Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
29 MART Cuma 02:01

İl Sağlık Müdürlüğü'nden Yaşlılık Döneminde Bağışıklama Konusunda Bilgilendirme

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında Yaşlılık Döneminde Bağışıklama Konusunda bir bilgilendirme yayımladı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 01-10-2020 12:38   Güncelleme : 01-10-2020 12:38
İl Sağlık Müdürlüğü'nden Yaşlılık Döneminde Bağışıklama Konusunda Bilgilendirme

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü  1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında Yaşlılık Döneminde Bağışıklama Konusunda bir Bilgilendirme yayımladı.

Yayımlanan bilgilendirmede;

"Ülkemizin nüfusu arttıkça ve yaşam süresi uzadıkça sağlık hizmetlerine olan talep de artacaktır. Artan bu talebi karşılamak için ülkemizde kalıcı ve uygulanabilir politikaların geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımız, paydaş kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile sağlıklı yaşlanmaya dair yenilikçi uygulama ve politikaların oluşturulması amaçlanmakta ve bu doğrultuda sağlıklı yaşlanma konusunda farkındalık materyalleri hazırlanmaktadır.

Bu kapsamda her yıl düzenlenen 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında her yıl düzenli olarak toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmekte ve bir tema belirlenmektedir. Bu yılın teması  “yaşlılıkta bağışıklama”dır. Bu amaçla yaşlılık döneminde bağışıklama konusunda kısa bir bilgilendirme yapmak ve toplumda farkındalık oluşturmak istiyoruz.

65 yaşından ileri yaştaki kişiler, enfeksiyon hastalıklarına karşı çocuklar/bebekler kadar duyarlıdır. Yaşlılar grip olduklarında hastalığı daha ağır geçirebilirler. Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda grip bir anda zatürre hastalığına dönüşebilir ve hayati risk taşıyabilir. 

Yaşlılarımızı aşısı olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için en önemli korunma yöntemi aşılamadır.

Aynı zamanda yaşlılarımızda hipertansiyon, astım, KOAH, diyabet hastalıkları da sık görülmektedir. Astım veya KOAH teşhisi olan yaşlılarda grip geçirilmesi ile hastalığında alevlenmeler görülebilir.

Hipertansiyon veya diyabet tedavisi alan yaşlı bireylerde griple birlikte kan basıncında veya kan şekerinde ani yükselmeler gözlemlenir. Böbrek hastalığı olan yaşlılarda hastalık seyri kötüleşebilir.

Tüm bu hastalıklar nedeniyle yaşlı birey hastaneye yatmak zorunda kalabilir.

65 yaşından ileri olan kişiler aile hekimi, dahiliye doktoru veya enfeksiyon uzmanından kendileri için uygun aşıları öğrenmeli ve aşılarını tamamlamalıdır. 

Yaşlıların aşısını yaptırması gereken ve en çok ölüme neden olan hastalık zatürredir. Bu nedenle, zatürre mikrobuna karşı pnömokok aşısının mutlaka yaptırılması gerekir. Bazı zatürre aşıları 5 yılda bir, bazı zatürre aşıları ise daha uzun süre aralıklarla yapılmaktadır. 

65 yaşından ileri olan herkesin, senede bir kere, kış gelmeden ideal olarak eylül-kasım aylarında grip aşısı olması gerekir.

Erişkin dönemde;

65 yas ve üzeri kişiler
Kronik böbrek yetmezliği olanlar
Kalp - damar sistemi rahatsızlığı olanlar,
Seker hastalığı olanlar,
Astım, kronik akciğer hastalığı olanlar,
6 ay - 18 yas arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler
Hamilelerin
enfeksiyondan korunmak amacıyla kendileri için uygun aşıları yaptırmalarını öneriyoruz." denildi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert