Uzman Eller projesi Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kapsamında Taşova'nın Mercimek köyünde ikamet eden proje sahibi Özlem GENÇ lavanta bahçesini kurarak hayata geçirdi.

Lavanta yetiştiriciliği projesiyle atıl ve kıraç arazilerin değerlendirilerek İl ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması; Kırsal alanda yaşayan üreticilerin refah seviyelerinin arttırılması, kıraç ve kumsal topraklarda ayçiçeği ve buğdaya alternatif olması amaçlanmaktadır. Pazar payı yüksek olan bu bitki kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.

Proje 13 ( da)  alana 22.000 fide dikilmiş olup 9 (da) Lavandula Angustifolia ve 4 da Lavandula intermedya olarak iki çeşit dikim yapıldı. 15 yıl ekonomik ömre sahip olan bu bitkiden ilk yılki çiçek biçiminde 1 (da) dan 1 litre yağ elde edilebilmekte olup, 3 yıl sonra ise bu rakamın 10 katı kadar yağ ve çiçek sapı elde edilebiliyor.1 (da) alandan 25-30 kg çiçek sapı hasat edilebilmekte olup bu saplarda yağı çıkarıldıktan sonra kilosu 25 TL'ye Lavanta yağının litre fiyatı ise 300-350 TL den alıcı bulmakta. İlk yılki hasat makas ile Haziran-Temmuz aylarında yapılmaktadır. Lavanta tarımı dünyada Fransa başta olmak üzere Bulgaristan, İngiltere, Amerika, Kuzey Afrika ve kısmen Türkiye'de yapılmaktadır.

Projesi tamamlanan 5 üreticinin (500.000,00TL) ödeme icmalleri hazırlanarak tarım Bakanlığına gönderildi.