Kızgüldüren köyünde köylüler her sene üzüm ve pancar pekmezini kendileri yapıyor. Üzümüyle meşhur olan Kızgüldüren köyünde üzüm pekmezinin nasıl yapıldığını inceledik.

 

 

Üzümün toplanması, çuvallarda korta ya koyularak şırasının çıkmasının beklenmesi, özel toprağıyla kaynatılması ve süzülerek  tekrar kıvamına gelene kadar kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılma esnasında ise başında bekleyip karıştırılması ve pekmezin altının tutmaması gerekmetedir. Bu zorlu Süreci Kızgüldüren köyü halkından Şevki Önder ile kazan başında yaptığımız röportajda sizlere anlatıyor.

 

Taşova yöremizde üzümün yanında şeker pancarı pekmezide yapımı hala devam etmektedir. Kızgüldüren köyü halkından Mustafa Önder "Eskiden daha çok eken ve pekmezi yapılıyordu. Şimdilerde ise çok azaldı. Bu pancar pekmezinin çok faydası var. Doğal organik yani içerisine hiçbirşey katmıyoruz. Öksürük ve soğuk algınlığına birebir. Şeker pancarı pekmezinin yapılışı ise, ilk önce kabuğunu soyup suya koyuyoruz. Sonda bir gün kara suyunun çıkmesını bekliyoruz. Kara suyu çıktıktan sonra özel toprakla birlikte kıvama gelinceye kadar kaynatıyoruz. kaynattıktan sonra bir gün daha toprağın dibe çökmesini bekliyoruz. Kaynatılmış topraklı pekmezi süzerek farklı bir tencerede kaynatıyoruz. Bu şekilde uzun ve zorlu bir süreci var. " dedi.

Üzüm, şeker pancarının yanında bahçesinde meşhur Amasya misket elması ve bal  yetiştiriyor.