Son yıllarda ülke genelinde artış gösteren orman yangınları, hem doğal yaşamı hem de yerleşim yerlerini tehdit etmeye devam ediyor. Yangınlara müdahale eden orman görevlileri ve gönüllü vatandaşlar büyük fedakârlık göstererek alevlerle mücadele ederken, yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Yetkililer; ormanlara bilinçsizce atılan cam şişeler, gelişigüzel yakılan piknik ateşleri ve ihmal sonucu çıkan yangınlara karşı vatandaşları sık sık uyarıyor. Bu kapsamda Amasya Valiliği, il genelinde ormanlık alanlara girişleri yasaklamıştı.

Taşova ilçesi sınırlarında yer alan birçok köy, orman köyü statüsünde ve risk altındaki bölgeler arasında yer alıyor. Özellikle Herizdağı ormanlık alanı dikkat çekiyor. Bu geniş orman hattı Hacıbey köyünden başlayarak Dörtyol köyüne kadar uzanıyor. Yaz sıcaklarının arttığı bu günlerde serinlemek isteyen vatandaşlar gündüz ve gece saatlerinde bu bölgelere çıkıyor. Her ne kadar ateş yakılmasa da doğada bırakılan cam şişeler, güneş ışınlarını mercek gibi yansıtarak yangın riskini ciddi şekilde artırıyor.

Uzmanlara göre, bu tür dikkatsizlikler büyük felaketlere yol açabilir. Herizdağı çevresinde meydana gelebilecek bir yangın, birçok köyü tehdit edebilir. Bu nedenle yetkililere bölgedeki çöp ve atık kontrolünün artırılması, bilgilendirme tabelalarının yerleştirilmesi ve denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor.

Ormanlarımızı korumak hepimizin sorumluluğu. Basit bir ihmalin büyük bir felakete dönüşmemesi için vatandaşların daha duyarlı olması ve yetkililerin gerekli önlemleri alması hayati önem taşıyor.