Taşova Esnaf Kredi Kooperatifi Başkanı Turgut Çelik kredilerle ilgili açıklama yaptı.

"Saygıdeğer esnaf kardeşlerim. Bilindiği üzere Korona virüs salgını nedeniyle millet olarak çok zor günler geçiriyor ve salgına karşı ulusal bir mücadele veriyoruz.Salgının ekonomimiz üzerindeki olumsuz yansımaları elbette tüm kesimleri etkilemektedir.Ancak en çok esnaf ve sanatkarımızı tehdit etmektedir.Alınan tedbirler kapsamında binlerce esnaf ve sanatkar işletmesini kapatmış durumdadır.Hayatını ticaret yaparak idame ettiren ve günlük kazancıyla geçimini sağlamaya çalışan esnaf ve sanatkarımız çok zor günler geçirmektedir.Bu zor günlerde esnaf ve sanatkarımıza destek olmak amacıyla devletimiz tarafından bazı tedbirler alınmaya çalışılmaktadır. Yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte kooperatifimiz faaliyetine ara vermeden gerek yönetim kurulumuz gerekse personellerimiz sağlıklarını tehlikeye atarak ortaklarına bu zor günlerde destek olmak için büyük bir özveriyle çalışmaya devam etmektedir.

1_) Daha önce yaptığımız duyurularla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile T.Halk bankası tarafından hazırlanan Esnaf Destek Paketi kapsamında esnaf ve sanatkarımıza 01 Nisan – 30 Haziran arasında taksitleri olan ortaklarımızın taksitlerinin faizsiz olarak 3 ay süreyle erteleneceğini ve diğer tüm kalan taksitlerinde öteleneceğini bildirdik. Bu kapsamda 01 Nisan 30 Haziran tarihlere denk gelenlerden  vadesi dolanlar kooperatifimiz tarafından Halkbankasına iletilmekte olup sistem üzerinden erteleme yapılacaktır. Kredisi ertelenen esnaflarımız işçi çalıştırıyorsa  çalışan sayısında azaltma yapamayacaktır. Bunun tespit edilmesi halinde erteme iptal edilecektir. Kooperatifimiz hem erteleme hem de işçi sayısında azaltma yapmayacağına dair dilekçeleri zaman içersinde alacaktır. Ancak Kooperatifte virüs nedeniyle yine sizlerin sağlığı açısından yoğunluk ve kalabalık yaratmamak adına sadece vadesi yaklaşanlar kooperatifimiz tarafından telefonla aranarak kişi bazında kooperatife çağrılacak ve talepleri alınacaktır. Bu kapsamda kredi taksitini ödemek isteyenler yine ödeyebileceklerdir.

2-) Mart ayında vadesi dolan taksitler için erteleme söz konusu olmayıp , bu taksitlerin ödenmesi gerekteiğini ancak ödeyemeyenler için taksit tutarlarına Halkbankasınca gecikme faizi işlemeye devam edilecek olup bu dönem içersinde esnafımızın geçirdiği zor günleri hep birlikte atlatmak adına bizlerde taksitleri protesto ettirmeyerek bankada bekleme süresinde esneklik yapılması ve icra işlemlerinin geçici bir dönemde ertelenmesi kararı almış bulunmaktayız.

3-) Ayrıca haberlerde yer alan 25.000,00 TL kredi ile ilgili olarak 27 Mart 2020 tarihli genelge tarafımıza ulaşmış olup, Söz konusu kredi hem bankaca doğrudan hemde kooperatifimiz kefaletiyle kullandırılabilecektir. Kredi tutarı 25.000,00 TL ve vadesi azami 36 ay olacaktır. Kredinin faiz oranı ve kesintileri diğer kullandığınız kredilerle aynı olacaktır. Faizsiz kredi değildir. Kredi , kooperatif şahıs üst limiti dışında değerlendirilecek olup ek limit olarak kullandırılacaktır. Dolayısıyla daha önde kredi kullanmış ve şahıs limitini doldurmuş olan ortaklarımızda krediyi kullanabileceklerdir. Geri ödemesi talebe göre aylık, 3 aylık ve 6 aylık olacaktır. Daha Önce faiz destekli krediden yararlanmamış olmak şartı aranmayacaktır.Ayrıca kooperatifimiz kefaletiyle geriye dönük bir yıllık süre içersinde iki defa kredi kullananlar da bu krediden faydalanabileceklerdir. Dolayısıyla 25.000,00 TL kredinin özelliği limiti dolu esnaf ve sanatkarların kredi kullandırımları için ek limittir. Faiz (YILLIK %4,5), kesinti ve ödeme şartları kullanılan diğer kredilerle aynıdır.

Bu kapsamda bilgi edinilmesi ve alınan kararların Taşova Esnaf ve Sanatkarlarımıza hayırlı olmasını dilerim."

Taşova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı

TURGUT ÇELİK.