Son iki aydır Taşova Hükümet Konağı’ndaki resmi daireler birer birer taşınıyor. Hükümet konağının yıkma konuları gündemden düşmüyor.

İlçemizde tarihi bakımından en eski binalardan olan hükümet konağı tarihi 1958 yılına dayanıyor.

1939 Erzincan depremi ile 1942 ve 1943’de Erbaa’da meydana gelen depremler sonucu büyük hasar ve can kaybı meydana gelen yöremizde Erbaa şimdiki bulunduğu yere taşınmış, aynı yıllarda Alpaslan beldemiz de şimdiki yerine taşınmıştır. Bölgede yeni bir ilçe ihtiyacının ortaya çıkması ile Tokat Valisi Çağpar, o dönemde 60 hane ve 356 nüfusa sahip Yemişenbükü köyünün Taşova adı altında ilçe olmasında en büyük katkı sağlamıştır.

4 Ağustos 1944’de Bakanlar Kurulu kararıyla Tokat’a bağlı Taşova kazası kurulmuştur. Taşova; bu hizmetinden dolayı Vali İzzettin Çağpar’a “Fahri Hemşehrilik” Payesi verilmiş olduğu gibi, en merkezi caddemiz olan caddeye “İzzettin Çağpar Caddesi” ismini vererek bir kadirşinaslık örneği göstermiştir.

  İlçe kuruluşunda Otellercaddesi (şimdiki Cumhuriyet caddesi)nde mülkiyeti Süleyman Yılmaz’a ait binada hizmet veren Taşova Kaymakamlığı 1958 yılında yeni yapılan yerine taşınmıştı. Hükümet Konağı olarak yüzlerce insanın görev yaptığı bu bina 12 Eylül 1980 öncesi ve sonrası Emniyet Komiserliği ve nezarethanesine ev sahipliği yapmıştı.

1958 yılından günümüze dek 41 kaymakama ev sahipliği yaptı. 66 yaşında olan bina son günlerde depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılıyor.

Boşaltılmasındaki en garip bir olay ise Hükümet konağından daha eski, 76 yaşında olan Tekel binalarına taşınıyor.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremden sonra tüm resmi kurumların Karot testleri gerçekleştirildi.

İlk yapılması gereken ve yapılan karot analizinde hükümet konağımız Taşova’nın en sağlam binalarından biri olarak çıkmıştır.

Şayet amaç mevcut binayı yıkıp yerine daha kapsamlı modern bina yapmak ise bu farklı bir yere yapıla bilir.  İlçemizin mevcut  en eski binalarından olan bu binayı ise bölgemizde bulunan tarihi eserleri ve küçük müzeleri toplayarak ilçemize değişik bir hava katıla bilir.

  Bina gerçekten çürük ise Karot testini açıklayın binanın çürük olduğunu görelim, biz de ikna olalım.