İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve hayata geçirilen KADES, Taşova Müftülük konferans salonunda kadın vatandaşlara sunum yapıldı. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri KADES ile kadına şiddetin önüne geçilmesini, engellenmesini hedefliyorlar.

 
Ekipler, KADES’teki butona basıldığı anda olaylara 5 dakika içinde müdahale ediyor. Sunumda KADES’in nasıl indirileceğini ve nasıl kullanılacağını anlattı. KADES uygulaması olamayan bazı kadın vatandaşlar da telefonuna uygulamayı indirdi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Azize DOYRAN Kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik konularda bilgilendirme yaptı. Doyran,"bugün KADES’i tanıtıyoruz. KADES’i tanıtmamızın en büyük amaçlarından bir tanesi toplumumuzun değer yargılarından biri olan kadınlarımızı, kızlarımızı, eşlerimizi ve annelerimizi uğrayabilecekleri şiddetten koruma amaçlı olarak bu program geliştirildi. Programın esas amacı şiddete uğrama ihtimali olan ve şiddete uğrayan kadınlarımızın iletişinin kolay bir şekilde sağlanması ve kolay sağlanan iletişimle birlikte de güvenlik hizmetlerinin 3 ile 5 dakika içerisinde sağlamak amaçlı yapılmıştır. KADES programı ile ilgili olarak Türkiye Genelinde 2 milyon 791 bin indirme sayımız mevcuttur. Bu indirme sayısından da 246 bin kişi bu programı kullanmıştır. Amasya İl genelinde 247 ihbarımız mevcut. Bunun 86’sı asıllı ihbar diğer asılsız ihbar sayısına baktığımızda da programın yanlış basılma veya adres değişikliğinin bildirilmemesiyle meydana geldiği görülmektedir. İhbara gidildikten sonra gerekli değerlendirme ilgili birimimiz tarafından yapılmakta. Alınması gereken önleyici ve koruyucu tedbirler de alınmaktadır.” Diye konuştu.

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır.

 

KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.


Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.