Merzifon İlçe Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Salih Karatepe göz içerisine yabancı cisim kaçması durumunda yapılaması gerekenleri anlattı.

Gözlere kaçan bazı cisimler gözün yüzeyine yapışırken, bazıları ise korneayı delerek gözün iç kısmına kadar ulaşır diyen Uzm. Dr. Mustafa Salih Karatepe; “Yüzeysel yabancı cisimlerin göze temas etmesi genellikle ciddi problemlere yol açmaz. Fakat batan yabancı cisimler gözde önemli yaralanmalara sebep olabildiği için acil müdahale gerektirebilir. Göze yabancı cisim batma sorunlarında, gözdeki cisim kum gibi sert taneli, sıvı veya gaz da olsa ilk iş gözü bolca yıkamak olmalıdır. Hatta yıkama işlemi olabildiğince uzun tutulmalı en kısa sürede bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır” uyarısında bulundu. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Salih Karatepe, göze sert cisimler gelebildiği gibi çeşitli kimyasallar da kaçabilir ve kimyasalın çeşidine göre farklı zamanlarda ortaya çıkabilir diyerek verdiği bilgilerde; “Böyle durumlarda yine ilk olarak gözü tazyikli su ile yıkama işlemi uygulanmalıdır. Kimyasal sıvı yaralanmaları, acil müdahale gerektirdiği gibi gecikme lüksü de taşımaz. Öyle ki tedavinin gecikmesi görme kaybıyla sonuçlanabilir. Aksi durumda hastanın limbal kök hücreleri zarar görebilir, ileriki süreçte de korneada opaklaşma, damarlanma gibi rahatsızlıklar da gelişebilir. Ayrıca cisim göz yüzeyine yapışmışsa ya da gözde ölü deri varsa manyetik renozans yapılmalıdır.

Ayrıca cisim uzaklaştırılacak, gerekiyorsa göz kapatılacak, kontakt lens tedavisi uygulanacak ya da hastaya damla tedavisi önerilecektir. Fakat göze kaçan sert bir cisimse ve gözde yaralanmaya sebep olmuşsa, yara alan dokulara müdahale etmeye yönelik tedaviler uygulanacaktır. Gözün içerisinde kalan bir cisim olup olmadığına bakmak için ise manyetik renozans, bilgisayarlı tomografi ya da radyolojik tetkikler yapılabilir. İlk tetkiklere göre göze batan cisim gözde çok ciddi yırtıklara ya da doku kayıplarına sebep olmamışsa hasta kısa süre içerisinde eski sağlığına kavuşacaktır. Ancak kornea ya da retinada yırtık veya yara oluşmuşsa tedaviye rağmen gözde belirli bir görme kaybı gelişebilir. Hatta ileriki süreçlerde retinaya müdahale ya da kornea nakline ihtiyaç duyulabilir. Tabii böyle durumlarda gözün iyileşme süresi beklenenden uzun sürebilir. Ayrıca yabancı cisim ilişkili travmalar sonucu korneada kalıcı lekelenmeler oluşabilir. Lekelenmenin önemine göre hafif durumlarda lazerle renk açma işlemi, daha ağır durumlarda ise yine kornea nakli gerekebilir. Operasyon sırasında atılan dikişler en erken 6 ay sonra alınır. Gözlük ve lens takviyesiyle de hastaların ciddi bir kısmı öncesine göre daha etkili bir görme elde edebilir” diyerek sözlerini noktaladı.