Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
16 NİSAN Salı 13:39

'Okullarda Alınması Gereken Covid-19 Tedbirleri'

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz; 'Başta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, okul idaresinin, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin ve tüm okul çalışanlarımızın belirttiğimiz tedbirlere uyumunu ve desteklerini saygıyla bekliyoruz' dedi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 28-09-2020 11:11   Güncelleme : 28-09-2020 11:11
'Okullarda Alınması Gereken Covid-19 Tedbirleri'

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz; “Başta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, okul idaresinin, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin ve tüm okul çalışanlarımızın belirttiğimiz tedbirlere uyumunu ve desteklerini saygıyla bekliyoruz” dedi.

Okullarda alınması gereken covid 19 tedbirlerine ilişkin açıklamada bulunan İl Sağlık Müdür Dr. Öner Nergiz; “Bilindiği üzere ülkemiz şuan Covid 19 hastalığı salgınıyla bir sağlık sınavı vermektedir. Bu sınavı Sağlık Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızın aldığı tedbirler ile başarılı bir şekilde ilimizde de yürütmekteyiz. COVID-19'un ana bulaşma yolu damlacık ve temas yoluyladır. Okullarımız ise toplu yaşanılan
yerlerden olduğu için, kişilere COVID-19 bulaşma riski maalesef yüksektir.2020-2021 eğitim ve öğretim yılının kademeli olarak yüz yüze olacak şekilde başlamasıyla, bulaş riskini en aza indirmek ve salgın ile mücadelemizin eğitim sektörümüzde de başarılı bir şekilde devam etmesi için başta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, okul idaresinin, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin ve tüm okul çalışanlarımızın aşağıda belirttiğimiz tedbirlere uyumunu ve desteklerini saygıyla bekliyoruz” dedi.

Nergiz Okullarda alınması gereken covid 19 tedbirleri şu şekilde sıraladı;

Okul binasının girişlerinde ve içerisinde uygun yerlere Covid 19 kuralları, sosyal mesafe, maske
kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğini açıklayan bilgilendirme afişleri asılmalıdır.

-COVID-19 kapsamında alınacak önlemler okulun varsa web sayfasında yayımlanmalı; okul açılmadan önce veliler e-okul, e-posta, SMS vb. iletişim kanalları ile bilgilendirilmelidir.
- Okul girişinde herkese temassız ateş ölçer ile ateş ölçümleri yapılmalıdır.
-Okul binası girişleri ve içerisinde uygun yerlerde (Sınıflarda, koridorlarda, okul giriş ve çıkışına yakın alanlarda) el antiseptikleri yerleştirilmelidir, el antiseptiği bulundurulmalıdır.
-Okul içinde gerekli yerlerde maske, el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya, lavabolarda yeterli sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulmalıdır.
- Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilmelidir.
- Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmelidir.
- Tüm alanlarda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmelidir.
-Velilere öğrencilerini pozitif, temaslı veya Covid 19 şikayetlerinin bulunması durumunda okula göndermeyeceklerine dair taahhütname imzalatılmalıdır. Bunu yapmalarının hem kendi çocukları hem de toplum sağlığı açısından önemi velilere anlatılmalıdır.
-Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uymalı ve maske takmalıdır. Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalı ve bu kişinin mümkünse 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan kişilerin olmaması sağlanmalıdır.
-Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takmalı ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulmalıdır.
-Lavaboların yakınına el yıkama adımlarını açıklayan posterler yerleştirilmelidir.
- Sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılmalıdır.
-Okullarda sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılmalıdır. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilmelidir.
-Salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmemelidir.
- COVID-19 bulaşma riskini artıracağından salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yapılmamalıdır.
-Okullarda öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılar mümkün oldukça telekonferans yöntemiyle yada düşük katılımlı yüz yüze toplantılar şeklinde yapılmalıdır.
-Hem öğrenciler hem de personel arasındaki okula devamsızlıklar takip edilmeli, devamsızlıklardaki artışlar İl/ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezlerine bildirilmelidir.
-Okulda pozitif vaka çıkması durumda İl/İlçe Sağlık müdürlüğü yetkililerine ivedilikle filyasyon çalışması yapılması için haber verilmelidir.
-Öğretmenler ve diğer çalışanların COVID-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda eğitim alarak bilgilenmesi sağlanmalıdır.
-El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
- Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19'dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır.
-Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulmalı ve maske takılmalıdır.
-Damlacık oluşturması nedeniyle sınıf içinde yüksek sesle yapılan aktiviteler ve yakın temas gerektiren dersler yapılmamalıdır.
- Öğrencilerin toplu halde bir arada bulunmalarını önlemek amacıyla ders araları (teneffüsler) sınıflar sıraya konularak düzenlenmelidir.
- Kantin, büfe vb. yerlerde tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır.
-Okul servislerinde mutlaka herkesin maske takması, servis girişinde el antiseptiği bulundurulması, kişilerin serviste her gün aynı yerlerine oturması ve havalandırmanın sık ve yeterli şekilde yapılması sağlanmalıdır.
-Binalardaki her türlü eşya, araç ve gerecin, özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, musluk ve batarya başlıkları gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 768152-9) kullanılabilir yada Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 'Biyosidal Ürün Ruhsatı' bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir.Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeylerinin %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
-Okul binasında tüm sert yüzeylerin ve ıslak zeminlerin temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/40 sulandırılmış (5 litre suya 1 su bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 768152-9) kullanılabilir ya da Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 'Biyosidal Ürün Ruhsatı' bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert