Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
20 NİSAN Cumartesi 01:22

20 Ekim 1935 Genel Nüfus Sayımı ve Amasya

Enver Seyhan
Enver Seyhan
Giriş Tarihi : 30-07-2022 10:32

20 Ekim 1935 

Genel Nüfus Sayımı ve Amasya

1935 yılı Genel Nufus sayımında Amasya vilayeti toprak, nüfus ve bağlı ilçe bakımından 57 vilayet içinde en küçük illerden biridir.

Bağlı ilçeler Merzifon ve Gümüşhacıköy'dür.

(Osmanlı Devleti Fetret Devri'nden sonra Çelebi Mehmet tarafından bu şehirde yeniden kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu unsurları ilk önemli kararları burada aldı. İstiklâl ve istikbal ateşi Amasya'da yakıldı.)

Amasya, Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1867 yılına kadar Rum Eyaleti'ne bağlı bir Sancak iken bu tarihten sonra Sivas Vilayeti'ne tabi bağımsız bir Liva / Mutasarrıflık sıfatıyla idari düzende yer aldı. 1924 yılında Liva yönetim yapısı kaldırıldı.

Amasya livası 491 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun 89'uncu maddesi uyarınca 20 Nisan 1924 tarihinde il yapıldı.

Liva statüsü taşıdığı dönemde 1905 tarihli Devlet Salnamesi'ne göre nefs-i Amasya'ya bağlı bulunan Ladik, Havza ve Köprü ilçeleri Samsun'a, Osmancık ve Mecitözü ilçeleri de Çorum'a bağlandı. Amasya iliyle bağlantıları ve irtibatları kesildi.

1892 yılında Taşova -Taşâbad ve Sonusa nahiyeleri Erbaa ilçesine tabi oldukları için Tokat kazasının Liva tayin edilmesini müteakiben Niksar ve Zile ilçeleriyle birlikte Tokat'a bağlandı. Bu nedenle o günlerde -1935 yılında ne Taşova ilçesi vardı ne de bölge Amasya'ya bağlıydı.

Konuyu kafi derecede açıklamaya çalıştım. Umarım ki yardımcı olabildim. Bazı bilgileri de hülâsa ederek yazımı tamamlayacağım.

28 Ekim 1927 tarihinde yapılan Nüfus sayımında Amasya ilinin genel nüfusu 115.145 olarak tespit edildi ve kayıtlandı.

1927 yılı Nüfus Sayımı sonuçları:

Nefs-i Amasya: 60.527

Merzifon kazası:28.126

Gümüşhacıköy kazası: 26.492

1927 sayımında Erbaa Kazası Genel nüfusu:

54.744

Son 80 sene zarfında Amasya vilayeti bağlamında toprak ve ilçe bazında lehte gelişmeler kaydedildi.

Taşova:

04.08.1944 tarihinde Tokat'a bağlı ilçe olarak 4448 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 70 haneli 360 nüfuslu Yemişenbükü köyü merkez olmak üzere kuruldu.

Amasya İline Bağlanması:

Kanun no: 5996

(Taşova İlçesinin Amasya İline Bağlanması Hakkında Kanun)

Kabul Tarihi: 24.12.1952

Resmi Gazete tarihi: 30.12.1952

Resmi Gazete numarası: 8296

Bu kanunla Taşova 1953 yılı Mart ayında Bakanlar Kurulu Kararı mucibince Amasya İline bağlandı. Böylece Taşova toprakları da Amasya ili hudutlarına dahil oldu.

Göynücek:

4 Mart 1954 tarih ve 6324 sayılı kanunla ilçe yapıldı.

Suluova:

1902 yılında Suluca adıyla nahiye tayin edildi. 1954 yılında Şeker Fabrikası kuruldu ve Suluca ekonomik ve nüfus bakımından hızla büyümeye başladı. Ekonomik manada büyümenin bir sonucu olarak 1957 yılında Suluova adıyla ilçe yapıldı.

Hamamözü:

1990 yılında çıkarılan 3644 sayılı yasa ile ilçe statüsü verildi.

05 Ağustos 1991 yılında ise resmen ilçe haline getirildi.

Enver Seyhan

30 Temmuz 2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Unsur Aha Bu Börk… “ELA GÖZLÜM BEN BU ELDEN GİDERSEM” Şimdilik bu kadar yeter.. TANIMADIĞIM İNSANLAR ASIRLIK HATIRALAR HATIRALAR Hayali cihan değer!.. SELE SEPET TOP KANDİL KUH-İ KARAKUŞ TAZE EKMEK Bayat Ekmek Sana Kızıyorum Öğretmenim! İKİ YÜZ SENE ÖNCE YEMİŞEN BÜKÜ KÖYÜ (ENVER SEYHAN) Enver Seyhan – Kadıköy Gücük ayı 1439 ( Enver Seyhan ) KIŞLAK KORAMU Karye-i Koramu HATIRALAR GELİP DİKİLİYOR BAŞIMA (Enver Seyhan) SONUSA (ENVER SEYHAN) PLAN PROĞRAM ARKA PLÂN (Dünya görüldüğü gibi değil asla!) Köy Minibüsü Bu Vatan Kimin? (Enver Seyhan) HASBİHAL (ENVER SEYHAN) KONUŞALIM MI ( ENVER SEYHAN) ANTİK ERBAA’DA BAKIR İSTİHSALİ (Sonusa Yöresinde İlk Tunç Devri) Yedi bin yıl önce Sonusa – Erbaa yöresinde insan yaşamı vardı…( ENVER SEYHAN ) OLUKLU MUKAVVA ADI MACERA, NAMI DOLAR MANİ Manici (Enver Seyhan) NASIL ANLATILIR (ENVER SEYHAN) RADYO (Enver Seyhan) SOKU TAŞI (ENVER SEYHAN) HER CANIN HİKAYESİ BAŞKA.. Enver Seyhan ŞAKA GİBİ HEMİ… (Enver Seyhan) PARA : VAY SOYKA! (ENVER SEYHAN) RECEP AĞA İLE SOHBET (Enver Seyhan) DERDİ Kİ: Cahil Cesur Olur! (Enver Seyhan) TAŞOVA KÖYLERİNDE YER ADLARI PONTUS MESELESİNE DAİR (ENVER SEYHAN) ÖMÜR KISA (Enver Seyhan) “Eşşek ağmasa taş gurbete gitmez.” (Enver Seyhan) TAŞOVA, NAHİYE ve KASABALAR ile KÖYLERİN TARİHÇESİ (Enver Seyhan) TELAŞ TALAŞ (Enver Seyhan) GARİP BİR YAZI (Enver Seyhan) DAR AYAKKABI (Enver Seyhan) SEPETLİ KÖYÜ 1574 (Enver Seyhan) DÜNYA DÖNÜYOR Olan insanlığa oluyor (Enver Seyhan) DESTEK ÇAYI VADİSİ (ENVER SEYHAN) BİR ZAMAN SİZİN KÖY HAYAT BİR HİKAYEDİR GÜRSU KÖYÜ ve KIYMETLİ HATIRALAR TAŞABAD 1840 AMASYA DEDİM DE ATABEY SÜLALESİ SEPETLÜ ÇİFTLİĞİ - HADDADİ ÇİFTLİĞİ - SÜLEYMAN AĞA ANILARLA ADIM ADIM Oba Köyü GEÇMİŞE DAİR YENİDEN YERKOZLU KÖYÜ YEŞİLYURT (Sepetlioba) KÖYÜNDE ÖĞRETMENLİK YAPAN ŞAHISLAR MEMLEKETTE KARA ÇORBA YİYEMEDİM Enver Seyhan SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN İnsanlar ve Bayramlar “Yol özgürlüktür!” HATIRA DEFTERİ TÜRKLERE DAİR Enver Seyhan YAŞAM - GEÇİM AMASYA GÜNLERİ'nden İlk Gün İzlenimlerim "Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı" Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler Her Hikaye Biraz Yarımdır Umarım bu hikaye yarım kalmaz ZİĞDİ – KARAYAKA NAHİYESİ KÖYLER VE HANE SAYILARI Sene: 1838 ve 1840 GEÇMİŞTEN, GELECEĞE ERBAA ve TAŞOVA.. Enver Seyhan KARYE-İ SEYYİDLÜ TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları: GELENEKLER ve KÖYLER AKILDA KALANLAR VE YAŞAM HİKAYELERİNDEN KESİTLER YEŞİL DOMATES: KAVATA 1838 Yılı TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları Mehmet Akif'in Annesi TAŞOVA TARİHİ Enver Seyhan TOKAT'TAN GİTMEK Mİ GEREK? Taş Medeniyettir! AMASYA’DA “BİR İNCİ”: 63 KÖYÜ İLE TAŞOVA Boraboy Gölü Normal Bir Göl Değildir... AMASYA’NIN “ALPASLAN” İLÇESİ BİLEYİ TAŞI TAŞOVA İLE İLGİLİ NOTLARIMDAN BAKİYE -HÜLASA- Kıtlık Kapıyı Çalmadan… BOŞLUĞA BAKAN PENCERELER... BALDIRAN YENİ BİR “TABİAT PARKI”MIZ OLABİLİR… SONİSA KAZASI TARİHİ-3
Reklamı Geç
Advert