Hayvancılığın en büyük girdilerinden olan kaba ve kesif yem açığının giderilmesi ve yem bitkileri ekiliş alanlarının genişletilmesi amacı ile 10 Ekim 2022 Pazartesi günü  ilçemiz çiftçilerine Kaymakam  Ahmet Gökcecik ve İlçe Tarım Müdürü Mustafa Okur’un da katıldığı tritikale tohumu dağıtımı yapıldı.

  Okur yaptığı konuşmada: “Bakanlığımız ‘Amasya İli 2. Etap Nadas Alanlarında Tritikale Ekiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında, 2022 yılı sonbahar döneminde, %25 Genel Bütçe %25 Özel İdare katkılı olarak temin edilmiştir.

  Kaymakam Ahmet Gökcecik yaptığı açıklamada ‘yem bitkileri üretimini geliştirme projesi kapsamında düzenlenen tritikale tohum dağıtım töreninin ilçemize ve ülkemize hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını dile getirdi’.

  Proje kapsamında ilçemizde 51 çiftçimize, toplam 17 ton Tritikale tohumu dağıtılmış olup,

  1 kg tohum bedeli 13.4 TL olup 6.7 TL’si devlet, 6.7 TL’si çiftçi tarafından karşılanacak. Toplam Tohum bedeli 227.800,00 TL olup %50’si 113.900,00 TL devlet katkısıdır. Dağıtılan tohumlar ile 850 dekar alanda Tritikale tohumu ekimi yapılacak.

TRİTKALE NEDİR?

  Tritikale bitkisi, buğday  çavdar melezinden ABD, Polonya, Kanada ve Meksika (CIMMYT’de) gibi bir çok ülkede uzun süre devam eden ıslah çalışmaları sonucu marjinal, fakir tarım alanlarından dekardan alınan verimi artırmak suretiyle, hızla artan Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen bir bitki türüdür.