İstanbul’da diri fay hattı görülmezken çevresinde bulunan diri fay hatları İstanbul’da risk teşkil ediyor. Türkiye’nin yüzde 70 ile 80’i deprem fayı zonları üzerinde bulunmaktadır. Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek üç bulunuyor. Bu faylar, Fay Hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Fay Hattı. Kayseri bu fay hattı  üzerinde olmasada, Ecemiş fayı Kayseri’den geçiyor ve büyük deprem üretebilecek faylardan biri olduğunu ifade ediliyor.
MTA Diri Fay Haritasına Göre
1. Derece Riskli Bölgeler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, uşak, bursa, Bilecik, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt. MTA Diri Fay Haritasına Göre 2. Derece Riskli Bölgeler; Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, afyon, samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, batman, Iğdır, Elâzığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum. MTA Diri Fay Haritasına Göre 3. Derece Riskli Bölgeler; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. MTA Diri Fay Haritasına Göre En Az Riskli Bölgeler; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Türkiye’nin Diri Fay Haritası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenmiştir. Bu harita, deprem tehlikesini değerlendirmek ve olası riskleri önceden tahmin etmek için kullanılan önemli bir araçtır. İşte güncellenmiş haritaya göre Türkiye’nin fay hatları ve risk bölgeleri:

1. Derece Riskli Bölgeler:

İzmir

Balıkesir

Manisa

Muğla

Aydın

Denizli

Isparta

Uşak

Bursa

Bilecik

Sakarya

Düzce

Kocaeli

Kırşehir

Bolu

Karabük

Hatay

Bartın

Çankırı

Tokat

Amasya

Çanakkale

Erzincan

Tunceli

Bingöl

Muş

Hakkâri

Osmaniye

Kırıkkale

Siirt

2. Derece Riskli Bölgeler:

Tekirdağ

İstanbul

Bitlis

Kahramanmaraş

Van

Adıyaman

Şırnak

Zonguldak

Afyon

Samsun

Antalya

Erzurum

Kars

Ardahan

Batman

Iğdır

Elâzığ

Diyarbakır

Adana

Eskişehir

Malatya

Kütahya

Çankırı

Uşak

Ağrı

Çorum

3. Derece Riskli Bölgeler:

Eskişehir

Antalya

Tekirdağ

Edirne

Sinop

İstanbul

Kastamonu

Ordu

Samsun

Giresun

Artvin

Şanlıurfa

Mardin

Kilis

Adana

Gaziantep’in bazı bölgeleri

Sivas

Gümüşhane

Bayburt

Kayseri

Yozgat

Çorum

Ankara

Konya

Mersin

Nevşehir

En Az Riskli Bölgeler:

Sinop

Giresun

Trabzon

Rize

Artvin

Kırklareli

Ankara

Edirne

Adana

Nevşehir

Niğde

Aksaray

Konya

Karaman

Bu harita, Türkiye’nin fay hatlarını, uzunluklarını, yaşlarını ve kayma türlerini göstermektedir. Lütfen bu bilgileri dikkate alarak gerekli önlemleri alın