Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 MART Salı 08:07

1000 liralık faturaya 41 liralık indirim

Elektrik zamlarına halktan gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan iktidar zammı katlayan kademeli tarife limitini yükseltti.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 02-02-2022 10:10   Güncelleme : 02-02-2022 10:15
1000 liralık faturaya 41 liralık indirim

  Yeni düzenlemeyle birlikte faturalar 66 kuruş ile  41 lira arasında düşecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tarife değişikliği Resmi Gazete'de yayınladı.

 Buna göre günlük 7 kilovatsaate (kws), aylık 210 kws'e kadar tüketilen elektrik için yüzde 50 zamlı tarife uygulanacak. Aylık 210 kws'in üzerindeki elektrik tüketiminİ, aşan kısım için yüzde 125 zam yansıtılacak.

Elektrik tüketiminde kademe limitini değiştiren düzenleme yıl başından itibaren değil 1 Şubat 2022 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamaya girdi. Bu nedenle ocak ayında ödenen yüksek faturaların yükü vatandaşın sırtında kalmış oldu. Üstelik ocak ayından itibaren elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 oranında zam yapıldığı için yeni düzenleme elektrik faturalarında genel bir indirim sağlamayacak. Özellikle kışın kombi, ısıtıcı gibi cihazları

kullananların faturası yine kabarık gelecek.

Elektrik fiyatlarına 1 Ocak'tan itibaren yüzde 50 ile yüzde 125 oranlarında zam yapıldı. Ancak sert kış şartları yüzünden tüketimin aşırı artması ile halkın yanlış tarife kullanması vatandaşın ödediği faturaların yüzde 300'lere varan oranlarda artmasına yol açtı.

‘SINIR 230 KWS OLMALI'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik faturalarından bunalan vatandaşların hemen her gün aşırı zamlı fatura şikayetleriyle EMO'ya geldiğini söyledi. İnceledikleri faturalarda ilan edilen zamlar dışında olağanüstü bir durumla karşılaşmadıklarını belirten Sakarya, aralıka göre ocakta yaşanan yüksek fatura şikayetlerinin birkaç nedenden kaynaklandığını söyledi. Sakarya, yüzde 300'lere varan fatura artış şikayetlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:   “Aşırı yüksek çıkan faturaların temel nedeni tabi ki yüzde 50 ila yüzde 125 arasında değişen elektrik faturaları. Halk bir anda böylesine yüksek zamla karşılaşınca büyük şaşkınlık yaşadı. Bunun dışında sayaç okuma süreleri 25 ila 35 gün arasında değişiyor. 35 günlük zamlı fatura dönemi 25 günlük zamsız dönemle karşılaştırılınca ortaya yüzde 125'i çok aşan artışlar çıkıyor. Bunun dışında aşırı kış şartları nedeniyle kombi ve elektrikli ısıtıcı kullanımı aşırı arttığı için tüketim miktarı da çok arttı. Bütün bu etkenlere bir de yüklü zam binince faturalarda büyük şoklar yaşandı.”  Sakarya, kademelendirmedeki 150 kws sınırının 230 kws'a yükseltilmesini istediklerini, sınır düşük kaldığı için yüksek zammın etkisinin azalmadığını da söyledi.

Uygun tarifeye geçin

Olgun Sakarya, faturaların aşırı zamlı gelmesinde seçilmiş tarife hatalarının büyük etkisi olduğunu söyledi. Sakarya, tek zamanlı yerine çok zamanlı tarifeyi seçen abonelerin gece dışındaki tüm saatlerde kullandıkları elektriği yüzde 50 yerine yüzde 125 zamlı ödemek zorunda kaldıklarını bildirdi. Sakarya, elektriği çoğunlukla gece tüketmeyen abonelerin tek zamanlı tarifeye geçmelerini önerdi.

Erhan GündüzErhan Gündüz

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert