Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
16 NİSAN Salı 21:47

“Yol özgürlüktür!”

Enver Seyhan
Enver Seyhan
Giriş Tarihi : 08-12-2022 17:19

Eğer mevzu darmadağın olup da ana temadan çıkmaz isem, bildiğim haliyle 1990 yılına kadar aklımdaki Oba – Yeşilyurt köyünü yazmak istiyorum.

Hemen burada yeri gelmişken mühim bir açıklamayla giriş yapayım:

Kuşyuf köyünden Hakkı Biçer adında bir ozan var; geçmişin kelamını döktürüyor. Ha manzum ha mensur… Hepsinde muvaffak oluyor. Çocukluğumuzu getiriyor da kucağımıza koyuyor. Kuşyuf ile bizim Oba’nın konuşuğu da birebir aynı gibi. Bu kadar mı olur? Bu durum yazın alanında “ağız” olarak da ifade ediliyor galiba.

Çocukluğumda Karga tepesinde yol yoğudu. 1970’lerde sanıyorum muhtar Musa Özcan bu yolu Taşova’ya bağlattı. Önceki senelerde Mercimek deresini takip ederek atla, eşekle veya yaya olarak gidiliyormuş. Başka bir yol da bugünkü mevcut yola koşut şekilde yayalarca gide gele meydana gelmiş olan ve faravga boyunca uzayıp giden cılga. Koca dedem Andıran’daki akrabalarına Kovaçukuru, Boğa tepesi, Çalılı Evliya’dan avkuru Taşova’nın başından geçer gidermiş. Bu cılgayı takip edermiş. Gelirken de sırtında kavun karpuz getirirmiş. Vesayit -vesait yok o zaman. Eşek, at, kağnı var. Ona da kaç hanenin gücü yetiyor?

Bu yol aynı zamanda Taşova’nın da yoluydu. Zaman içinde araba yolu olarak bir toprak yol oluşmuş. Koca dedem arabaya binmezdi. Bu yolu gide gele ömrü vefa etti.

Tekelüze – Gürsu köyünden bir bilge şahsın kameraya alınmış görüntüsünü takip ettim. Taşova kurulmadan evvel Amasya – Taşova arasındaki yolun mevcut olmadığını anlatıyor. Gidiş gelişlerin yaya olarak yapıldığını ifade ediyor. Bir önemli bilgi de Amasya – Taşova arasındaki yolun asfalt zemine kavuşmasında Darma – Ballıca köyünden 1970’lerde Kara Yolları Genel Müdür Yardımcısı olan bir kişinin önayak olduğudur. Bunlar önemli bilgiler. Hatta Taşova – Amasya yolu Türkmendamı köyü tarafına dönerek Mercimek köyü altından Taşova -Samsun yoluna bağlanıyordu. Bugün hâlâ o yolun izleri mevcuttur. Meraklısı takip edebilir. Faravgayı takiben yol bugünkü Alpaslan yoluna çıkıyor ve Taşova’nın başından Samsun Caddesi’ne dolayısıyla Taşova merkeze varıyordu.

Caddenin adı neden Samsun Caddesi konulmuştu?

Kurulduğunda Taşova, Tokat vilayetine tabi olarak kurulmuştu. 1953 yılında Amasya’ya bağlandı. Belki bu nedenle, ilk fikir olarak caddenin adı Samsun güzergâhında olması hasebiyle Samsun Caddesi olarak belirlendi. Bunu rahmetlik Koca Müdür Hasan Aykan’a sormak lazımdı! Bugün de sorulacak ve cevap alınacak şahıslar vardır ama ben saygıdeğer bir kişinin adını vereyim. Bu kişi umarım ki yanılgıya düşmem Özkan Ağış’tır. Taşova hakkında çok şey sorulup öğrenilebilir. Öyle umut ediyorum.

Geçmişle bağı olmayan geleceği planlayamaz. Temel olmadan bina dikilmez. Temel mazidir; mazi sadece hatıradan, anıdan veya hikayeden ibaret değildir. Mazi, düşüncedir, fikirdir, yoldur, izdir, ufuktur, kılavuzdur, rehberdir. İşte güçte hayat yolunda acemilik çekmeye mani olur…

Bir büyüğüm şöyle demişti:

“Babamı Yığmalık yoluna kağnı ile yola koydular.”

Demek ki o yıllarda Destek önüne kadar varınca oradan geçen bir arabaya biniliyor ve Ladik tarafından Amasya’ya veya Samsun’a ulaşılıyor. Yolların şose olarak bilindiği zamanlardan söz ediyorum. 1940’lardan 1970’lerin sonuna kadar. 1980’lerde yol ve ulaşım meselesi ihtiyaç olmaya başladı. Daha doğrusu köylerin de yollarına asfalt döküldü. Ne derece ilerleme kaydedildi, bunu bilmem mümkün değil. Fakat bir başlangıç olması babında, hedef olması babında ülkemizin o yıllardaki Başbakan’ı bir mülakatında şöyle cevap verecekti yöneltilen suale:

“Yol özgürlüktür!”

2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Unsur Aha Bu Börk… “ELA GÖZLÜM BEN BU ELDEN GİDERSEM” Şimdilik bu kadar yeter.. TANIMADIĞIM İNSANLAR ASIRLIK HATIRALAR HATIRALAR Hayali cihan değer!.. SELE SEPET TOP KANDİL KUH-İ KARAKUŞ TAZE EKMEK Bayat Ekmek Sana Kızıyorum Öğretmenim! İKİ YÜZ SENE ÖNCE YEMİŞEN BÜKÜ KÖYÜ (ENVER SEYHAN) Enver Seyhan – Kadıköy Gücük ayı 1439 ( Enver Seyhan ) KIŞLAK KORAMU Karye-i Koramu HATIRALAR GELİP DİKİLİYOR BAŞIMA (Enver Seyhan) SONUSA (ENVER SEYHAN) PLAN PROĞRAM ARKA PLÂN (Dünya görüldüğü gibi değil asla!) Köy Minibüsü Bu Vatan Kimin? (Enver Seyhan) HASBİHAL (ENVER SEYHAN) KONUŞALIM MI ( ENVER SEYHAN) ANTİK ERBAA’DA BAKIR İSTİHSALİ (Sonusa Yöresinde İlk Tunç Devri) Yedi bin yıl önce Sonusa – Erbaa yöresinde insan yaşamı vardı…( ENVER SEYHAN ) OLUKLU MUKAVVA ADI MACERA, NAMI DOLAR MANİ Manici (Enver Seyhan) NASIL ANLATILIR (ENVER SEYHAN) RADYO (Enver Seyhan) SOKU TAŞI (ENVER SEYHAN) HER CANIN HİKAYESİ BAŞKA.. Enver Seyhan ŞAKA GİBİ HEMİ… (Enver Seyhan) PARA : VAY SOYKA! (ENVER SEYHAN) RECEP AĞA İLE SOHBET (Enver Seyhan) DERDİ Kİ: Cahil Cesur Olur! (Enver Seyhan) TAŞOVA KÖYLERİNDE YER ADLARI PONTUS MESELESİNE DAİR (ENVER SEYHAN) ÖMÜR KISA (Enver Seyhan) “Eşşek ağmasa taş gurbete gitmez.” (Enver Seyhan) TAŞOVA, NAHİYE ve KASABALAR ile KÖYLERİN TARİHÇESİ (Enver Seyhan) TELAŞ TALAŞ (Enver Seyhan) GARİP BİR YAZI (Enver Seyhan) DAR AYAKKABI (Enver Seyhan) SEPETLİ KÖYÜ 1574 (Enver Seyhan) DÜNYA DÖNÜYOR Olan insanlığa oluyor (Enver Seyhan) DESTEK ÇAYI VADİSİ (ENVER SEYHAN) BİR ZAMAN SİZİN KÖY HAYAT BİR HİKAYEDİR GÜRSU KÖYÜ ve KIYMETLİ HATIRALAR TAŞABAD 1840 AMASYA DEDİM DE ATABEY SÜLALESİ SEPETLÜ ÇİFTLİĞİ - HADDADİ ÇİFTLİĞİ - SÜLEYMAN AĞA ANILARLA ADIM ADIM Oba Köyü GEÇMİŞE DAİR YENİDEN YERKOZLU KÖYÜ YEŞİLYURT (Sepetlioba) KÖYÜNDE ÖĞRETMENLİK YAPAN ŞAHISLAR MEMLEKETTE KARA ÇORBA YİYEMEDİM Enver Seyhan SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN İnsanlar ve Bayramlar HATIRA DEFTERİ TÜRKLERE DAİR Enver Seyhan YAŞAM - GEÇİM 20 Ekim 1935 Genel Nüfus Sayımı ve Amasya AMASYA GÜNLERİ'nden İlk Gün İzlenimlerim "Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı" Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler Her Hikaye Biraz Yarımdır Umarım bu hikaye yarım kalmaz ZİĞDİ – KARAYAKA NAHİYESİ KÖYLER VE HANE SAYILARI Sene: 1838 ve 1840 GEÇMİŞTEN, GELECEĞE ERBAA ve TAŞOVA.. Enver Seyhan KARYE-İ SEYYİDLÜ TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları: GELENEKLER ve KÖYLER AKILDA KALANLAR VE YAŞAM HİKAYELERİNDEN KESİTLER YEŞİL DOMATES: KAVATA 1838 Yılı TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları Mehmet Akif'in Annesi TAŞOVA TARİHİ Enver Seyhan TOKAT'TAN GİTMEK Mİ GEREK? Taş Medeniyettir! AMASYA’DA “BİR İNCİ”: 63 KÖYÜ İLE TAŞOVA Boraboy Gölü Normal Bir Göl Değildir... AMASYA’NIN “ALPASLAN” İLÇESİ BİLEYİ TAŞI TAŞOVA İLE İLGİLİ NOTLARIMDAN BAKİYE -HÜLASA- Kıtlık Kapıyı Çalmadan… BOŞLUĞA BAKAN PENCERELER... BALDIRAN YENİ BİR “TABİAT PARKI”MIZ OLABİLİR… SONİSA KAZASI TARİHİ-3
Reklamı Geç
Advert