Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
18 NİSAN Perşembe 10:02

'Sabit Arıcıların Geçim Kaynağı ile Oynanılıyor Yetti Artık!'

Türkiye arıcılık sektörü ve çifçisi tehdit altındadır. Ülkemizde arıcılık . Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılık genelgesi ile düzenlenilen genelge hükümleri çerçevesinden icra edilmektedir . İki tip arıcılık faaliyeti icra edilmektedir.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 24-10-2019 11:23   Güncelleme : 24-10-2019 11:23
'Sabit Arıcıların Geçim Kaynağı ile Oynanılıyor Yetti Artık!'

"Türkiye arıcılık sektörü ve çifçisi tehdit altındadır. Ülkemizde arıcılık . Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılık genelgesi ile düzenlenilen genelge hükümleri çerçevesinden icra edilmektedir . İki tip arıcılık faaliyeti icra edilmektedir. 1- Gezginci arıcılık , 2- Sabit arıcılık
Gezginci arıcıların konaklama şartları bu genelge ile açık hükümler barındırmaktadır.
Bu hükümlerin tamamı sabit arıcılık faaliyetlerine zarar vermektedir. Ülkemizde her sahada olduğu gibi bu alanda da gen kaynaklarını koruma ile yükümlülüğü olanlar görevlerini yapmadıkları gibi tespit edilmeyen sahalardaki arı gen kaynaklarıda hızlı bir şekilde yok edilmekte melezleşmektedir. Atadan dededen miras kalan arı ırklarımızın tespit edilerek bir an evvel koruma altına alınması gerekmektedir. Gezginci arıcının , 250 ila 500 metre mesafede yerleştirilmesi , veya 1000 metrede ,sabit arıcıların arılarının ölmesine , kovanlarının yağmalanmasına , bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına sebebiyet vermektedir. Kimi kişilerin ,menfaat ve çıkar guruplarının, Kişilerin zengin edilmesi için çıkarılan bu arıcılık genelgesi halkımız , köylümüz ve üreticimizin lehine değiştirilmelidir.
Gezginci arıcılık faaliyeti ile salgın hastalıklar bir bölgeden diğer bölgelere taşınmaktadır. ( septisemi, dizanteri, paraliz, morator aitatulas,ameoba ,Artropod ,Acarapis woodi ,Braula coeca ,Aethina tumida ) Bu hastalıklar ülkemizde bilinen diğer arı hastalıklarının dışında göz ile teşhis edilemeyen virüs ve diyer zararlı böceklerdir. Gezginci arıcı il veya ilçe Tarım müdürlüklerinden almış oldukları sağlık belgesi ile konaklama yapmaktadırlar.Lobrotoar ortamında tespit edile bilen salgın hastalıklar ı veteriner hekim veya teknisyenlerimiz nasıl oluyorsa bir bakışta anlıyorlar ve sağlık raporu veriyorlar . Ülkemiz arıcılığı TEHDİT ALTINDADIR. Kamu oyu buna sahip çıkmalıdır.Toplu arı ölümlerinin bir çoğu buna bağlıdır.
Yine Fakir fukara çifçimizi koruma adına gezginci arıcıların sabit arıcılara uzaklıkları mutlaka 5 km olmalıdır. İnsanların geçim kaynakları ile oynanmakta buna da bakanlık yayınladığı genelge ile sabit arıcıları zarara uyratmaktadırlar."

 

Ayrıntılı bilği talep edenler için ;
yusufyucel05@outlook.com
05533156080
Yusuf yücel
Taşova Arıcılar Ve Bal Üreticileri Derneği

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert