Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 06:02

Bal Üreticileri Sıkıntılarını Dile Getirdi

Taşova Arıcılar ve Bal Üreticileri Derneği 30 Mart 2022 Çarşamba günü Vali Mustafa Masatlı tarafından kabul edildi . Toplantıya; TABÜD Başkanı Yusuf Yücel , Niyazi Özkan , Efraim Gürel, Kasım Yücel, Yusuf Ergen, Faruk Korkmaz, Zikri Gökçe, Bülent Yücel, Vehbi Başkaya katıldılar

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 02-04-2022 10:10
Bal Üreticileri Sıkıntılarını Dile Getirdi

Toplantıda Başkan Yücel söz alarak denek çalışmaları hakkında bilgiler sundu. Vali Masatlı’ya  Taşova İlçesinin arıcılık faaliyetlerinin kalkınması yönünde yaptıkları çalışmalardan ve katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi sundular.

Niyazi Özkan söz alarak uzun zamandır çözüme kavuşturulamayan Yerli arıcı ve Gezginci arıcılık faaliyeti yapan arıcılarla alakalı çözüm önerilerini anlattı. ”Tarım il ve ilçe müdürlüğümüz yetkilileri ve derneğimizce oluşturulacak bir çalışma ekibi ile sahada yapılacak çalışmalar doğrultusunda bölgemiz bazında yerleşik işletmelerin zarar görmeyeceği akabinde gezginci arıcıların da faaliyetlerine devam edebilmeleri için konaklama bölgelerinin harita üzerinde belirlenmesi ve kışlatma için geliş gidiş tarihleri hakkında ortak bir çözüm noktası bulunması istiyoruz” dedi.

Faruk Korkmaz söz alarak ”Bölgeye gelen gezginci arıcıların yerli arıcılara çok yakın konakladığını bu durumda arılarımızın yağmalanarak, ölüyor. Bu durum bal rekoltesinde düşüklüklere yol açıyor. Bölgede küçük ve büyük baş hayvan sayı çok yoğun, bölgede arı konaklaması hesabı yapılırken bu hayvan varlığının da hesaba katılıp, mesafe ve kotanın ona göre yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Efraim Gürel ise ”İlçemizde kış  15 Mart gibi bitiyor,  ilçemize kış konaklama müsaadesi ile gelen gezginci arıcıların 15 Mart’da ilçemizi terk etmeleri gerekirken gitmiyorlar. Kamu kurum ve kuruluşlarına dilekçeler verilmesine rağmen soruna çözüm bulamıyoruz.” dedi.

Kasım Yücel  yaptığı konuşmada; ”İlçemiz Taşova’da bal sağım dönemi 1 Eylül’de başlayıp 31 Ekim  günü biterken,  gezginci arıcıların ise 15 Ağustos tarihinde ilçemize gelmeye başlıyorlar. Bu durumun ise arılarımızın yağmalanması sonucunu doğuruyor. Yetkililer ile bir çok kez görüşülmesine rağmen sorunumuza hala çare bulunulamadığını” ifade etti .

Vali Masatlı  ilgililerle irtibata geçerek, mevcut heyetin Tarım ve Orman İl Müdürü ile toplantı yapılmasını sağladı.

Dernek yetkilileri ve diğer Taşovalı arıcılar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Toplantı salonunda bir araya gelerek sorunları ve çözüm önerilerini tartıştılar.

 

Dernek Başkanı Yusuf Yücel, ”Sıradışı bir toplantıyla kendilerine vakit ayıran Valimiz Mustafa Masatlı Bey ve Tarım ve Orman İl Müdürümüz Hayrullah Göktekin beyefendilere teşekkür ediyorum dedi.”

Taşova ilçesinde arıcılıkla alakalı sorunlarının çözümü ile alakalı ivedilikle çalışmalara başlanması konusunda ortak mutabakata varıldı.”

Erhan GündüzErhan Gündüz

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert