İlçemiz Taşova,Erbaa ve Niksar'da yapılması planlanan siyanürlü altın arama faaliyetleriyle mücadele amaçlı Facebook üzerinde kurulan 'TOKAT/ERBAA - AMASYA/TAŞOVA Altın'dan da Kıymetlidir' grubu bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada;

"Tokat'ın Erbaa İlçesi;

Türkiyenin en doğal yaşam alanları olan ilçemizin yılda 4 ay insan ayağı basan bakir dağlarında bulunan dereler, akarsular ve ormanlar, köylerimizin,Erbaa'mızın, Tokat'ımızın,Amasya'mızın ve Taşova'mızın su ve oksijen kaynağıdır. 

 


Bilirsiniz Karadenizde dağlar denize paraleledir.Sakarat ve Boğalı da yapılacak siyanür havuzu üzerinden esen rüzgar direk Erbaa,Taşova ve Niksar ovalarının üzerine çökecek. Asit yağmurlarıyla oluşan bulutlara, karadenize paralel dağlar geçit vermeyecek ve ovların üzerine kuvvetli yağışlar olacaktır.Siyanür kanser ve felç demektir.Ovalarımızda ki insanların ölümüne, sebze ve meyvlerin yok oluşuna neden olacaktır.


Ayrıca havuzlar vasıtasıyla zehirler havaya karışacak, asit yağmurları olarak tekrar doğaya dönecektir. Bu asit yağmurları bitkilerin, hayvanların ve doğanın tahrip olmasına sebep olacaktır” dedi. 
Kaynak Yeniçağ: Porsuk Çayı’nda ‘siyanür’ tehdidi 

Geçmişimizde evini ocağını, koyun sürülerini kaybetmiş acı dolu yürekler var. Erbaa insanı acıdan bir kere daha doğdu. Yürekleri yaralı, kanayan yaralarına dokunmayın. Acımızı mum ışığının aydınlattığı gecelerde,dede ve ninelerimizden dinleyerek büyüdük.

Şimdi nefesimiz ormanımızı alıp bizi nefessiz bırakmayın.

Erbaa'nın yaprağı, çökeleği,peyniri,karayaka koyunu,kuru fasülyesini yemediniz mi?

Bizi düşünmenizi istiyoruz.

Bizim insanımız dağlarda yamalı şalvarla, heybesinde ekmeği ile alın teryile emek verdi çalıştı.Zor şartlarda inanandığımız topraklardan ürün almak için ellerimiz çatladı,alınteri döktük.

Biz bu toprakları yok oluştan kazandık.Şimdi çocuklarımız ve torunlarımız öğretmen,polis,asker,hakim,vekil oldular toprak bize can verdi.

Canımıza dokunmayın!

İşte bu yüzdendir dağlarımıza gelecek madencilere kızgınlığımız. Biz sofrasında canların eksik olmadığı kültürlerden geldik.Erenlerimiz,Çerkezlerimiz,Muhacirlerimiz,Lazımız,Dadaşımız hepimiz bölünmeden hep aynı çoşkuyla çalışık birlik olduk.Birliğimize dokunmayın. Bizi perişan etmeyin!
 
Sesimize ses, canımıza can olun.

'Tokat Erbaa - Amasya Taşova Altından kıymetlidir' grubumuzda 

Yok olmaya, dur diyoruz." denildi.


Grup Facebook adresi : https://www.facebook.com/groups/871483956929762