Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
29 MART Cuma 16:15

Çambükü Köyü Basın Açıklaması Yaptı

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 28-07-2022 17:07   Güncelleme : 28-07-2022 17:42

”OSB yapılması planlanan ancak köylünün karşı çıktığı  Çambükü (Meğellibükü) köyünde, Kaymakamlık tarafından Muhtar İlyas Celep, İhtiyar Heyeti üyeleri: Ali Ünal, Selamet Celep, Ahmet Yıldız ve Recep Dönmez’in görevden alınmasına köy halkı tepki göstermişti.

  28 Temmuz 2022  Perşembe günü Çambükü Köy konağı önünde toplanan köy halkı aynı gün Atatürk Anıtı önünde bir Basın açıklaması yaptılar.

  Saat 14.00’de başlayan toplantıda Amasya milletvekili Mustafa Tuncer, Köyün avukatlarından  Avukat Selim Saray ve bayanlar da birer konuşma yaptılar. Basın açıklamasını ise Çambükü halkından Emekli Öğretmen Sebati Dönmez yaptı:

Sebati Dönmez Basın açıklamasında ; Değerli Basın Mensupları, Sevgili Taşovalılar Bizler, kadimden beri Çambükü topraklarını vatanımız, yaşam alanımız olarak kabul ederek hayatımızı sürdürmekteyiz. Mera ve tarım arazisi olarak kullandığımız topraklarımızın önemli bir bölümü Taşova Organize Sanayi Bölgesi yerleşim alanı olarak elimizden alınmak istenmektedir. Alınan karar hayata geçirildiği takdirde ağırlıklı olarak hayvancılık ile uğraşılan ve en önemli geçim kaynağımız olan meramızdan yoksun kalacağız. Bu durum bizim artık vatan toprağı olarak benimsediğimiz köyümüzde yaşamımızı sürdürmemizi olanaksız hale getirecek köyü terk etmek zorunda kalacağız. Bizler Taşova da organize sanayi bölgesi oluşturulmasına karşı değiliz. Ancak bunun bir köyün ortadan kalkmasına neden olmaması gerekir. Bu süreçte yaşanan hukuksuzluklar ve köyümüz üzerinde kurulan baskıları kabul etmiyoruz. Hukuksuzluklara karşı Taşova Kaymakamlığı nezdinde yaptığımız girişimler sonuç vermediği gibi bu başvurular sonucunda önce meramızın vasfı değiştirilmiş sonra da bir kısım özel mülkiyetimizde bulunan tarlalar kamulaştırılmıştır. İdari olarak derdimize çare olunmak istenmediğini anladığımızda Amasya Valiliğinin taraf ve bilgisi olduğu üzere Yer seçimi komisyonu işleminin iptale ve arazinin tahsis amacının değiştirilmesi kararın iptali ile Çevre düzeni Planının iptali istemi ile Samsun İdare Mahkemelerine gerekli iptal davalarını açtık. Açılan davalarda yapılan keşif ve sonrası verilen bilirkişi raporlarının hakikate uygun olarak düzenlenmesi üzerine Köy Muhtar ve İhtiyar Heyeti üzerinde vasfı değiştirilen meramızın tapu da organize sanayi bölgesine devri için baskılar yoğunlaşarak devir yapılmaması halinde başımıza işler geleceği söylenerek tehditlere maruz kaldık. Muhtar ve İhtiyar Heyetimizin devri yapmaması üzerine de kendileri örneği olmayacak bir hukuksuzlukla, görevlerinden alındılar yerlerine iki yedek üyemiz olmasına karşın kayyum atandı. Köy muhtarımız ve İhtiyar Heyeti hakkında açılmış bir adli soruşturma bulunmamaktadır, kendileri sadece köyümüze ait ve yaşam alanımızı ilgilendiren meramızın devrini vermedikleri için görevden alınmışlardır.

İdare ve organize sanayi bölgesi müteşebbis heyetinin keyfilikleri ve oldu bittileri ile köyümüz adeta elimizden gitmekte, yaşam hakkımız elimizden alınmaktadır. Köyümüz ve köylümüzün geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ile sağlanmaktadır. Kuzeydoğusu EKO inşaatça, Güneyi Yeşilırmak ve HES’ lerce, batısı Karabük Köyünce çevrili Köyümüzün mera ve otlak alanlarını da Organize sanayi bölgesine devri yapıldığında köyümüz sadece Köy Yerleşkesine hapis hale getirilecektir. Böylelikle, Köy Kanunu 2. Maddesinde “ Cami, Mektep, Otlak, Yaylak, Baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar, Bağ, Bahçe ve Tarlalarıyla birlikte bir köy teşkil ederler” diye tanımlanan köy vasfını kaybedecek durumdayız.

Belirtmek isteriz ki; bizler kimsenin emir ve talimatları ile hareket etmiyor, yaşam hakkımızın elimizden alınmaya kalkışılması nedeniyle hakkımızı savunuyoruz.

Ayrıca bir kez daha ifade ederiz ki, İlçemizde organize sanayi bölgesi kurulmasına karşı değiliz hatta destekliyoruz sadece haksız ve hukuksuz olarak köyümüzü hedef alan belirlenen yerine karşıyız.

 

Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetini ve Kaymakamlığın bizlere yaklaşımı Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Teşkilatının hukuksuzluğu korur görüntüsü vermesi, aynı partinin vekillerinden birisinin haklı mücadelemizden fetöcüler ve solcular diyerek aşağılaması bizleri derinden üzmüştür.

Yaşadığımız bu üzüntü ve serzenişler yargı kararları ve yenilenecek olan Köy Muhtarlığı seçim sonuçları beklenmek

Yaşadığımız bu üzüntü ve serzenişler yargı kararları ve yenilenecek olan Köy Muhtarlığı seçim sonuçları beklenmeksizin Muhtar ve ihtiyar Heyetinin görevlerine iadeleri, Organize Sanayi Bölgesi yerleşim yerinin köyümüz mera ve tarım arazilerinden çıkarılarak belirlenecek uygun yere taşınması ile mümkündür.

İyi niyet, samimiyet ve sağduyu adına Taşova Kaymakamlığı’nın yapmış olduğu yanlıştan dönmesi için Köy Halkımızın Muhtar ve İhtiyar Heyetinin görevlerine iadelerine ilişkin imzalı talepleri ve Köy Tüzel Kişiliği’ne ait taşınmazların kayyum olarak atanan kişi tarafından devir edilmesine muvafakatlarının olmadığına ilişkin imzalı ihtarları ile Muhtarımız İlyas CELEP’in kendisinin ve ihtiyar heyetinin görevlerine dönme, mümkün olmaz ise yeni seçim yapılana kadar yedek ihtiyar heyetinden birinin muhtar vekili olarak görevlendirilmesi talepleri Kaymakamlığa verilecektir.

Bizler sorunun hukuk ve diyalog ile çözümüne öncelik vermeye devam edeceğiz. Bu iyi niyetimizin su istimali halinde her türlü hukuki mücadeleyi vermeye ve Anayasal tüm haklarımızı kullanmaya kararlıyız.

Derdimize ortak olduğunuz için çok teşekkür eder, saygılarımızı sunarız

Akabinde Basın açıklamasına devam eden Avukat Selim Saray : Sevgili  Çambükü köyü halkı ve sevgili basın mensubu arkadaşlar Çambükü köyü toplamda 100bin m2 hudut arazisi var, OSB kurulduğu taktirde köy halkına köy yerleşkesi dahil 40bin m2 alan kalıyor.

Haritada görüldüğü üzere köy halkına hiç yaşam alanı kalmıyor.

Paylaşmış olduğumuz harita ilk olarak düzenlenen harita ve şu anda bu harita üzerinde düzenleme yapılmak isteniyor. Köy halkının Mera yeri ve Yaşam hakkı tamamen kısıtlanıyor. Yani hep birlikte desteklediğimiz OSB bölgesi yapılmaması gereken tek yere yapılmak isteniyor saygılarımla.

CHP millet vekili Mustafa Tuncer Basın açıklamasında; Taşova Kaymakamı Çambükü köyü muhtarını tamamen bilinçsiz ve keyfi olarak görevden almıştır. Köy muhtarının görevi bir kaymakamın keyfi emrini yerine getirmek değildir. Muhtarın görevi köy halkının ve köyün menfaatlerini korumak ve köy halkının yararına çalışmaktır. Ben köy halkının bu haklı mücadelesinde yanındayım. Daha güzel yerler varken bir köyün yaşam hakkını kısıtlamak gerekmiyor. Bu konu hakkında kimse Çambükü köyü OSB i istemiyor diye düşünmesin köy halkı daha güzel yer varken benim toprağıma dokunmasın diyor.

Sözlerine yer verdiler.

Erhan GündüzErhan Gündüz

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert