Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
20 NİSAN Cumartesi 00:51

Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler

Enver Seyhan
Enver Seyhan
Giriş Tarihi : 06-06-2022 08:16

Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler

(1455 -1520 -1574)

Osmanlı Arşiv kayıtları çerçevesinde 1455 -1520 ve 1574 yıllarında kayıtlı Sonisa kazasına bağlı nahiyelerin isimleri:

-Sonisa (Kaza merkezi)

-Taşabad

-Frenkhisarı

-Felenbel

-Karakuş

-Panbuközü

Kaza-i Sonisa 1848 yılına kadar bölgenin idare merkeziydi. Kayıtlardan anlaşıldığı kadarıyla bilinen geleneğe bağlı bütün zanaat dalları Sonisa kazasında mevcuttu. Ayrıca, civarda bazı köyler halkın genel hacetini karşılayacak düzeyde iş üretmekteydi; komşu köyler arasında alışveriş de söz konusuydu. Tabii olarak çiftçilik dışında demircilik, berberlik, dülgerlik, çobanlık, hizmetkârlık gibi zanaat kolları olmazsa olmazlar arasındaydı.

Tarihi eskiye dayanan -1071 yılından önce de bölgenin yerleşim yerleri arasında bulunan birkaç köyün adını ifade etmek gerekirse:

-Sonisa

-Zito

-Kale

-Ziğdi

-Zilhor

-Emeri

-Holay

-Darma

-Hormu -Kal'a Kal'a

-Bidevi

-Hacıpazar

-Fidi

-Frenkhisarı

Burada adı geçmeyen ve halihazırda yeni adlarıyla yaşayan köyleri de konuya dair kaleme alacağım sair bir yazıda anmak isterim. Adı geçen yerleşim birimleri kuruldukları günden bugüne değin ayakta kalmayı başarmışlar, belli ki hayat mücadelesini her defasında kazanmışlar; aksi takdirde adları sanları anılmaz olurdu.

Bölgenin doğal etkenler ve afetler dolayısıyla sık sık göç verdiği gerçeğinin yanında siyasi ve emniyet gibi nedenleri bu hakikatten ayrı ve gayrı tutup yadsımak olmaz.

Bilgi kaynağımın ifadesini burada tekrar etmek istiyorum: "eski devirlerde bu yörede tabii afetler sıkça vuku bulmuş da bin sene buralara kimse uğramamış ve konup göçmemiş."

Şartlar tahtında tabii afetleri;

"Allah emri" yani deprem, kuraklık ve kıtlık, mahsul noksanlığı şeklinde değerlendirmek mümkün görünüyor. Ayrıca idari sistemde oluşan bozulmalar ve baskılar da göçün nedenleri arasında sayılabilir.

NAHİYE kelimesine gelince:

Çevre, cihet ve bölge gibi anlamlar ifade ediyor. Burada bahsi geçen Nahiye ifadesini de bu anlamlar bağlamında yorumlamak lazım gelir.

*

SENE 1455

Yerleşim Yerleri Dökümü:

-Sonisa Kazası:

63 köy 14 mezra 13 cemaat

-Taşabad nahiyesi:

23 köy 6 mezra

-Karakuş  nahiyesi:

31 köy

-Frenkhisarı nahiyesi:

12 köy 1 mezra

-Felenbel:

30 köy 4 mezra

-Panbuközü nahiyesi:

8 köy 1 mezra

Toplam 167 köy 26 mezra 13 cemaat.

*

SENE 1520

Yerleşim Yerleri Dökümü:

-Sonisa kazası:

64 köy 12 mezra 12 cemaat

-Taşabad nahiyesi:

23 köy 3 mezra

-Karakuş nahiyesi:

30 köy 3 mezra

-Frenkhisarı nahiyesi:

12 köy 2 mezra

-Felenbel nahiyesi:

29 köy 6 mezra

-Panbuközü nahiyesi:

8 köy 1 mezra

Yekün 166 köy 27 mezra 12 cemaat

*

SENE 1574

Yerleşim Yerleri Dökümü:

-Kaza-i Sonisa:

64 köy 6 mezra 9 cemaat

-Taşabad:

22 köy 5 mezra

-Karakuş:

32 köy 5 mezra

-Frenkhisarı:

12 köy 2 mezra

-Felenbel:

29 köy 7 mezra

-Panbuközü:

8 köy 1 mezra

Yekün 167 köy 26 mezra 9 cemaat

*

Bölgemizin 1455 yılında kayıtlara alınmış yerleşim yerleri ve sayılarının 1520 ve 1574 yıllarında da neredeyse hiç değişmediği, aynı kaldığı görülüyor.

Frenkhisarı nahiyesinin bugünkü adı Sokutaşı köyüdür. 1455 yılında nahiye dahilinde 12 köy 1 mezra, 1520 ve 1574 sayımlarında ise 12 köy 2 mezra kaydı yer alıyor. 1928 yılındaki sayımda da köyün adı Frenkhisarı olarak geçiyor. Sokutaşı adının, köyde bulgur ve aşlık -yarma dövmeye yarayan soku taşından geldiği rivayet ediliyor.

Karye-i Frenk Hisarı Tabi'-i Sonisa

(Sonisa kazasına tabi Frenk Hisarı Köyü)

Bağlı 12 adet köyün adı:

(1574)

-Karye-i Karkın : Turhal ilçesine bağlı.

-Karye-i Kutlu

-Karye-i Yavtaş

-Karye-i Serkis

-Karye-i İvazlu

-Karye-i Yoğun Pelit

-Karye-i Salur

-Karye-i Taylucak :Tatlucak : Turhal'a bağlı.

-Karye-i Derecik

-Karye-i Kamşi

-Karye-i Mikail

-Karye-i Göl

Vakıf kayıtlarından, nahiyenin Cüneyd Bey'in mülkü olduğu anlaşılıyor. Bu husus ayrı bir araştırma konusu olup ileride vakıf kayıtlarına ulaşma imkanı bulursam kısaca değinmek  isterim.

Mezra, zaviye ve cemaat kayıtları hususuna ise başka bir yazıda temas edeceğime dair bir not düşerek yazımı burada tamamlamak istiyorum.

Enver Seyhan

05 Haziran 2022

*

Kaynaklar:

-BOA TD 54 Sayfa: 61, 69, 74

-AK. MC 092 varak 87b

-Kuyûd-i Kadime Arşivi TD 12

-Bilimsel makaleler

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Unsur Aha Bu Börk… “ELA GÖZLÜM BEN BU ELDEN GİDERSEM” Şimdilik bu kadar yeter.. TANIMADIĞIM İNSANLAR ASIRLIK HATIRALAR HATIRALAR Hayali cihan değer!.. SELE SEPET TOP KANDİL KUH-İ KARAKUŞ TAZE EKMEK Bayat Ekmek Sana Kızıyorum Öğretmenim! İKİ YÜZ SENE ÖNCE YEMİŞEN BÜKÜ KÖYÜ (ENVER SEYHAN) Enver Seyhan – Kadıköy Gücük ayı 1439 ( Enver Seyhan ) KIŞLAK KORAMU Karye-i Koramu HATIRALAR GELİP DİKİLİYOR BAŞIMA (Enver Seyhan) SONUSA (ENVER SEYHAN) PLAN PROĞRAM ARKA PLÂN (Dünya görüldüğü gibi değil asla!) Köy Minibüsü Bu Vatan Kimin? (Enver Seyhan) HASBİHAL (ENVER SEYHAN) KONUŞALIM MI ( ENVER SEYHAN) ANTİK ERBAA’DA BAKIR İSTİHSALİ (Sonusa Yöresinde İlk Tunç Devri) Yedi bin yıl önce Sonusa – Erbaa yöresinde insan yaşamı vardı…( ENVER SEYHAN ) OLUKLU MUKAVVA ADI MACERA, NAMI DOLAR MANİ Manici (Enver Seyhan) NASIL ANLATILIR (ENVER SEYHAN) RADYO (Enver Seyhan) SOKU TAŞI (ENVER SEYHAN) HER CANIN HİKAYESİ BAŞKA.. Enver Seyhan ŞAKA GİBİ HEMİ… (Enver Seyhan) PARA : VAY SOYKA! (ENVER SEYHAN) RECEP AĞA İLE SOHBET (Enver Seyhan) DERDİ Kİ: Cahil Cesur Olur! (Enver Seyhan) TAŞOVA KÖYLERİNDE YER ADLARI PONTUS MESELESİNE DAİR (ENVER SEYHAN) ÖMÜR KISA (Enver Seyhan) “Eşşek ağmasa taş gurbete gitmez.” (Enver Seyhan) TAŞOVA, NAHİYE ve KASABALAR ile KÖYLERİN TARİHÇESİ (Enver Seyhan) TELAŞ TALAŞ (Enver Seyhan) GARİP BİR YAZI (Enver Seyhan) DAR AYAKKABI (Enver Seyhan) SEPETLİ KÖYÜ 1574 (Enver Seyhan) DÜNYA DÖNÜYOR Olan insanlığa oluyor (Enver Seyhan) DESTEK ÇAYI VADİSİ (ENVER SEYHAN) BİR ZAMAN SİZİN KÖY HAYAT BİR HİKAYEDİR GÜRSU KÖYÜ ve KIYMETLİ HATIRALAR TAŞABAD 1840 AMASYA DEDİM DE ATABEY SÜLALESİ SEPETLÜ ÇİFTLİĞİ - HADDADİ ÇİFTLİĞİ - SÜLEYMAN AĞA ANILARLA ADIM ADIM Oba Köyü GEÇMİŞE DAİR YENİDEN YERKOZLU KÖYÜ YEŞİLYURT (Sepetlioba) KÖYÜNDE ÖĞRETMENLİK YAPAN ŞAHISLAR MEMLEKETTE KARA ÇORBA YİYEMEDİM Enver Seyhan SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN İnsanlar ve Bayramlar “Yol özgürlüktür!” HATIRA DEFTERİ TÜRKLERE DAİR Enver Seyhan YAŞAM - GEÇİM 20 Ekim 1935 Genel Nüfus Sayımı ve Amasya AMASYA GÜNLERİ'nden İlk Gün İzlenimlerim "Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı" Her Hikaye Biraz Yarımdır Umarım bu hikaye yarım kalmaz ZİĞDİ – KARAYAKA NAHİYESİ KÖYLER VE HANE SAYILARI Sene: 1838 ve 1840 GEÇMİŞTEN, GELECEĞE ERBAA ve TAŞOVA.. Enver Seyhan KARYE-İ SEYYİDLÜ TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları: GELENEKLER ve KÖYLER AKILDA KALANLAR VE YAŞAM HİKAYELERİNDEN KESİTLER YEŞİL DOMATES: KAVATA 1838 Yılı TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları Mehmet Akif'in Annesi TAŞOVA TARİHİ Enver Seyhan TOKAT'TAN GİTMEK Mİ GEREK? Taş Medeniyettir! AMASYA’DA “BİR İNCİ”: 63 KÖYÜ İLE TAŞOVA Boraboy Gölü Normal Bir Göl Değildir... AMASYA’NIN “ALPASLAN” İLÇESİ BİLEYİ TAŞI TAŞOVA İLE İLGİLİ NOTLARIMDAN BAKİYE -HÜLASA- Kıtlık Kapıyı Çalmadan… BOŞLUĞA BAKAN PENCERELER... BALDIRAN YENİ BİR “TABİAT PARKI”MIZ OLABİLİR… SONİSA KAZASI TARİHİ-3
Reklamı Geç
Advert