Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 05:55

ARTIK TEK EHLIYET İLE 84 ÜLKEDE ARAÇ KULANILA BİLECEK

Taşova ilçe Emniyet Müdürü İlhan Sönmez 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren eski tip sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 04-01-2016 17:09   Güncelleme : 04-01-2016 17:09
ARTIK TEK EHLIYET İLE 84 ÜLKEDE ARAÇ KULANILA BİLECEK

Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler, Trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecekler diyen Sönmez
 “17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; mevcut sürücü belgeleri 01 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında (5 yıl içerisinde) yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilecek. Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak.
 
  Yeni tip sürücü belgelerinin geçerlilik süreleri minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makineleri sınıfları için 10 yıl olacak. Eski tip sürücü belgeleri 9 sınıftan oluşmakta iken, yeni tip sürücü belgeleri 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet için B sınıfı, minibüs için D1 sınıfı, minibüs ve otobüs için D sınıfı, lastik tekerlekli traktör için F sınıfı, iş makinesi türündeki araçlar için G sınıfı, 2,3 ve 4 tekerlekli motorlu bisikletler için M sınıfı sürücü belgesi istenecek.
 
   Eski tip sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgesi ile 5 yıl içerisinde değiştirmesi gereken sürücülerin herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları için gerekli olan belgeleri ise şöyle:
 “Sürücü Olur sağlık raporu (tek hekimden)
 1 Adet 50×60 mm ebadında arka fonu beyaz son altı ay içerisinde çekilmiş Biyometrik fotoğraf.
 1 Adet 15 TL tutarında anlaşmalı bankalara yatırılmış değerli kâğıt ve vakıf bedelini gösterir makbuz.
 Parmak izi alınacak, daha önce sistemde parmak izi bulunan vatandaşların parmak izi kontrolü yapılacaktır.
 Kan grubunu gösterir belge alınacaktır.(Sağlık Raporunda Kan Grubunu gösterir yazılı beyan bulunanlardan istenmeyecektir.)
 İlk defa sürücü belgesi alacak olanlar ile yabancı sürücü belgesinin değiştirilmesi işlemlerinde şoförler odasından alınan dosyalar kabul edilecektir.
 
  Öte yandan Sürücü Belgesi müracaat işlemi sonucunda belge tanzim edilene kadar vatandaşların 15 gün süre ile araçlarını kullanabilmeleri için (EK-50) geçici belge verileceği ve 15 gün sonunda geçersiz sayılacağı, yeni sürücü belgelerinin 15 gün içerisinde adreslere gönderileceği bildirildi.
 
 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilenler, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecektir”dedi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert