Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
29 MART Cuma 16:21

Her Hikaye Biraz Yarımdır Umarım bu hikaye yarım kalmaz

Enver Seyhan
Enver Seyhan
Giriş Tarihi : 30-05-2022 09:04

Her Hikaye Biraz Yarımdır

Umarım bu hikaye yarım kalmaz

"gel birbirimizin kadrini bilelim. çünkü vakitsiz ayrılacağız."

Mevlana Celaleddin-i Rumi böyle bir temenni ile sesleniyor asırlar öncesinden. Mesnevi müdavimleri bilirler ki Türkçe yazmamış da olsa bu toprakların mirasıdır bu büyük ozan ve mütefekkir. Anaçtır, armağandır, andaçtır, allâmedir, mutasavvıftır. Söylemediği söz, bilmediği husus yok gibidir. Nice şair nice düşünür onun izini takip ederek zirveye çıkmıştır. Zirveye tırmanıp çıkmak basit, külfetsiz ve zahmetsiz gibi gelebilir de değildir;  doruklar rüzgarlıdır, soğuktur, yorucudur. Hiç ummaz iken telef olup yitmek, yitip gitmek dahi mümkündür. Oralarda durmak, ayakta kalmak, kalıcı olmak her babayiğide nasip olmaz. Bir memleket zirve yapmış şahıslardan beri kalarak -uzaklaşarak yaşam kalitesini hayat koşullarını mevcut halini yenileyemez, yoluna koyamaz, gelişemez; kısır döngüyü kıramaz. Tarih buna şahittir.

Ademoğlu o günden bugüne göç yollarına düşmüş, ömrünün en güzel çağlarını geçirdiği memleket bildiği yerinden yurdundan kopmuş başka diyarlara yerleşmiştir.

Bu ayrılık ve yolculuk macerasının sebepleri vardır:

Biraz siyasidir... Biraz iktisadidir... Emniyet ve tabii afetlere bağlıdır.

*

Malumdur ki insan madde ve manadan müteşekkildir. Madde ve mana birbirlerinden ayrılmış olsalar bütünlük ve şahsiyet kaybolur. Deli de olsa veli de olsa insan madde ve mana aleminde birlikte olmak, birlikte hareket etmek durumundadır. İnsan maddeden ayrılsa mana ifadesiz kalır, manadan ayrılsa madde ifadesiz kalır...

*

Ben de gurbet ikliminde kavrulmuş ve gurbet ikliminin üstünden günler aylar yıllar geçtikçe yerleştiği, dolayısıyla doyduğu yere alışmış nice insan gibi, ömrümün dolu dolu yirmi yılını memleketimde geçirdim. Ekmeğini yedim, suyunu içtim. Hayat yolculuğumda beni terk etmeyen duygular, hisler, kıvançlar, sevinçler, hatıralar, hüzünler ve daha neler neler, her ne varsa benliğimde, yüreğimde, gönlümde, bunların tümü bana memleket yadigarıdır, memleket hatırasıdır. Memleketle muhabbet etmek kadar ruhumu doyuran ikinci bir saike tesadüf etmedim. Bu nedenle zarar da görsem ziyan da olsam memleketi bırakıp başka tarafa, başka yöne yönelmek, teveccüh etmek geçmedi, geçmiyor aklımdan. Belki de yaşım ilerledikçe avdet ediyorum aslıma; kim bilir?

*

Bugün iki kıymetli dostumla telefonda messenger üzerinden görüşme yaptım. Bu iki dostumun ortak özelliği saz çalmaları ve halk aşığı geleneğine bağlı kalarak türküler söylemeleri ve elbette tabiatıyla kendi eserlerini üretmeleridir. Bu benim öteden beri memleketimde aradığım ama ha deyince bulamadığım bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık öz kültürümüzün ta kendisidir. Halkımız asırlar boyunca maniler, türküler, şiirler, sözler ve deyimler üretmiştir; literatürde adı Halk Edebiyatı olarak ifade ediliyor. Dede Korkut, Ferhat ile Şirin, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal, Karac'oğlan ve Dadaloğlu gibi nice pir, halkın içinde olgunlaşarak adım adım zirveye tırmanmışlar ve fırtınaya, yağmura, kara borana, sise dumana rağmen orada yerlermişlerdir. Onlar halkın sinesinde yer edinmişler, sevgiyle, muhabbetle, aşkla, hürmetle hayatın her safhasında halkla beraber olmuşlar; halkın gönlünde taht kurmuşlardır. Kıyamete kadar da şartlar ne olursa olsun, bu hakikatin değişmeyeceğini, bilakis daha bir ziyadeleşeceğini düşünüyorum.

Doğduğum topraklarda aşıklık geleneğine bağlı olarak saz çalıp türkü çığıran insanların varlığı biraz olsun yürek yangınıma su serpti. Takip ediyordum, biliyordum fakat gönlümden geçenlerin muhataplarca dile getirilmesi içimde birikip duran ukdeyi söyündürdü. Tabii olarak sanat erbabına ve ehl-i sanat kişilere yakın olmak gibi bir mizaca sahip oldum hep. Memleketimde doğmuş büyümüş yetişmiş tüm sanat erbabıyla temas kurmak arzusu çoğalıyor git gide içimde. Tanımış olmaktan mütevellit bahtiyar olduğum halk ozanlarına selam olsun...

Halk ozanından şairine, yazarına, meddahına, tiyatrocusuna, memleketin bağrından çıkmış sanat ehlinin varlığıyla daima kıvanç duydum; ancak ilgi ve alaka sanatçının can damarıdır, bu damarı her daim hazır - nazır ve canlı tutmak gerektiğine inanıyorum.

Geçen hafta içinde Amasya Arkeoloji Müzesi'nde "Kişisel Karma Resim Sergisi" açan Ressam Safinaz Makasoğlu'nu da bu vesileyle kutlamak istiyorum.

Konu ettiğim hususa gelince:

Niçin böyle bir yola girdiğimi, gireceğimi daha sonra kaleme alacağım yazılarıma bırakıyorum.

Umut ediyorum ki önce Taşova'da, ilerleyen zamanlarda da Amasya vilayeti dahilinde geniş düzeyli bir birlikteliğe ulaşmak mümkün olur.

Selam muhabbet ve hürmetle.

Enver SEYHAN

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI HATIRALAR Hayali cihan değer!.. SELE SEPET TOP KANDİL KUH-İ KARAKUŞ TAZE EKMEK Bayat Ekmek Sana Kızıyorum Öğretmenim! İKİ YÜZ SENE ÖNCE YEMİŞEN BÜKÜ KÖYÜ (ENVER SEYHAN) Enver Seyhan – Kadıköy Gücük ayı 1439 ( Enver Seyhan ) KIŞLAK KORAMU Karye-i Koramu HATIRALAR GELİP DİKİLİYOR BAŞIMA (Enver Seyhan) SONUSA (ENVER SEYHAN) PLAN PROĞRAM ARKA PLÂN (Dünya görüldüğü gibi değil asla!) Köy Minibüsü Bu Vatan Kimin? (Enver Seyhan) HASBİHAL (ENVER SEYHAN) KONUŞALIM MI ( ENVER SEYHAN) ANTİK ERBAA’DA BAKIR İSTİHSALİ (Sonusa Yöresinde İlk Tunç Devri) Yedi bin yıl önce Sonusa – Erbaa yöresinde insan yaşamı vardı…( ENVER SEYHAN ) OLUKLU MUKAVVA ADI MACERA, NAMI DOLAR MANİ Manici (Enver Seyhan) NASIL ANLATILIR (ENVER SEYHAN) RADYO (Enver Seyhan) SOKU TAŞI (ENVER SEYHAN) HER CANIN HİKAYESİ BAŞKA.. Enver Seyhan ŞAKA GİBİ HEMİ… (Enver Seyhan) PARA : VAY SOYKA! (ENVER SEYHAN) RECEP AĞA İLE SOHBET (Enver Seyhan) DERDİ Kİ: Cahil Cesur Olur! (Enver Seyhan) TAŞOVA KÖYLERİNDE YER ADLARI PONTUS MESELESİNE DAİR (ENVER SEYHAN) ÖMÜR KISA (Enver Seyhan) “Eşşek ağmasa taş gurbete gitmez.” (Enver Seyhan) TAŞOVA, NAHİYE ve KASABALAR ile KÖYLERİN TARİHÇESİ (Enver Seyhan) TELAŞ TALAŞ (Enver Seyhan) GARİP BİR YAZI (Enver Seyhan) DAR AYAKKABI (Enver Seyhan) SEPETLİ KÖYÜ 1574 (Enver Seyhan) DÜNYA DÖNÜYOR Olan insanlığa oluyor (Enver Seyhan) DESTEK ÇAYI VADİSİ (ENVER SEYHAN) BİR ZAMAN SİZİN KÖY HAYAT BİR HİKAYEDİR GÜRSU KÖYÜ ve KIYMETLİ HATIRALAR TAŞABAD 1840 AMASYA DEDİM DE ATABEY SÜLALESİ SEPETLÜ ÇİFTLİĞİ - HADDADİ ÇİFTLİĞİ - SÜLEYMAN AĞA ANILARLA ADIM ADIM Oba Köyü GEÇMİŞE DAİR YENİDEN YERKOZLU KÖYÜ YEŞİLYURT (Sepetlioba) KÖYÜNDE ÖĞRETMENLİK YAPAN ŞAHISLAR MEMLEKETTE KARA ÇORBA YİYEMEDİM Enver Seyhan SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN İnsanlar ve Bayramlar “Yol özgürlüktür!” HATIRA DEFTERİ TÜRKLERE DAİR Enver Seyhan YAŞAM - GEÇİM 20 Ekim 1935 Genel Nüfus Sayımı ve Amasya AMASYA GÜNLERİ'nden İlk Gün İzlenimlerim "Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı" Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler ZİĞDİ – KARAYAKA NAHİYESİ KÖYLER VE HANE SAYILARI Sene: 1838 ve 1840 GEÇMİŞTEN, GELECEĞE ERBAA ve TAŞOVA.. Enver Seyhan KARYE-İ SEYYİDLÜ TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları: GELENEKLER ve KÖYLER AKILDA KALANLAR VE YAŞAM HİKAYELERİNDEN KESİTLER YEŞİL DOMATES: KAVATA 1838 Yılı TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları Mehmet Akif'in Annesi TAŞOVA TARİHİ Enver Seyhan TOKAT'TAN GİTMEK Mİ GEREK? Taş Medeniyettir! AMASYA’DA “BİR İNCİ”: 63 KÖYÜ İLE TAŞOVA Boraboy Gölü Normal Bir Göl Değildir... AMASYA’NIN “ALPASLAN” İLÇESİ BİLEYİ TAŞI TAŞOVA İLE İLGİLİ NOTLARIMDAN BAKİYE -HÜLASA- Kıtlık Kapıyı Çalmadan… BOŞLUĞA BAKAN PENCERELER... BALDIRAN YENİ BİR “TABİAT PARKI”MIZ OLABİLİR… SONİSA KAZASI TARİHİ-3
Reklamı Geç
Advert