Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 07:25

BASINA VE KAMUOYUNA...

İstanbul’da yaşayan bir çok bölgemizdeki köy dernekleri 8Mart Dünya Kadınlar günü Münasebetiyle Bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-03-2022 13:21   Güncelleme : 07-03-2022 13:26

  İstanbul’da yaşayan bir çok bölgemizdeki köy dernekleri 8Mart Dünya Kadınlar günü Münasebetiyle Bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

  Değerli Dostlar Bugün Sancaktepe Erbaalılar Derneği olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için toplanmış bulunmaktayız.

 Bundan 167 yıl önce 8 Mart 1857 de ağır çalışma koşullarını protesto etmek için direnişe geçen dokuma işçisi kadınların 129 unun çıkan çatışma ve yangında yaşamını yitirmesiyle başlayan sürecin ardından 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Martı "Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü" olarak ilan etmiştir. Böylece, 8 Mart kadınların mücadele ve dayanışmasının kutlandığı(anıldığı) gün olmuştur.

Kadınlar hayatımızın her yerinde, Türk kadının Kurtuluş Mücadelesindeki yeri tartışılmazdır. Cumhuriyet ile birlikte hayatın her alanında Türk Kadını yerini almıştır. Dünden bugüne bazı haklar kazanıldıysa da halen şiddete maruz kalan kadınlarımız ne yazık ki vardır.

Aile yaşamında ve çalışma hayatında kadının konumuna bakıldığında koşulların hiç de eşitlikçi olmadığı görülüyor. Anayasa da ??Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, dini, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşittir.?? İfadesi bulunmasına karşın yasal düzenlemeler yeterli değildir.

Kadınlarımızın toplumdaki yeri ve görevleri itibariyle birey olarak kişiliğini kazanması, kendini ifade edebilmesi, toplumda hak ettiği yeri alması gereklidir. Kadınların ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir.

Toplumun kalkınabilmesi ve ilerleyebilmesi için kadın erkek demeden hepsinin eğitim ve öğretim düzeyinin yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda sivil toplum örgütlerine de çok büyük görevler düşmektedir.

Bütün modernleşme, uygarlaşma, sanayileşme, eşit oy hakkı vb. gelişmelere karşın tarihin en ilkel ve en gelişkin sömürü ve ezme biçimleri bugün bir arada varlıklarını korumakta; bu nedenle kadınların her alanda gerçek eşitlik istem ve mücadeleleri de sürmektedir.

Gelişen teknoloji, yaşam kalitesinin yükselmesi ve eğitim seviyelerinin artmasıyla artık kadınlar, politikadan sanata her alanda bulunmakta, konumlarını başarılı bir şekilde temsil etmektedirler. Ulu Önder Atatürk ‘ün dediği gibi "Şuna inanmak lazımdır ki Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir." Bizler Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlı kalarak çağdaş bir toplum oluşmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Sancaktepe Erbaalılar Derneği kadınları olarak dernek çatısı altında her alanda erkeklerle ayrı değil eşitimiz olacaktır. Mücadeleye birlik beraberlik içinde gideceğiz. Hiçbir zaman haksızlık karşısında susmayacağız Doğa talanına Kadına şiddet ve kadın cinayetlerine çocuk istismarlarına karşı erkeklerimizle hep birlikte BİZ olarak mücadele edeceğiz.

Bu anlamda işçi direnişinde kaybettiğimiz 129 kadın ve daha nicelerini iş kazası uydurması ile kaybettiğimiz canlarımızı saygı ile anıyoruz. Kadına şiddeti çocuk işçi çalıştıran tüccarları çocuklara yapılan cinsel istismarı Doğa katleden gözü dönmüş madencileri lanetliyoruz

Saygılarımızla

Sancaktepe Erbaalılar Derneği ve Ballıdere köyü Geyikgölü Dernek yonetimleri yönetim kurulu adına

Zeycan Onat TAŞBAŞ Selinay CAN Hülya üstün  Gülbahar KAYA -Sevilay YİĞİT  Cennet CAN Memmune  kaya Firuze KAYA Nurdagül KAYA

Erhan GündüzErhan Gündüz

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert