Bu yaz ülkemiz daha önce adını pek duymadığımız hava sıcaklıkları etkisi altına girdi. Temmuz ayının son haftasında ülkeyi kasıp kavuran el nino sıcak hava dalgası geride kalmışken meteoroloji uzmanları şimdi de Eyyam-ı Bahur sıcaklarının ülkeyi etkisi altına alacağını vurguluyor.

  Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye'yi adeta kasıp kavuran sıcak havalar, hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Son zamanların en sıcak günlerinin yaşandığı Türkiye için uzmanlar sık sık uyarılarda bulunuyor.

  Temmuz ayında El Nino sıcaklarının etkisiyle yanan Türkiye, birkaç gün süren soğuk hava dalgası ile bir nefes alsa da şimdi de Eyyam-ı Bahur sıcaklarının etkisi altına girecek. Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan Eyyam-ı Bahur sıcaklarının tüm yurdu etkisi altına alacağı söyleniyor.

  Arapça kökenli, Türkçe bir sözcük olan Eyyam-ı Bahur sıcakları, yaz mevsiminde sıcaklığın en yüksek olduğu zamanları ifade etmektedir. "Afrika sıcakları, cehennem sıcakları ve çöl sıcakları" gibi terimlerle de ifade edilen Eyyam-ı Bahur sıcakları; Orta Doğu ve Kuzey Afrika çöllerindeki kavurucu sıcakların rüzgarla birlikte Türkiye gibi kuzeyde kalan ülkelere gelmesiyle birlikte kuru sıcaklar oluşturmaktadır.

  Güney yarımkürede ocak ve mart ayları arasında; Kuzey yarımkürede ise temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşanan Eyyam-ı Bahur sıcaklarının bazı kaynaklarda ağustos başına kadar sürdüğü belirtilirken ülkemizin bazı yerlerinde eylülün başına kadar sürebildiği söyleniyor. Bu seneki Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının ise 2 Ağustos 2023 Çarşamba gününden itibaren Türkiye'nin birçok yerinde etkisini göstereceği biliniyor.