Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
20 NİSAN Cumartesi 10:46

CHP Milletvekili Durmaz; 'Böylesine bir altın arama faaliyetine izin verilmesini anlamak mümkün değildir'

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat'ın Erbaa ilçesindeki maden arama faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e sordu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-11-2020 11:37   Güncelleme : 16-11-2020 12:06
CHP Milletvekili Durmaz; 'Böylesine bir altın arama faaliyetine izin verilmesini anlamak mümkün değildir'

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat’ın Erbaa ilçesindeki maden arama faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu. Durmaz önerge metninde arama yapılan bölgeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Sondajla altın araması yapılan bölge mera ve içme su kaynağını kapsıyor”

Sondajla altın araması yapılan “Boğalı” ve “Sakarat” yaylaları tescilli mera alanlarına sahip ve bölgedeki içme suyu kaynaklarının doğuş noktasıdır. Erbaa Belediyesi içme suyunun %60’ını projenin yapıldığı alanda bulunan Alacabal, Bostanlık ve Beyra mahallelerinden almaktadır. Bu bölge, çevresindeki Tokat ve Amasya illerinin, Erbaa ve Taşova ilçelerinin ve çevresindeki onlarca köyün can damarıdır.

 

Durmaz sözlerini, “Daha sondaj aşamasında binlerce ağacın kesileceği, ormanların tahrip edileceği ortadayken, yeraltına hançer gibi saplanan sondaj faaliyetleri sırasında su kaynaklarının zarar göreceği ortadayken böylesine bir altın arama faaliyetine izin verilmesini anlamak mümkün değildir. Adına altın madenciliği denilen açık hava kimyasal fabrikalarında çok büyük oranlarda siyanür, sülfürik asit, silika gibi ağır kimyasallar kullanılmakta, bir gram dore altın yani ham altın elde etmek için tam beş milyon gram (5 bin kilogram) taş-toprak ve çakıl siyanürle ve sülfürik asitle yıkanmaktadır” ifadeleriyle sürdürdü.

Söz konusu altın arama faaliyetinden ve ileride açılması planlanan siyanürlü-sülfürik asitli altın madeninden olumsuz etkilenmesi beklenen yaşam alanları ise şöyle:

Tokat ili Erbaa ilçesi Çerkezfındıcak, Kozlu, Tanoba, Akça, Değirmenli, Hacıpazarı, Koçak, Meydandüzü, Benli, İverönü, Kartosman, Hacıeli, Gölönü, Sokutaş, Keçeci, Ezebağı köyleri; Tokat ili Turhal ilçesi Kargın, Erenli, Kuytul köyleri; Amasya ili Bayat, Çatalçam, Sarayözü, Yuvaköy, Ümük köyleri; Amasya ili Taşova ilçesi Ardıçönü, Hüsnüoğlu, Çakırsu, Kumluca, Tatlıpınar, Devre, Ballıdere, Belevi, Geydoğan, Güngörmüş, Kızgüldüren, Hacıbey, Güvenlik, Dutluk, Tekpınar, Beldağı, Altınlı köyleri.

 

Durmaz, yürütülen sondaj faaliyetlerine ilişkin şu soruları yöneltti:

*Altın madenciliğini bölgede kurulması durumunda ne kadar ağaç kesileceği ve ne miktarda su kullanılacağı planlanmış mıdır?

*Bölge insanlarını olumsuz etkileyeceği açık olan bir madencilik faaliyetinin o bölgede başlatılmadan önce, o bölgede yaşayan yüz binlerce vatandaşımızın ve bölgedeki STK’lerin görüşleri alınmış mıdır?

*Bölgenin tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerine ağır bir darbe olacağı açık olan, yeraltı su kaynaklarının yapısını bozacak ve bölgenin dengesini olumsuz etkileyecek faaliyete neden izin verilmiştir?

*Daha arama ve sondaj aşamasında yol açma ve delme işlemi için binlerce ağacın kesildiği, sondajlarla bölgenin jeofizik yapısına zarar verildiği ortadayken, böyle bir çalışmanın bölgeye etkileri önceden hesaplanmış mıdır?

*Madenlerde “zehir barajı” deprem bölgesi olan bölgelerin olmazsa olmazıdır. Binlerce kişinin yaşadığı, verimli tarım arazilerine sahip, birincil deprem bölgelerinden biri olan Erbaa yöresinde “zehir barajı” inşasını nereye yapmayı düşünüyorsunuz? Zehir barajlarının çevresel etkileri araştırılmış mıdır?

*Projenin ÇED raporu bulunmakta mıdır? Böylesine hassas bir bölgede yaşayan insanları ve milyonlarca canlıyı olumsuz etkileyecek olan bir proje için ÇED raporu olmadan altın arama ruhsatı verilmesinin nedeni nedir?

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert