İlçemizin her yöresinde yetişebilen ancak, özellikle kuzey kesimlerinde yer alan Şeyhli, Kavaloluğu, Alçakbel, Karlık, Yeşiltepe, Sofualan, Gökpınar, Karsavul köylerinde mantar, sahlepten sonra fındık önemli bir gelir kaynağı haline gelmiş olup, fındığın kalitesi de güzel durumda.

  2019 yılında, Sofualan köyü Aşağı Gökdere mezrasından Musa Koçak isimli üretici 2 ton 400 kilo  fındık üretirken, en fazla fındık üreten Şeyhli köyüne 6 yıldır patoz giriyor.

  Taşova Orman Köylüleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (TOKSOY)  Derneği bu gelişmeleri görerek  4 yıldır konu ile ilgili bir dizi çalışmalar yürütüyor.

(TOKSOY) Başkanı Kazım Özdemir fındık ile ilgili hazırladığı dosyayı gazetemizle paylaşarak şu açıklamayı yaptı:

“(TOKSOY) olarak Orman köylerimizde dikilen fındıklara alan bazlı gelir desteğinin    sağlanması  hususunu her fırsatta dile getirdik. 2018 yılı Muhtarlar toplantısında da gündemimize almışızdır. 2019 yılı yerel seçimler nedeniyle ilçemize gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bizzat ulaştırdığımız talebimizdir.  Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığından ve Genel Müdürlükten  gelen cevaplar olumsuz olmasına rağmen, TOKSOY Derneği olarak yılmadan her fırsatta  fındık dikimi konusunda halkımızı teşvik  ettik. Köylerimizde her geçen gün fındık dikimi arttı. Örneğin Sofualan  köyümüzde beş yüz dönümün üzerinde fındık dikimi yapıldığı Muhtarlıkça  belirtilmektedir. Buna ek olarak Yeşiltepe, Alçakbel, Kavaloluğu, Şeyhli, Karlık ve Gökpınar köylerimizde de fındık dikimi hızla  artmaktadır.

TOKSOY Derneği tavsiyesi ile bu yıl bu saydığımız köy muhtarlarımız fındık dikim alanlarının, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce tespitinin yapılması için, Kaymakam Beye dilekçelerini verdiler. Kaymakamımız Mustafa Berk Çelik’in destekleri,  İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Okur’un özverili çalışmaları ile fındık dikim alanları tespit edilmiş, köylülerimize fındık dikim desteği hususunda  çok önemli bir adım atılmıştır. TOKSOY Derneği, alan bazlı fındık dikim desteğinin ilçemize kazandırılması için gayret gösteren yetkililerimizin her zaman yanlarında olduğumuzu bildirir. Çalışmalarında muvaffakiyetler dileriz. Sözlerine yer verdi.