Hava sıcaklıklarının artması ve ormanlık alanlarda piknik yapma, bağ bahçe işlerinin artması ile vücudumuza kene yapıştığında ne yapılması gerektiğini sizler için derledik.

  Kene ile bulaşan ve tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili uyarı yayımlayan Sağlık Bakanlığı, tedbir ve kontrolün yanı sıra müdahaleye dikkat çekti. Bakanlığın resmi sayfasından yapılan uyarıda kene ısırması durumunda yapılması gerekenler anlatıldı. Peki, kene ısırması durumunda ne yapılmalı?

 Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

KENE HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

  Kenenin ısırması durumunda en yakın hekime başvurulması gerekilir. Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır.

  Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.