Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
20 NİSAN Cumartesi 12:22

TAŞUD ACİLEN KURULMALI…

Bilindiği üzere ilçemiz depren riskinin 1.ci derecede olduğu ilçeler arasında. Aslen Uluköy halkından olup İstanbul Büyük Şehir Belediyesi personellerinden İtfaiyeci ve arama kurtarma eğitmeni gözünden ilçemiz depreme ne kadar hazır veya eksiklerimiz nedir onları görelim.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 22-02-2023 14:43
TAŞUD ACİLEN KURULMALI…

Muhammed Canlı-İtfaiyeci ve Arama Kurtarma Eğitmeni Bir İtfaiyeci ve arama kurtarma eğitmeni gözüyle bakacak olursak https://www.mta.gov.tr/v3.0/sayfalar/hizmetler/doc/yenilenmis_diri_fay_haritalari/tokat.pdf bu haritada görüldüğü üzere ilçemiz Kuzey Anadolu, Esençay ve Ezinepazar faylarına çok yakın mesafede bulunmaktadır. Özelikle KAF 1939, 1942,1943’de kırılmış ve ilçemiz bu depremlerden çok etkilenmiştir.

  Haritada görüldüğü üzere diğer bir risk birçok yerleşim merkezi Ayrılmamış Kuvarterner Çökeller yani depreme çok dayanıksız zeminlerdir ve depremde bu zeminlerin üzerindeki yapılar aynı standartlarda inşa edilseler bile sağlam kayalar üzerindeki yapılardan kat kat daha fazla depremden etkilenirler. Sonuç olarak ne gibi tedbir ve çalışmalar yapılabilir dersek öncelikle Zemini sağlam noktalara bina yapılmalı deprem yönetmeliği harfiyen uygulanmalı diğer bir konu ise Taşova’da İtfaiye personeli dışında arama kurtarma ekibi maalesef yok nacizane tavsiyem acilen gönüllü arama kurtarma ekipleri oluşturulup eğitilmeli adı da TAŞUT (Taşova Arama Kurtarma) olabilir deprem sonrası toplanma alanları belli olmalı bu alanlarda merkezi yardım gelene kadar ilk 72 saat gıda, su, battaniye ve ilkyardım malzemeleri gibi gibi stoklar oluşturulmalı

Ev satın alırken ya da kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar;

Mimarlar ve inşaat mühendisleri tarafından tasarlanmış ve inşaa edilmiş olmalı

Deprem yönetmeliğine göre inşa edilmeli

İnşaat, eğitimli işçiler tarafından yapılmalı

İskan ruhsatı olmalı

Proje amacına uygun olarak kullanılmalı (Kolonlar kesilmemeli)

Yapılmış olan değişikliklerin tadilat ruhsatı olmalıdır.

Tüm bu maddelere yanıtlar belediyelerin ilgili birimlerinden alınabilir.

DEPREM ANINDA ÇÖK KAPAN TUTUN

• Çöküp sağlam bir nesnenin yanında durun.

• Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun.

• Sarsıntı sona erene kadar sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için tutunun. Bu sırada diğer kolunuzun üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden gözlerinizi ve yüzünüzü koruyun.

Eğer deprem anında mutfaktaysanız ve yanan bir ocak varsa; Sarsıntı hissedilir hissedilmez önce ocaklardaki ateşi ve gazı kapatın sonra ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini yapın. Eğer deprem anında mutfakta değilseniz ancak yanan bir ocak varsa; Sarsıntı hissedilir hissedilmez önce ÇÖK – KAPAN – TUTUN pozisyonunu alın, sarsıntı geçtikten sonra ocaklardaki ateşi ve gazı kapatın.

Bir acil durum ya da afet sırasında bulunduğunuz yerde en uygun ÇÖK-KAPAN-TUTUN pozisyonunu alarak hedef küçültün. Tehlike geçinceye kadar aynı pozisyonda kalın.

Deprem anında doğru davranış şeklini hatırlayabilmek ve uygulayabilmek için mutlaka ve sürekli olarak tatbikat yapılması gerekir. Her artçı depremde de ÇÖK – KAPAN – TUTUN pozisyonunu almayı ihmal etmeyin.

İLK 72 SAAT İÇİN HAZIRLANMALIYIZ

Yaygın olarak bilindiği gibi, afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır; bizi sadece kendi hazırlığımız ve bilgimiz koruyacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama kurtarma ekipleri gibi birimlerin tüm bireylere anında ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle afet sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 Saat için hepimiz bilgilenmeli ve hazırlıklı olmalıyız.

AFET ACİL DURUM ÇANTASI

Ailenizin ortak kullanacağı malzemeleri içeren ve en az 3 günlük Afet ve Acil Durum Çantası hazırlamalıyız. Çantamızda;

• Su (şişede günlük kişi başı ortalama 3 litre)

• Gaz ve su tesisatlarını kapatmada (ihtiyaç varsa) kullanılacak araç-gereç

• İş eldiveni ve koruyucu gözlük

• Atıklar için ağır işlere uygun plastik torba, tente, yağmurluk, izolebant,

• Koli bantı vb.

• Yedek dayanıklı pilleriyle portatif radyo

• Yedek el feneri veya ışık çubukları

• Paket ve konserve gıda (konserve açacağı)

• Evcil hayvan gıdası, hayvan taşıma çantası/kutusu ve dizginleri

• Rahat, sıcak tutan giyecek ve çorap

• Battaniye ve/veya uyku tulumu, belki çadır

• Önemli belgelerin kayıtları (tapu, sigorta, banka hesabı vb.) bulunmalıdır.

Bu çanta kolay ulaşılabilir bir yere konulmalıdır.

Erhan GündüzErhan Gündüz

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert