Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
29 MART Cuma 03:13

TAŞOVA KAYMAKAMIMIZ ÖZKAN DEMİREL İLE ROPÖRTAJ

TAŞOVA TARIM VE TURİZM KENTİ 1981 Bolu doğumlu olan ve Mart 2007’de Taşova ilçesine asaleten atanan Kaymakam Özkan Demirel; “Taşova benim için çok önemli bir yer; ömrüm boyunca unutamayacağım bir ilçe. Kaymakamlık görevine asıl olarak başladığım ve dünya evine burada girdiğim bir ilçe.” dedi. Taşova’da Kaymakamlık görevini yaklaşık 9 aydır sürdüren Kaymakam Özkan Demirel, Amasya’nın yeni bölgesel gazetesi Ayrıntı’ya konuştu. Ayrıntı Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Münire Akran ile sıcak bir atmosferde gerçekleştirilen röportajda Taşova’daki çalışmalardan söz eden Kaymakam Demirel, sorularımıza içtenlikle ve tüm heyecanıyla yanıt verdi.

Amatör
Giriş Tarihi : 24-02-2015 22:14   Güncelleme : 24-02-2015 22:14
TAŞOVA KAYMAKAMIMIZ ÖZKAN DEMİREL İLE ROPÖRTAJ

Göreve başlayalı ne kadar oldu. Taşova hakkındaki gözlemleriniz nelerdir?

Taşova’da göreve başlayalı 9 ay oldu. Taşova’nın kültürünü, sosyal yapısını tanımaya çalıştım ve kendime şunu sordum. Taşova nasıl bir ilçedir? Geleceğe bakışı ne olmalıdır. İktisadi ve sosyal yönü nereye götürülmelidir? Bu yönde İl Strateji Planı çok aydınlatıcı oldu. Kendi gözlemlerimiz ve İl Stratejik Planı yardımıyla Taşova hangi konuda öne çıkmalıdır sorusuna Taşova; tarım ve turizm de kendini geliştirmelidir yanıtını bulduk. Nasıl ki bir Merzifon Sanayisiyle, Hamamözü termal kaplıcalarıyla, Suluova besi sanayi ile Amasya kültür turizm kenti olarak ön plana çıkmışsa; biz de tarımda ön plana çıkıyoruz. Taşova’nın rakımının diğer ilçelerden düşük olduğunu biliyoruz. 200 metre rakıma sahip olan ilçemizde ılıman iklim hakim. Taşova’nın yaş meyve ve sebze üretiminde çok büyük potansiyellerinin olduğunu tespit ettik. Bu nedenle vatandaşlarımızı meyve ve sebze yetiştiriciliğine doğru yönlendiriyoruz. Tütünün dünyada bir demode ürün haline gelmesi nedeniyle bizler de ilçemizi tütün ve hububat yerine meyve ve sebze ağırlıklı üretime doğru yönlendirmeliyiz. Biz bu dönüşümü yapabilirsek; büyük bir başarı elde etmiş olacağız.

Bu doğrultuda çalışmalarınız oldu mu?

Bu doğrultuda Özel İdare Müdürlüğümüz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız aracılığı ile ortaklaşa çalışmalar yürüterek; Esençay kasabamıza 30 bin adet elma fidanı diktik. Burada önümüzdeki yıl meyve potansiyelini yakalamış durumda olacağız. İlçemizde yöre yöre, kasaba kasaba ne, nerede yetiştirilecek çıkardığımız haritayla hepsini belirledik. Yaş sebze üretimine Mülkbükü, Gemibükü ve Umutlu havzamız çok uygun. Buralarda seralar kurduk. Bu bölgemiz sebzecilik üzerine yoğunlaştı. Burada domates üretimi yaparak 1 trilyon TL hasılat kazandık. Yine Belevi Kasabasına yüzde 75 Tarım Bakanlığı destekli, yüzde 25 yerel kaynaklarla toplam 321 milyarlık bir proje yapacağız. Bir yandan tarım yaparken, öte yandan sulama suyu politikalarını doğru yönetmeye çalışıyoruz. Doğru tarım yaparak, sulu tarıma geçiyoruz. 2008’de Köydes çalışmaları kapsamında Sulama Suyuna yönelik projelere yer vereceğiz.

Tarımda iddialı mısınız?

Sözleşmeli tarım alanlarının çok önemli tarımsal üretim havzasını oluşturmakta ve tarımda çok iddialı olduğumuzu belirtmekte fayda görüyorum.

Taşova tarım ve turizm şehri dediniz, turizme yönelik projeleriniz nerelerdir?

Turizm noktasındaki çalışmalarımız ise Boraboy Gölü’ne yönelik. Boraboy Gölü Koruma Projesi kapsamında 3 Trilyon TL’lik bir proje Turizm Bakanlığı’na sunuldu. Proje kapsamında Özel İdare ve Turizm Bakanlığı imkanlarıyla buraya yürüyüş parkurları, gezi alanları ve banglov evleri yaparak çok fazla turiste hitap etmesini sağlayacağız.

Amasya’da kültür turizmi gelişirken turistlerin günübirlik turlarına entegre olup, insanların Boraboy’da dinlenmesini ve o doğal güzelliği görmesini arzu ediyoruz.  Bu boyutta ilçe kaymakamlığı ve özel idare olarak gayret içerisindeyiz.

İlçede Çiçek bamya türünün önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Tanıtılması yönünde çalışmalarınız var mı?

Taşova’nın sembolü haline gelecek olan özel ürünü ise bamyadır. Çaydibi, Yaylasaray, Elmakırı’nda üretilen bamyamız ‘Çiçek bamya’ olarak tabir ediliyor. Özellikle çiçek bamyamızla markalaşmak ve yöresel bir tat oluşturmak istiyoruz. Hem kuru hem de yaş olarak pazarladığımız ve bu yöremize has bir bamya çeşidi olan çiçek bamyanın tanıtılması noktasında 2008 yılında festival yapmayı planlıyoruz.

Beldes çalışmaları ne durumda.

Taşova’ya bağlı 10 tane belde bulunmakta. Beldes çalışmaları için 1 trilyona yakın bir kaynak kullandık ve gerekli alt yapı çalışmalarını tamamladık. Kasabalarımıza kilit parke taşı döşeyerek, elini ayağını düzelttik.

Köydes çalışmaları ne durumda.

Yine ilçemize bağlı 48 tane köyümüz bulunmakta. Köydes projesi kapsamında köylerimize yaklaşık 1,4 trilyon TL kaynak kullandık. Yol, içme suyu ve bir miktar sulama suyu çalışmaları yaparak tüm köylerimizde bu çalışmalarımızı tamamladık.

İstihdama dönük çalışmalarınız nelerdir?

SRAP kapsamında istihdama dönük çalışmalar da yaparak 15’e yakın vatandaşımıza küçük parasal destekler sağladık. Mobilya atölyesi, oto tamiri, oto kılıf imalatı, televizyon tamirciliği gibi küçük istihdama yönelik projeler gerçekleştirdik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile 30’a yakın akülü araç dağıttık.

Makro projeleriniz var mı. Nelerdir?

Tüm bu çalışmalar devam ederken makro projelerimiz arasında toki, doğalgaz ve üniversite çalışmaları var. İlçemizde 90 civarında alt ve orta gruptaki insanların ev sahibi olabilmeleri için Toki’ye müracaat ettik. Yine doğalgaz hattı için EPDK’ya müracaat ettik. Toki’yi doğalgazla ısıtmak istiyoruz. Amasya Üniversitesi kurulduktan sonra bizde ilçemizde ekonomik yapıya uygun bir yüksek okul açılması için Tekel depolarını rektörlüğe tahsis ettik. Tarıma dönük yüksek okul bölümlerinin ilçemizde açılamasını istiyoruz. Böylece hem iyi tarım yapabilecek, hem de iyi bir insan kaynağı akışı sağlanacak.  

Vizyonunuz ve misyonunuz nelerdir?

Umuyoruz ki gelecekte Taşova yüksek tarım potansiyelini gerçekleştirecek ve daha zengin bir hale gelecek. Vizyonumuz ilçemizi mutlu ve zengin bir ilçe yapmak; misyonumuz ise bunu yaparken özel sektör, mahalle idarelerle ortaklaşa projeler üretmek.

Taşova’da Evlendiniz, Bu nedenle Taşova sizin için ayrı bir önem taşıyor mu?

Taşova benim için çok önemli bir yer. Ömrüm boyunca unutamayacağım bir ilçe. Kaymakamlık görevine asıl olarak başladığım ve dünya evine burada girdiğim bir ilçe. Tüm gayretimle Taşova’ya iyi çalışmalar yapıp, burada hoş bir seda bırakabilirsek bizim için büyük mutluluk olur.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert