TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Şebinkarahisar’da Nesko Madenciliğin işlettiği ocakta meydana gelen patlama ve siyanürlü atıkların çevreye, dere ve su kaynaklarına, Kılıçkaya Barajı’na zarar verdiğini belirterek, tepki gösterdi. Tığlı’nın TBMM’deki ofisinden yapılan açıklamada,
Giresun’da 47’si arama, 82’si işletme olmak üzere toplam 129 ruhsatla 256 bin 106 hektar alanın maden işletmelerine tahsis edildiğini belirten, bunların kontrolsüz çevre tahribatına sebep olduğunu ve dur denmesi gerektiğini savunan Tığlı,” Şebinkarahisar 10 arama 14 işletme ruhsatıyla bu talandan en fazla zarar gören ilçelerimizin başında yer alıyor” dedi.

Giresun Valiliği tarafından maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasının yeterli olmadığını söyleyen Necati Tığlı, “Her şey kontrol altındaymış gibi yapmayın. Doğaya ve insana karşı işlenen bu suçun müsebbibi şirket, arsızca projenin kapasitesini 3 kat artırmak için Bakanlığa başvuruda bulunmuş. Belli ki çevreye, insana, doğaya verdiği zarar yetmemiş, kapasitesini üç kat artırmak istemiş” ifadelerini kullandı.

Tığlı, yetkililer şu çağrıyı yaparak, sorular yöneltti: “Bu zehirli atıklar suyumuza toprağımıza karıştı burada doğrudan ya da dolaylı olarak kaç ilçe kaç il zehirli atık soluyacak yutacak bunun için felaketin yerel değil ulusal ölçekte bir teyakkuz hali gerektirdiğini belirtmek istiyorum. Siyanür yüklenmiş içme suyu temin edilen baraj için ne yapılacağını şu anda insanların hangi tedbirleri almaları gerektiğini açıklayacak bir iradeye ihtiyacı var. Durum acil kararlar almayı gerektiriyor. Bu şirketin faaliyetlerinin durdurulup adli ve idari soruşturma başlatılmasıyla olacak iş değil. İnsanlar siyanürlü su mu içecek yetkililer hemen bir açıklama yapmalılar”.

CHP’li milletvekili, “Şimdi Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü, Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Giresun İl Özel İdaresi ve İmar ve Planlamadan Sorumlu Şube Müdürlüğünün olumlu görüşleriyle yapılan değerlendirme sonucu verilen “ÇED Gerekli Değildir” belgesiyle yapılan bu faaliyetlerin tümünün durdurularak tümü için gerekli denetimler yapılarak faaliyet yürütmeleri için bir karar bekliyoruz. Bu konu Giresun’un İl, İlçe Mülki İdare Amirleri tarafından çözüme kavuşturulacak bir konu değildir. Bu talimat en tepeden geliyor. Konunun ulusal bir teyakkuzla acilen kararlar almayı gerektirdiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.