Rusya adeta tüm dünyaya meydan okuyarak Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunurken savaşın kıvılcımları ne yazık ki Türkiye'ye de düştü. Türk ekonomisinin yakın ilişkiler kurduğu 2 ülke arasında başlayan savaş ekonomiye büyük yük getirirken süreçte büyük bir buğday krizi de yaşanabileceği belirtildi. 

Konu hakkında peş peşe açıklamalar gelirken açıklama yapan isimlerden biride CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba oldu. Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası'nı ziyaret eden Ağbaba burada yaptığı açıklamasında buğday ithalatı yaptığımız 2 ülke arasında yaşanan savaşın Türkiye'de ekmek fiyatlarını vuracağını iddia etti. 

EKMEK 9 TL Mİ OLACAK?

Sendika ziyaretinin ardından açıklama yapan Ağbaba “5 milyon 637 bin ton Rusya’dan buğday ithal ediyoruz, yani yüzde 69,3’ünü. 1 milyon 410 bin ton da Ukrayna’dan buğday ithal ediyoruz, bunun da oranı yüzde 17,3. Türkiye’nin toplam buğday ithalatı yüzde 86,6. Yani tamamına yakını Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyoruz.

Rusya’nın Ukrayna’ya bir saldırısı var ve en çok etkilenecek ülke Türkiye. Yakında bir ekmek 6 lira, 9 lira olursa hiç kimse şaşmasın, makarna fiyatları artarsa kimse şaşmasın” diyerek ekmeğin 9 TL olabileceğini iddia etti. 

UKRAYNA - RUSYA BUĞDAY İTHALATI ETKİLENECEK Mİ?

Konu hakkında sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin kendi ihtiyacını karşılayacak kadar buğday üretimine sahip olduğu, yılda 18 - 20 milyon ton buğday üretimi yapıldığı belirtildi. Türkiye'nin geçen sene 7.5 milyon ton buğday ithal ettiği, bunun yüzde 66'sını Rusya'dan, yüzde 18'i ise Ukrayna'dan yapılırken ithal edilen buğdayın işlenerek un ve makarna olarak ihraç edildiği belirtildi.