Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 MART Salı 13:44

Nergiz, Karaciğer Sağlığı İle İlgili Bilgilendirmelerde Bulundu

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, karaciğer sağlığını olumlu ve olumsuz etkileyen gıdalar hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 08-09-2020 11:06   Güncelleme : 08-09-2020 11:06
Nergiz, Karaciğer Sağlığı İle İlgili Bilgilendirmelerde Bulundu

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, karaciğer sağlığını olumlu ve olumsuz etkileyen gıdalar hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

PAKETLENMİŞ ABUR-CUBUR TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN
“Cips ve unlu mamuller ile ilgili problem genellikle şeker, tuz ve yağ ile doldurulmuş olmalarıdır” diyen Sağlık Müdürü Dr. Nergiz, “Çalışmak için yanınızda sağlıklı atıştırmalık bulundurun. 10-12 adet yer fıstığını robottan çekip, doğal bir fıstık ezmesi elde edip yanında bir dilim elma ile yiyebilirsiniz. Ya da kuru kayısı veya hurma arasına ceviz yerleştirerek mini sağlıklı atıştırmalık sandviçler elde edebilirsiniz.
Bu tarifler, tatlı krizlerinize de bire bir” önerisinde bulundu.
KARACİĞERİN DOSTU LİFLİ YİYECEKLER
“Lif oranı çok fazla olan yiyecekler karaciğerinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir” diyen Dr. Nergiz, “Güne harika bir şekilde başlamak için yulaf ezmesini deneyin. Araştırmalar, karaciğer hastalıklarından uzak durmanın yollarından birinin bazı ekstra kilo ve karın yağlarını atmanız olacağını söylüyor” şeklinde konuştu.

PATATES KIZARTMASI VE HAMBURGER SİROZA NEDEN OLUYOR
Patates kızartması ve hamburgerin karaciğer sağlığını tehdit eden gıdalardan olduğunu belirten Nergiz "Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri çok fazla yemek, karaciğerinizin işini yapmasını zorlaştırabilir. Zamanla siroz olarak bilinen karaciğerde iz kalmasına yol açabilecek iltihaplanmalara neden olabilir" dedi.

ŞEKERİ AZALTIN
Çok fazla tatlı tüketiminin karaciğere zarar verebileceğini ifade eden Nergiz, "Çünkü karaciğerin işinin bir parçası şekeri yağa dönüştürmek. Eğer aşırıya kaçarsanız, karaciğeriniz çok fazla yağ yapar. Uzun vadede, yağlı karaciğer hastalığı gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz" dedi.

SU TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN
İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Karaciğeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sağlıklı kilonuzu korumaktır. Gazlı içecekler veya sporcu içecekleri gibi şekerli içecekler yerine içme suyu alışkanlığı edinin. Her gün kaç kalori kazanacağınıza şaşıracaksınız” diyerek, önerilerini şöyle sıraladı:

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT
Vücudunuzun biraz tuza ihtiyacı var; fakat yapılan araştırmalar, sodyumdan yüksek bir diyetin karaciğer izinin ilk aşaması olan fibrozise yol açabileceğini öne sürmektedir. Tuzu kesmek için ise yapabileceğiniz bazı kolay şeyler var. Pastırma ya da şarküteri gibi işlenmiş yiyeceklerden kaçının. Konserve sebzeler yerine taze seçin.

ISPANAK TÜKETİN
Yeşil yapraklı yeşillikler 'glutatyon' adı verilen güçlü bir antioksidandır ve bu da karaciğerinizin doğru çalışmasını sağlar. Akşam yemeği salatası için harika bir temel oluştururken, sarımsak ve zeytinyağı ile sote edilmiş hali çok lezzetlidir.

ALKOL TÜKETMEYİN
Çok fazla alkol tüketimi karaciğerinize zarar verebilir ve zamanla sirozlara neden olabilir. Arada sırada bile olsa içki içmek zararlı olabilir. Eğer bir kadınsanız, günde bir ya da erkekseniz günde iki içkiyle kendinizi sınırlandırmaya çalışın.
Yaban mersini polifenol açısından zengindir
İçerisinde 'polifenol' adı verilen ve çoğu zaman obezite ve yüksek kolesterolle el ele giden, alkolsüz yağlı karaciğer hastalıklarına karşı korunmanıza yardımcı olur. Polifenoller açısından zengin diğer yiyecekler arasında bitter çikolata, zeytin ve erik sayılabilir.

GÜNDE 2-3 BARDAK KAHVE TÜKETİN
Kahve olmadan gününüzü geçiremiyorsanız, karaciğeriniz için bazı yararları olabileceğini duymaktan memnuniyet duyarsınız. Araştırmalar, günde iki ila üç bardak kahve içmenin karaciğerinizi çok fazla alkol veya sağlıksız beslenmenin neden olduğu zararlardan koruyabileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, kahvenin karaciğer kanseri riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

KULLANDIĞINIZ OT VE BAHARATLARI İYİ SEÇİN
Karaciğerinizi ve kalbinizi aynı anda korumak için yemeklerinizin üzerine bir miktar kekik, adaçayı veya biberiye serpin. Onlar iyi bir sağlıklı polifenol kaynağıdır. Ekstra bir faydası da birçok tarifte tuzu azaltmanıza yardımcı olmasıdır. Tarçın, köri tozu ve kimyon da denenebilir.

YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, 'kateşin' denilen bir çeşit antioksidanla doludur. Araştırmalar, yeşil çayın karaciğer de dâhil olmak üzere bazı kanser türlerine karşı koruyabileceğini öne sürüyor. Eğer kendinize çay yaparsanız ve sıcak içerseniz daha fazla kateşin elde edersiniz. Buzlu çay ve içmeye hazır yeşil çaylar çok daha düşük seviyelere sahiptir.

DEVEDİKENİ
Meryemana dikeni, boğa dikeni, mübarek dikeni gibi adlarla da bilinen devedikeni (Silybum marianum) karaciğeri temizlemek için en çok önerilen bitkiler arasında ilk sırada geliyor. Devedikeninin içinde bulunan “silymarin” ve “silyin” adlı kimyasallar gıdalar yoluyla alınan zararlı toksinlerin vücut tarafından emilmeden sistemden atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan çeşitli dosyalarda devedikeni, mantar zehirlenmesine karşı etkili bir bitki olarak yer alıyor.

BADEM
Yemişler, iyi bir E vitamini kaynağıdır. Araştırmalar, yemişlerin karaciğer yağlanması ile ilgili hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Bademler de kalbiniz için iyidir, bu yüzden bir daha atıştırma isteği hissettiğinizde, günlük bir avucu geçmeyecek kadar alın. Ya da salataları güzel bir lezzet olarak ekleyerek deneyin.

ENGİNAR
Tüm yeşil ve sarı sebzeler özellikle; enginar (İçinde bulunan Silymarin maddesi hücrelerin hasar görmesini engeller. İhtiva ettiği fiber, magnezyum, folat ve C vitamini karaciğer hastalıklarına olduğu kadar kanser gelişmesini de önlemede yararlı olduğu bildirilmektedir), kabak, Brüksel lahanası (broccoli), lahana, karnabahar, kereviz, sarımsak, maydanoz, fesleğen, havuç, nane, soğan, böğürtlen, anason, adaçayı, ıhlamur, papatya (diüretik etkili) ile yaş ve kuru üzüm, yaş ve kuru incir, elma, portakal, turunç, limon gibi tüm meyveler ve yağdan fakir, kolesterolü az, fiber miktarı çok gıdalar tüm vücuda olduğu kadar karaciğere oldukça faydalıdır.

KARAHİNDİBA
Sindirim sistemini destekleyen bir ot olan karahindiba (Taraxacum officinale) safra üretimini artırarak karaciğerde biriken zararlı toksinlerin dışkı yoluyla atılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bitkinin iltihap önleyici özelliği, karaciğer tahribatına yol açan iltihaplanmaların tedavisine yardımcı olabilir. Karahindiba çayının diğer faydaları arasında; kan şekeri düzeyini koruması, kolesterolü düşürmesi, idrar söktürücü olması ve antioksidan olması gösteriliyor'ifadelerini kullandı.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert