Kosgeb kobilere yaptığı hibeler için her geçen yıl yenilikçi olma yolunda ilerliyor. Ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlayacak yenilikçi fikirler ve girişimciler için olanak tanıyan kosgeb sera kurmak isteyen küçük çaplı kobilere de 50.000 TL  kadar hibe desteği projesi uyguluyor. Organik ve benzeri ürünler için yapılan seralar son yıllarda tüketimi oldukça fazlalaşan organik tarımın bir ürünüdür. Ülke ekonomisinin %70 oranını kapsayan çiftçilik gıda sektörü için çok önemli meslek dallarından biridir. Aşağıda sizlere hibe destek programları ve kapsayan sera işletmeciliğinin hizmet kalemlerini aktaracağız.

 

 Kosgeb Sera Kurma Hibesi 2019
 Sera kurmak ve var olan serayı geliştirmek modernleştirmek adına yapılan işlemleriniz için devlet destekli hibelerden yararlanabilirsiniz. Gıda ve tarım bakanlığının kırsal kalkınma projesi kapsamında sera işi yapan çiftçilerin desteklenmesi adına yeni adımlar attılar. Buna bağlı olarak hibe dışında verilen kredilerin %25 oranını devlet karşılayacak. Hibe desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin öncelikle ilgili kurumun talep ettiği evrakları tamamlaması gerekiyor. Bu evraklar;

ÇKS belgesi
Kontrollü örtü kayıt sistemi evrakı
Kimlik fotokopisi
Sera alımlarında ekspertiz raporu
Sera var ise tadilat yapılacak  veya yeni bir sera yapılacaksa proforma ya da fatura talep edilir.
Seracılık faaliyetleri için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra kuruma giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Talebiniz kabul edilmesi durumunda devlet destekli 50.000 TL kadar hibe alabilirsiniz. Aldığınız hibe ile faaliyetlerinizin temelini atmış olursunuz. Bu doğrultuda yapılan işlerde finansal açıdan ihtiyaç duyduğunuz zaman devlet destekli 100.000 TL ye kadar kredi çekmeniz mümkün üstelik çiftçiye özel faiz indiriminden faydalanabilirsiniz.

Sera Destekleri 2019
Tarımsal alanda üretim yapmanız halinde düşük faizli yatırım ve işletme kredisi almanız için bakanlar kurulu kapsamında kontrollü örtü altı üretim yapma koşulu ile en az bir hektar araziye sahip olmak ve sera kurarak kayıt sisteminin belirlediği yönetmelik gereğince uygunluk olması durumunda Ziraat bankası veya tarım kredileri kooperatifi tarafından %25 ile %75 oranında faiz indirimi yapılarak çiftçiye destek verilecektir.

Bu program kapsamında 20.000 nüfusun altında olan yerleşim birimlerinde ikamet etmiş olmak ve 18-40 yaş arası çiftçileri kapsayacak şekilde kontrollü örtü altı yetiştiriciliği yapan kobiler için geçerli olacaktır. Bu kapsamda kabul edilen başvurular için belirlenen şartlar doğrultusunda 30.000 TL ye kadar hibe garantisi verilir.

Kosgeb ve Ziraat bankasının verdiği hibelerden işletmenizi ilk açtığınız takdirde ve geliştirme yolunda belirtilen kalemlerde alabilirsiniz. Devlet hibelerinden faydalanan kobiler daha sonra bir defa daha aynı hibe programından faydalanamazlar. Yapmanız gereken çiftçi kayıt sistemine üye olmanız ve konu olan faaliyetleri yürütmek olacak.