Köşe Yazarımız ,Gültekin Erdal'ın , 5. kitabı yayınlandı. Kitap Moldova merkezli Lambert yayınevi tarafından E-Kitap olarak satışa sunuldu. Kitabın satış fiyatı 103 Avro.  

    Gültekin Erdal’ın, İstanbul II. Bayezid Haziresi Mezar Taşlarının tespit edilmesi ve kayda geçirilmesini sağlayan bu çalışması, Türk mezar geleneği açısından önemlidir. Kitapta, toplumların kültür ölçeği konumundaki kitabelerin ve taş işlemeciliğinin nadide örneklerini görmek mümkündür. Osmanlıca yazılmış olan kitabelerin Latin harflerine çevrilmesiyle hazirede ayrı bir bilgi envanteri ortaya çıkmıştır. Örneğin dönemin en yaygın hastalığının veba ve mezar taşına yansıyan ifadesiyle “ince hastalık” olduğunu öğreniyoruz. 

Kitabeler, hiç duymadığımız veya günümüzde de yaşamaya çalışan birçok mesleğin isimlerini bize vermektedir. Bu hazirede, taş ve kitabelerin durumuna göre okunabilmiş 80 farklı meslek tespit edilmiştir. Kitabın sonunda bu mesleklerin şahideleri pafta numaraları sıralamasına göre verilmiştir. Araştırmada, günümüzde hala devam eden meslekler yanında ruznameci, ibriktar, lekeci, deveci, türbedar, topçu, müneccim, kadı, kalfa, silahşor, su yolcusu gibi günümüzde geçerliği kalmamış mesleklere de rastlanmıştır. Ayrıca hazirede  nazır, müsteşar, vali, kaymakam, doktor, belediye başkanı, müderris  ve paşa gibi yüksek mevkilerde görev yapmış kişilere ait mezarlar bulunurken memur, yağcı, hademe gibi halk meslekleri de bulunmaktadır. Hazirede,  bir köleye ait mezar da bulunmaktadır. Görüldüğü gibi İstanbul II. Bayezid Haziresi, toplumun her tabakasından  insana kucak açmış ve ebediyete ulaşmalarına  vesile olmuştur. 

Kültürümüz açısından bu çok önemli  çalışmasından dolayı eğitimci, tasarımcı ve yazar Gültekin Erdal’ı kutluyor; kitabelerin çözümlenmesi aşamasında bu çalışmaya  katkı sağlamış olmaktan mutluluk duyuyorum. 

                                   Prof. Dr. Kelime ERDAL