Büyük Önder Gazi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün temelini Türk kahramanlığı yüksek Türk kültürü olarak tarif ettiği . Ve Türk Gençlerine emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetinin 93.ci yılı Taşova'da Coşku için de kutlandı. 

  Taşova şehir meydanında yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra Kaymakam Kudret Kurnaz, Belediye Başkanı Bayram Öztürk, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

    Kaymakam Kudret Kurnaz konuşmasında“Bugün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 'ün benim en büyük eserim diyerek nitelendirdiği Cumhuriyetimizin ilanının 93. yılını sizlerle birlikte kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum.

     Mustafa kemal Atatürk 19Mayıs 1919 da Samsun'a çıkarak Milletin var olma mücadelesini başlatmış 29Ekim 1923'de Türk milletinin Karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir diyerek Cumhuriyeti ilan etmiştir. ve Cumhuriyet yeniden dirilişimizin simgesi olmuştur.
  Mustafa Kemal Atatürk 'ün Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir sözü ile ifade ettiği gibi Cumhuriyet  ilanı ile birlikte üstün irade ve yönetimi ile birlikte yönetim yetkisinin sahibi millet olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Boyunca Sığınan millet değil  sığınılan olmuş bir milletiz vatanını terk eden değil Kül oldu dedikleri zaman vatan kurmuş bir milletiz.
   Sevgili gençler,sevgili öğrenciler tam bu noktada sizlere seslenmek istiyorum. sizler bugünün gençleri ve çocukları sızınız ancak yarın, Türkiye Cumhuriyetinin bekçileri olacaksınız.
   Ülkemizin Geleceği Milletimizin istikbali sizlersiniz bu büyük sorumluluğun farkında olmalısınız bu bilinçle kendinizi ilim ve ahlaki olarak geliştirmelisiniz Milli ve manevi değerlerini bilen ve sahip çıkan şahsiyetli ahlaklı ilimi, hukuku ve demokrasiyi özümsemiş, kültürlü ,Ailesine toplumuna milletine vatanına devletine faydalı bireyler orak kendilerinizi yetiştirmelisiniz. Bu duygu ve düşünceler ile herkesin Cumhuriyet bayramını kutluyorum. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Canlarını Bu uğurda feda eden şehitlerimizi ve Gazilerimizi Minnet ve şükran ile anıyorum . sizleri Enderin saygılarım la selamlıyorum dedi.

  Program şiirlerin okunması,halk oyunları gösterisi, ve geçit töreni ile sona erdi.