Kuzey Makedonya’nın doğusunda yer alan Ustrumca (Strumica) şehrine bağlı Bansko köyünde, Alparslan Türkeş İlim ve Kültür Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Merkezde hâlihazırda devam eden Kur’an-ı Kerim ve Türkçe kurslarının yanı sıra, çocuklara yönelik şiir, edebiyat ve resim gibi farklı alanlarda da eğitimler verilecek.
Açılışı yapılan merkez, İyilik Hareketi Kültür Eğitim Yardımlaşma Derneği öncülüğünde hayata geçirildi. Dernek gönüllüleri tarafından mevcut Kur’an kursu tamamen yenilenerek; merkez, çocuk alanları ve kütüphane ile birlikte kapsamlı bir şekilde düzenlendi. Nüfusunun yaklaşık %25–30’unu Müslüman Türklerin oluşturduğu Bansko köyü, bu merkez sayesinde önemli bir eğitim ve kültür odağı haline gelmeyi hedefliyor.
"Bu Bayrağı Asla Yere Düşürmeyin"
Açılış töreninde konuşan dernek kurucusu, şair-yazar Kasım Alper Özdemir, merkeze ismi verilen Alparslan Türkeş’in Türk milletinin gönlünde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Özdemir konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Hepiniz birer Türk bayrağısınız; bayrağı asla lekelemeyin ve yere düşürmeyin. Başbuğ Alparslan Türkeş’in adını bu merkeze vererek, Balkanlardaki çocuklarımızın Türklük kimliğini ve duygularını unutmamaları için katkı sunmak istedik.”
Özdemir ayrıca, merkezin kütüphane ve teknolojik donanımlarının yenilenmesine katkı sağlayan Ayşe Akay Hanımefendi ile evlatları Öykü ve Kuzey Akay’a teşekkür ederek, “İyilik halkamız devam edecek; bu bayrağı yere düşürmeden mücadele etmeyi sürdüreceğiz,” dedi.
Eğitim Faaliyetleri Düzenli Şekilde Sürecek
Bansko köyü imamı Bayram İbrahimov da açılışta yaptığı konuşmada, merkezin yenilenmesine katkı sunan başta Kasım Alper Özdemir olmak üzere tüm gönüllülere teşekkür etti. İbrahimov, yeni dönemde Kur’an-ı Kerim ve Türkçe eğitimlerinin düzenli programlarla sürdürüleceğini ifade etti.
Sünnet Şöleni Geleneği Devam Ediyor
İyilik Hareketi Derneği’nin Balkanlar’da beş yıldır sürdürdüğü sünnet şöleni geleneği de Bansko’daki açılışta devam etti. Sünnet olan çocuklara çeşitli hediyeler ve harçlıklar verilirken, çocuklar aileleriyle birlikte merkezin açılış törenine katıldı.
Daha önce Balkanlar ve Afrika’da çok sayıda Kur’an kursu, Türkçe sınıfı ve kütüphane kuran İyilik Hareketi Derneği, Bansko’daki bu yeni merkezle birlikte bölgedeki çocuk ve gençlerin kültürel gelişimine katkı sunmayı sürdürüyor.

















