Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 13:37

' Trafikte Değişim Yaya İle Başlar '

2019 Yılının 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' olması münasebetiyle, ilçe protokolü ve öğrencilerin katılımıyla 'Trakfikte Değişim Yaya İle Başlar' sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 06-02-2019 13:28   Güncelleme : 06-02-2019 15:31
' Trafikte Değişim Yaya İle Başlar '

 Yürüyüşe: Kaymakam Okan Yenidünya, Belediye Başkanı Bayram Öztürk, Teğmen Ömer Altun,Emniyet Müdür Yılmaz Polat, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

 Konuyla İlgili bilgi veren Kaymakam Okan Yenidünya : '2019 yılı Yaya öncelikli Trafik Yılı ilan edilmiştir. Tüm il ve ilçelerde eş zamanlı olarak başlayan bu projeye biz de Taşova ilçesi olarak katılıyor ve destek veriyoruz.
 Bundan sonra sürücülerimizin yaya geçitlerinde kavşak, giriş çıkışlarında dikkatli olmalarını bunun yasal bir zorumluluk olduğunu unutmamalarını temenni ediyorum 'dedi.

 

"Yaya Öncelikli Trafik Yılı" Etkinlik Duyurusu

  Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle artık araç sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş;
        -          Kavşak giriş ve çıkışlarında,
        -          Yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken YAVAŞLAMAK, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan YAYALARA DURARAK ilk geçiş hakkını vermek zorunluluğu getirilmiştir.
 Trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1700 yayayı kaybettiğimiz gözönüne alındığında; konuya ilişkin farkındalığın artırılması ve düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir.
Bu amaçla İçişleri Bakanlığı tarafından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilmiş ve ülke genelinde yıl boyu devam edecek farkındalık faaliyetleri yapılması kararlaştırılmıştır.
Yıl boyunca yapılacak kampanya faaliyetlerinin başlatılması ve etkin bir farkındalık sağlanması için, 6 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında tüm iller ile eş zamanlı olarak ilimiz merkezinde İl Valisi, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü; İlçede Kaymakamlar, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Jandarma Komutanın katılımıyla aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde Devletin tüm unsurları ile farkındalık etkinliği düzenlenecektir.
1- Yaya trafiğinin yoğun olduğu yerler başta olmak üzere; merkezden çevreye doğru il/ilçede görev yapan trafik personeli dâhil diğer tüm emniyet ve jandarma personelinin en az yarısı (ülke genelinde en az iki yüz bin kolluk personeli) okul ve yaya geçitlerinde görevlendirilecektir.
2- Trafik zabıtası olmayan kolluk personeline, yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğünün sağlanması ve yaya trafiğinin yönetilmesi için gerekli eğitim ve görev tanımları verilecek ve görevlendirilen tüm personelin, 6 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında görevlendirildikleri yaya ve okul geçitlerinde görev yapması sağlanacaktır. Ayrıca etkinlik yapılan alanlarda meydana gelebilecek olumsuzluklara ilişkin gerekli güvenlik tedbirleri planlanacaktır.
3- Görevlendirilen tüm kolluk personeli; il/ilçe merkezlerindeki yaya geçitlerinin sürücüler tarafından fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayaların geçiş üstünlüğünün vurgulanması, yayaların yaya geçitlerini kullanmasının teşvik edilmesi ve yayaların güvenli bir şekilde yaya geçitlerini kullanmalarının sağlanması amacına yönelik farkındalık sağlayıcı ve eğitici faaliyetler gerçekleştirecektir.
4- Mülki İdare Amirleri koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı PolNet sayfasında dijitalleri bulunan afiş ve pankart örneklerinin çoğaltılarak tüm ilçe merkezindeki kamu kurum ve kuruluşlarına asılması sağlanacak, etkinliğin planlandığı yaya geçitlerinde görevli kolluk birimlerimiz tarafından hazırlanan el broşürleri sürücü ve yayalara dağıtılacaktır. Ayrıca yaya güvenliğine yönelik hazırlanan videonun yaşam tünellerinde ve uygun yerlerde gösterimi yapılacaktır.
5- Mülki İdare Amirleri koordinesinde yayalar tarafından yoğun olarak kullanılan ışıksız bir yaya geçidinde ilçede görev yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin yönetici ve temsilcilerinin yanı sıra toplumda dezavantajlı grup olarak adlandırdığımız çocuk, yaşlı ve engelli bireylerin de katılımı sağlanarak belirtilen saatte bir etkinlik düzenlenecektir. Bu etkinlikte dezavantajlı grupların trafikte yaya olarak karşılaştıkları sorunlara da dikkat çekmek amacıyla kampanya sloganın kullanıldığı döviz ve pankartların çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlarımız tarafından taşınması gibi faaliyetler gerçekleştirilecektir.
6- Düzenlenecek etkinlik ve faaliyetlere ulusal/yerel görsel/yazılı basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri davet edilerek, bu etkinlik ve faaliyetlerin geniş kitlelere duyurulması sağlanacaktır.
7-  İlçelerde bulunan yerel televizyon ve radyo kanalları ile iletişime geçilerek 6 Şubat 2019 Çarşamba günü, yaya güvenliği ile ilgili programların yapılması/yayımlanması ve bu programlara İlçe Emniyet Müdürlükleri/Jandarma Komutanlıklarının trafikten sorumlu birim amirlerinin katılmaları sağlanacaktır.
8- Mülki İdare Amirleri tarafından okul ve yaya geçitlerinde yatay ve dikey işaretleme eksiklikleri tespit ettirilerek, belediyeler tarafından en kısa sürede yatay ve dikey işaretlemelerin tamamlanması ve yaya ve okul geçitlerinde araçların hızlarını azaltmaya yönelik fiziki tedbirlerin alınması sağlanacaktır.
9- Mülki İdare Amirleri koordinesinde 6 Şubat 2019 Çarşamba günü tüm okullarda ‘yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik’ konulu programlar yapılması sağlanacak, bununla birlikte uzmanlar tarafından trafik eğitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriş/çıkışlarında, okul önlerinde ve çevresindeki yaya geçitlerinde farkındalığı artırmaya yönelik uygulamalı etkinlikler düzenlenecektir.
10- Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı PolNet sayfasında dijitalleri bulunan afiş ve pankart örneklerini farkındalık oluşturacak şekilde Hükümet Konağı binalarında, yerleşke girişlerinde, vatandaşlarımızla temas ettikleri noktalarda ve internet sitelerinde görsel olarak yer verecekler; ayrıca diğer farkındalık faaliyetlerinde bulunacaklardır.
 İlçelerde düzenlenecek “Yaya Öncelikli Trafik” konulu faaliyetlerin Kaymakamlar ve sorumlu birim amirleri tarafından takip edilmesi, gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi sağlanacaktır.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert