Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz Koronavirüs salgınına karşı verilen mücaledeyle ilgili açıklamada bulundu.

 

Nergiz açıklamasında; 

"Tüm Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de devam eden Koronavirüs salgınına karşı mücadelemizi başta sağlık ordumuz olmak üzere Ülkemizin tüm imkanlarıyla hiç aksatmadan büyük özverilerle devam ettirmeye çalışıyoruz.

İlimizde ilk vakamızın görüldüğü 17 Marttan itibaren Valiliğimizin koordinesinde İl Pandemi Kurulu tarafından gerekli tedbirler alınmış, denetimler yapılmış ve vaka sayılarımız kontrol altına alınmıştı. Havaların soğumaya başlaması ile birlikte mevsimsel influanza görülmeye başlaması,  vatandaşlarımızın sosyalleştiği kafe, restoran gibi kapalı alanlarda ve işyerlerinde sosyal mesafe ve maske kurallarına uymamaları, bazı vatandaşlarımızın olayın ciddiyetini kavramamaları yüksek sayıda vaka artışlarına sebep olmuştur.

Vaka takiplerimizde gördüğümüz önemli bir ayrıntı aile içi, akraba eş dost ziyaretlerinde bulaşların yüksek sayıda olması. Bu nedenle vatandaşlarımızdan ricamız bu konuda bize destek olmaları, akraba eş dost ziyaretlerini zorunlu olmadıkça yapmamaları, aile içinde testi pozitif çıkan varsa semptomu olsun olmasın kendilerini izole etmelerini, 2-3 gün öncesi temas ettikleri kişilere bilgi verip onların da izole olmalarını sağlamalarıdır. Testi pozitif çıkan kişi bulaştırıcılığı yüksek kişidir. Bu kişileri biz filyasyon ekiplerimizle evlerinde tedavilerini başlıyor Aile Hekimlerimiz ve İl Operasyon Çağrı Merkezlerimizle gerekli takiplerini yapıyoruz. Vatandaşlarımız haklı olarak tedirgin oluyorlar ve test yaptırma çabasına giriyorlar. Test değil hastanın kliniği daha önemli bir ayrıştırıcıdır. Test doğru zamanda yapılmadığında negatif çıkabilir bu da vatandaşlarımızın “bende hastalık yok” deyip izolasyonu terk etmesine ve yeni pozitif vakalara sebep olur.  65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın çok iyi korunmaları elzemdir. Başımızın tacı yaşlılarımızın bu dönemde önemli bir işleri olmadıkça evlerinden çıkmamalarını ve dışarıyla bağlantısı olan yakınlarına mesafeli durmalarını önemle rica ediyoruz.

Vatandaş olarak durumun önemini çok iyi kavramamız gerekiyor. Pandemi savaşı tek taraflı yürütülemez. Mutlaka maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalıyız. Testi kırılmadan önce önlem alalım. Hepimiz tek isteği ve amacı bu hastalığın ülkemizi ve dünyayı terk etmesidir. Sağlık en önemli hazinemizdir. Sağlıklı günler diliyorum." dedi