İlçemiz Şahinler (Kuşuf) Köyünde ağustos ayında 10 gün içerisinde iki adet Kızıl Şahin yaralı olarak yetkili mercilere teslim edilmişti

Hayvan dostu Muhtar Cemal Karakişi ”On gün önce de yaralı olarak bulduğumuz Kızıl Şahini Jandarmaya teslim etmiştik. 28 Ağustos 2021 Cumartesi günü ise eski okul bahçesinde bu defa çocuklar daha büyük bir Kızıl Şahini getirdiler. Herhangi bir yarası yok. Eve getirip önüne sucuk parçaları koydum, ama yemiyor. Sanırım elektrik tellerine çarpmış. Çok sevimli bir hayvan, şaşkınlığını hala atamamış. Demek ki, şahinlerin köyde çok olmasından köyümüze ”Şahinler” adı verilmiş.” şeklinde tasova.gen.tr haber sitesi ve gazetede yayınlanmıştı.

Şimdi ise Kızıl Şahinler gökyüzünde süzülürken görüntülendi...

Kızıl Şahin Fiziksel özellikleri

Erkek kuşlar 45–65 cm boyunda ve 690-1300 gram ağırlığında olabilirken, dişiler 48–65 cm. boyunda ve 900-2000 gram ağırlığında olabilmektedirler. Kanat açıklıkları 114–133 cm. arasındadır. Birçok yırtıcı kuş türünde olduğu gibi eşeysel dimorfizm gösterirler ve dişiler erkeklerden %25 daha büyüktür.

Kızıl kuyruklu şahinin tüyleri alt türlere ve bulundukları bölgelere göre farklılık gösterir. Bu renk varyasyonları tüy dökme ile ilgili değildir ve polimorfizme bağlıdır. Kuzey Amerika'nın batısında bulunan B.J. calurus en çok değişkenlik gösteren alt türdür ve üç farklı renk tipi içerir: açık, koyu ve orta ya da pas rengi. Koyu ve pas rengi tipler popülasyonun %10-20'sini oluşturur.

Renk tonları ve izler farklılık gösterse de kızıl kuyruklu şahinin temel görünüşü tür içinde tutarlıdır. Karınaltı tüyler sırttan daha açık renklidir ve karın boyunca koyu kahverengi bir bant hemen hemen tüm renk tiplerinde bulunur. Bu türe adını veren kızıl kuyruk üstte tuğla kırmızısı, altta da pembe renklidir.[4] Gaga, yırtıcı kuşlara özgü biçimde çengel şeklindedir ve koyu renklidir. Kısa, geniş kuyrukları ve kalın kanatları bulunur. Gaganın dibi, ayaklar ve bacaklar sarı renklidir.

Erişkin olmayan kuşlar, yakın mesafeden sarı renkli irisleriyle ayırdedilir. Kuşlar 3-4 yılda erginliğe erişirken iris de yavaşça koyulaşır ve kızılımsı kahverengi bir tona kavuşur. Açık ve koyu renk tonlu tiplerin hepsinde yetişkin olmayan kızıl kuyruklu şahinin kuyruğunda bant şeklinde birçok koyu bölge bulunur.

Uçuş
Kızıl kuyruklu şahin, mümkün olduğunca çok enerji korumak için belli belirsiz bir V şeklinde açtığı kanatlarıyla havada süzülür. Etkin uçuşu yavaş ve derin kanat darbeleriyle belirgindir. Rüzgara karşı, kanat çırparak havada belirli bir noktada durabilir. Süzülürken veya kanat çırparken genelde 32–64 km/s hızla uçar; ancak dalış yaptığında 190 km/s hıza ulaşabilir.

Beslenme
Kızıl kuyruklu şahin etobur ve fırsatçıdır. Ana besini küçük memelilerdir ama aynı zamanda kuşları ve sürüngenleri de yerler. Avları bölgeye ve mevsime göre değişir ama genelde diyetlerinin %85'ini oluşturan kemirgenlerden oluşur. En yaygın avlandıkları hayvanlar arasında fare, tarla faresi, sincap, çayır köpeği ve marmotlar yer alır. Bunların dışında azalan olasılıkla tavşanımsılar, sivri faregiller, yarasalar, yılanlar, sukuşları, balık, kabuklular ve böcekler de avladıkları hayvanlar arasındadır. Av büyüklüğü böceklerden, kendi ağırlığının iki katı olan tavşanlara kadar farklılık gösterir. Esâret altında, kışın kızıl kuyruklu şahin günde 135 gr besin alır.

Kızıl kuyruklu şahin tünediği yüksek yerden avının üstüne çullanarak avlanır. Kuşları havada yakalar, alçaktan uçarak kara hayvanlarını takip ederek avlar.

Kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1l_kuyruklu_%C5%9Fahin