, hukukun, adaletin, barışın sağlandığı bir ülke özlemimizin ve hak arama yollarımızın ‘güvenlik politikaları’ ile baskıya dayanarak engellenmesidir.