Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 12:03

ÜSKÜDAR’I HATIRLADIK…

Naci Konyar
Naci Konyar
Giriş Tarihi : 29-10-2021 15:01

Bir şehrin tetkiki, bize bir milletin tarihini öğretir’ diyor Mehmet Kaplan. Şehrin dört bir yanına dağılmış hatırlanmayı bekleyen çeşme türbe mezar taşı medrese camii sadaka taşı imaret gibi abide yapılarda tarihimizi hatırlatıyor bize.

         Sinan Yılmaz’ın üç sene süren bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı ‘Altın Şehir Üsküdar’ kitabı bizim de üniversite yıllarımızda dört arkadaş olarak İcadiye’de, Toptaşın’da ikamet ettiğimiz hayal beldesi Üsküdar’ı anlatıyor. 1106 sayfada anlatmış olduğu Üsküdar’ı bir köşe yazısına sığdırmak zor ama kitabın münderecatında ki kendimce beğendiğim güzellikleri siz okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

         Mesela günümüzde polemik konusu yapılan vakıflar o yıllarda ‘Malın yahut mülkün şahıs elinden çıkarak Allah’a adanması ile ebedilik kazanması anlamına gelen vakıf, Osmanlı’da tahayyülü zor noktalara ulaşmıştır. Şefkat ve merhamet sözcüklerinin ete kemiğe bürünmüş hali olan vakıflar; öğrenciye mürekkep, genç kızlara çeyiz, öksüz bebeklere süt anne, zorda kalmış kadına sığınma evi yoksul mahkumlara harçlık, kanadı kırık kuşa şifa temin ederek yardım severliğin destanını yazmıştır.’ Şeklinde bir tarif bulmuş.’

         Kitapta tanıdık bir isim göze çarpıyor. 1931 yılında İstanbul’da Kaymakam iken biri imaret diğeri kervan saray gibi iki değerli eseri dinamitle ortadan kaldıran İzzettin Çağpar, sonra Taşova ilçe olduğunda bağlı olduğumuz Tokat’a Vali olan ve Taşova’nın önemli bir caddesine soyadı verilen vali. Bu satırları gazetemiz sahibi Ahmet Günaydınla paylaşırken Taşova’nın gelişmemesini onun bu olumsuz icraatına bağlayıp gülüşüyoruz.

         Yazarımız, talebe iken kütüphanesinde ders çalıştığımız Şemsi Paşa Camiini anlatmış Şemsi Paşa Camii Üsküdar’ın sembolü Evliya Çelebi’nin ‘Sahilde küçük bir camiidir. Ama o kadar şirin bina olunmuştur ki, geriden gören kasr-ı müzeyyen zanneder.’ İfadeleriyle iltifat ettiği sadrazam Şemsi Ahmet Paşa’nın yaptırdığı camii.

         Şemsi Paşa, devletin yönetici tabakasını rüşvete alıştırmış, doğruluğu net olmayan bu malumata bazılarının oldukça itibar ettiği bir gerçek. Zira camiinin, halk arasında belki de daha yaygın olarak kullanılan ‘Kuşkonmaz’ adının bu vesileyle ortaya çıktığı rivayet edilir. Yani kamu vicdanı ‘Rüşvet o kadar kötüdür ki, bu melanete bulaşan insanın yaptırdığı camiye, kuşlar bile konmaz, demektedir.

         Bizim talebelik yaptığımız 70 li yıllarda esnaf ve öğrenci lokantası olan şimdilerde adı Üsküdar’la birlikte anılan sadece Üsküdarlıların değil, Osmanlı mutfağına ilgi duyan herkesi tanıdığı İstanbul’daki özel mekanlardan biri olan Kanaat Lokantası…

         1972 yılında arkadaşlarla beraber önünde resim çektirdiğimiz bu lokantada az kuru az pilavın 2,5 tl olduğu o yıllarda ayda gönderilen 200 tl nin 50 lirasını ev kirası ödeyip geri kalanı ile az kuru az pilav sepetten bol ekmek yediğimiz cebimizin fakir gönlümüzün taşkın olduğu günler… Nefsimizin nimetler karşısında kendini dizginleyebilmesi anlamına gelen kanaat ismine yakışan niteliğindeki bu lokantanın eski halini özlemle ansak ta bugün Üsküdar denince ilk akla gelen mekanlardan biridir kanaat lokantası.

         Hukuk ve adaletten duyulan rahatsızlığın dile getirildiği günümüz Türkiye’sinde yazarımız eski İstanbul’da kadıların, lodosun hüküm sürdüğü günlerde ‘Lodos, muhakeme kabiliyetimizi bozar da adalete uymayan bir karar veririz’ endişesiyle herhangi bir karar vermekten kaçınıp kararı poyrazlı bir güne ertelemeleri adaletin vuku bulması hususunda gösterilen hassasiyetin en güzel misallerinden biridir’ cümleleriyle ve de şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun; Ekmek su aş bulmak gecikebilir/Temele taş bulmak gecikebilir/Devlete baş bulmak gecikebilir/Adalet gecikmez tez verilmeli  Mısralarıyla adaletin önemine vurgu yapıyor

         Ve yazarımız sadaka taşlarını anlatıyor; ‘Sadaka taşları tarihimizin altın sayfalarına kayıt olmuş  zarafet abideleridir. Varlıklı insanlar tarafından kimselere sezdirmeden sadaka taşının içine para konur ihtiyaç sahibi de minnet altında kalmadan ihtiyacı kadar bu paradan alırdı.’ Yardımların poz verilerek sergilendiği günümüzde eski camilerimizin gölgesine sığınmış bu özel taşların anlattığı çok şey var. Bu taşların bulunduğu yerler sağ elin verdiğini sol ele bildirmeyen yüce ruhlu insanları rahmet ve minnetle anma yerleridir.

         Hayrın gizli yapılmasına ait bir örnek de Zimem defterleridir. Meçhul bir hayırsever veresiye alışveriş yapılan dükkana gelir borçlunun borçlarını kapatırdı. Borcu ödenen şahısla hayrı yapan birbirlerini bilmezlerdi.

         Sonra kahvelerin yazılı olduğu sayfaları okuyoruz. Günümüzde zamanın hoyratça tüketildiği yerler olarak değerlendirilen ve bu nedenle pek çok kimsenin sevimli bulmadığı kahvehanelerin bazıları bir dönemin İstanbul’unda, adeta aydınlanma mekanlarıymış. Özellikle Beyazıt ve çevresindeki ünlü kahvehaneler dönemin ünlü gazeteci, şair, yazar ve münevverlerinin uğrak yerleri olmuş , burada aşıkane ve sadıkane muhabbetler edilirmiş. Yusuf Ziya Ortaç Sultan Ahmet’teki müdavimi olduğu kahveler için şöyle demiş:

         ‘Hiçbir mektep, hiçbir kitap, hiçbir muallim bana kahvede öğrendiklerimi öğretmemiştir.’ Üsküdarlı yazar Burhan Felek de kahveleri şöyle özetlemiş ‘Eskiden her mahallede bir mahalle mektebi bir mahalle bakkalı ve bir mahalle kahvesi vardı. Bilhassa kahveler erkeklerin toplandığı aynı zamanda berberlik de eden kahvehane sahipleri, mahallenin itimadını kazanmış namuslu kimselerdi. Kahveler adeta sosyal bir kulüp vasfında bir yerdi. Kahveler fakir zengin, alim, cahil haddini bilmekle beraber, birbirleriyle münasebette bulunup bir çatı altında rahatça toplanabiliyorlardı.

         Ve yazarımız Karacaahmet mezarlığını ve orada yatan ünlüleri anlattıktan sonra mezarı açıklamış;’ Mezar, ziyaret kökünden türetilmiş bir kelime olup, bu manası, biz yaşayanlarca hiç unutulmamalıdır. Şair Talat’ın şu dizesi ziyaret konusunda bir uyarıdır:

         ‘Geçmişlerin eylemez isek ruhunu şad

         Etmez gelecekler de bizi elbet yad.’

         Göçüp gidenler, aranıp sorulmak isterler onları ziyaret ve dualarla anmak ihmal edilmemelidir.

         Arif Nihat Asya şu dizlerde insan oğlunun utancını dile getiriyor;

         ‘Kendilerini çar çabuk unutanların yerine

         Baktım: Ölüler Fatiha okuyor birbirlerine

         Yazarımız İstanbul’un her semtinde kıyı ve köşesinde tarihin izlerini bulduğumuz mazi hatırası çeşmelerin bugünkü halini ironi yaparak anlatmış;

         Sultan İkinci Mahmut zamanında yapılan Fıstıkağacı semtine yakın bir yerdeki ‘Kuru çeşme’ adıyla bilinen ve de yakın tarihlerde onarımdan geçen çeşmenin mermerleri üzerinde, günümüz alfabesiyle yazılmış üç kitabe(!) dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, bir levha üzerindeki ‘Araba yıkamak yasaktır’ yazısı. İkinci yazı ise ‘Bu çeşmeye zarar veren Allah’ından bulsun’ şeklindedir. En alttaki son yazı ise ‘Kapattığına emin misin?’ şeklinde soru cümlesidir.

         Bu yazılar, medeniyet yolculuğuna başladığımız yer ile ulaştığımız zirveyi (!) göstermesi açısından ibretliktir. Adı kuru olan çeşmenin suyunun akması ve döküldüğü teknenin sağlam olması ise sevindiricidir. Çeşmeler günümüzde, genelde bir ilan panosu olarak kullanılmakta bu itibarla hak ettiği değeri görmemektedir.

         Üsküdar’ı anlatmaya, tanıtmaya çalışan yazarımız son faslının son mevzusuna hüzün yakışır diyerek hazin bir hikaye anlatmış;

         ‘Kandili’nin en güzel kızı olarak bilinen Belkıs, Arnavutköy kız kolejinde, Vahit Emin ise Kuleli Askeri Lisesinde öğrencidir. Bu iki genç birbirine sevdalıdır. Gel zaman git zaman Belkıs koleji bitirir. Vahit Emin’de Kuleli den mezun olur, harbiye ye geçer. Aralarındaki sevgi aşka dönüşür. Evlenmek isterler ve bu isteklerini ailelerine bildirirler. İki aile bu evliliğe şiddetle karşı çıkar. Perişan olan ve girdikleri çıkmaz sokaktan kurtulabilme ümidi kalmayan Belkıs ve Vahit Emin Boğaz’a bakan bir tepede hayata veda ederler Vahit Önce Belkıs’ı vurur. Göz yaşlarından yakası ıslanan kaputunu çıkarıp sevdiği kızın üzerine örtüp ardından kendi de canına kıyarak Belkıs’ın yanına düşer. İki taze hayat böylece sönmüş olur. Hayatta yan yana gelmelerine müsaade edilmeyen iki genç yan yana mezarlığın bu hüzünlü yamacına defnedilir.

         2 Temmuz 1931 tarihinden itibaren Belkıs ve Vahit’in Son nefesi verdikleri tepenin, Kandilli halkı için artık tek bir adı vardır: Sevda Tepesi.

         Bir zamanlar halkın istifade edebildiği, kır kahvesinde çay içebildiği ve bu acı hikayeyi hatırlayarak hüzünlendiği bu tepe, muhteşem bir manzaraya hakim konumuyla Boğaz’ın en güzel tepelerinden biridir.

         En güzel Türk Filmlerinden biri olan Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet’in oynadığı ‘Senede Bir Gün’ Filminde Kartal Tibet’in canlandırdığı karakterin adının Emin olması manalıdır. Senede bir gün Filminde buluşulan tepe işte burası yani Sevda Tepesidir.

         Tarihin sesini bize duyuran, beş asırlık bir mazinin güzelliklerini ‘Altın şehir Üsküdar’ kitabı ile bizlerle paylaşan Sinan Yılmaz’a binlerce teşekkürler.

         Değerli yazarımız bizi elli yıl geriye götürdü. Üniversite yıllarında ikamet ettiğimiz icadiye sırtlarından sevgili Haluk Çankaya abimizle kuzguncuk tepelerine yapmış olduğumuz bir yürüyüşte Hafız Burhan’ın ‘Kuş Sesleri Ovalara Yayılır’ şarkısını beraberce söyleyip Boğazın eşsiz güzelliğini seyretmiştik.

         Merhum Hakim Kemal Çankaya’nın oğlu Haluk Çankaya’yı 15 Ekim 2021 günü Koronadan yitirdik İcadiye’de, top taşında üniversiteli dört Amasyalı olarak ikamet ettiğimiz Üsküdar’da güzel anılarımız oldu. Haluk Çankaya bizlere hem ağabeylik hem de arkadaşlık etti maddi ve manevi desteğini gördük Mekanı Cennet Olsun Çankaya Ailesinin ve Sevenlerinin Başı Sağolsun…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI KİTAP BAHÇESİNDEN… UNUTULAN GEÇMİŞ KAYBOLAN DEĞERLER… ANLAYANA!.. ”ZAMANA ATILAN İMZA” ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI AZ KURU..! (Naci Konyar) KAPIN HER ÇALINDIKÇA…( Naci Konyar ) BİZ NEY’İZ… (Naci Konyar) HASTALIKLAR ÜSTÜNE (Naci Konyar) HAYDİ ABBAS! (Naci Konyar) “HAKLI HİSSETMEK” (Naci Konyar) “BİR SOHBET-İ ÇAY ÜZRE”(Naci Konyar) İlçemizde Geçmişten Günümüze İKİ MESLEK… (Naci Konyar) İHTİYARLIK ÜZERİNE… Naci Konyar GİDENLERİN ARDINDAN…(NACİ KONYAR) DEFİNECİLER… (Naci Konyar) YÜKSEKOKUL İÇİN YURT İSTİYORUZ… (NACİ KONYAR) AMASYA SEVDALILARI (NACİ KONYAR) GÜZEL ÜLKEMİN İNSANLARI TAŞOVA KÖPRÜSÜ SAĞLIK ÖLMESİN… “ÇAMBÜKÜ” BİZİM KÖYÜMÜZDÜR… ÇOCUKLUĞUMUZUN BAYRAMLARI… BİZİM TÜRKÜLER… DOSTTAN DOSTA… CUVAPÇI İLE SEÇİM SOHBETİ… “ÖNCE EKMEKLER BOZULDU” GAZETECİ SAYGI ÖZTÜRK BEY’LE SOHBET DENE PAZARINDAN BİR ANI… BİR RAMAZAN SOHBETİ… 6 ŞUBAT 2023 MİLAT OLSUN… YOK OLAN LOKANTALAR…. YIKIMIN ARDINDAN… DEPREM VE DAYANIŞMA… YÜREĞİMİZE DOKUNANLAR BİZ BÖYLE DEĞİLDİK… ‘EĞİTİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR’ GÜNDEMİN SOHBETİ… ‘PORSUK’TAN VENEDİK’… BU DÜNYADAN ‘EMMİ’ GEÇTİ… BİLGE ANA-MEVLÜDE GENÇ… ‘BİLMEM HATIRLARMISIN’… ‘BİLMEM HATIRLARMISIN’… İBRİĞİ Mİ YAZALIM… ÇAMBÜKÜ’NÜ ANLAMAK… SAKLI SOKAKLARDA ANKARA ‘ORGANİZE OLMALI’… UNUTULMAYANLAR… RADYOLU GÜNLER LİYAKAT… ‘YAVAŞ KENTLER’ ‘ALTIN GİRDAP’ ÇEYİZ SANDIĞI… RECEP ABİ (POT RECEP) YOKSULLUĞUN ERDEMİ ÇOCUKLUĞUMUN RAMAZANLARI… İBNİ HALDUN’DAN GÜNÜMÜZE… HALDEN ŞİKAYET… ‘VALİ BEY’ ‘GAM-ZEDEYİM DEVA BULMAM’ İLÇEMİZİN RENKLİ SİMASI… TOPLUMSAL ÇEVRE… Sövgü Üzerine... İBRET PENCERESİNDEN… BİR ANI VE ÖĞRETMENLERİMİZ… AMASYA VE ANIT AĞAÇLAR… SUSKUNLUĞUN GİZEMİ… ESKİYE BAĞLIYIZ … Ciğerlerimiz Yanıyor... ARILARLA DANS “MAZİ KALBİMDE BİR YARADIR”… İSMAİL ABİNİN ARDINDAN… EŞYALARIN DA DİLİ VARDIR… AMİRALLERİ KONUŞTUK… BİR ZEVK-İ TAHATTUR - GÜVERCİNLER YUNUS EMRE SOHBETİ… BİR İNSAN-I KAMİL ORD.PROF.DR. SÜHEYL ÜNVER… İKİ VALİ VE YANIT… BU ÜNİVERSİTELER BU GENÇLER BİZİM… ÜNİVERSİTE İLİM YUVASIDIR… 2020’NİN ARDINDAN… “ÖLÜLER ALTIN TAKMAZ” RUHSAL HİJYEN KAÇAK İÇKİ SORUNU… AŞIK TURGUT’UN ARDINDAN… DEVLET ADAMLARINA ÖĞÜTLER NOTLARIMDAN GÜNÜMÜZE CAHİLE İKBALİN HAZİN SONU Hatıra Defterinden... BİRLİKTE YENECEĞİZ BAYRAM MUHABBETİ HUKUKTA YANSIZLIK … OY MENDİL OYALI DA MENDİL HÜZÜNLÜ BAYRAM GÖNÜL VE HİZMET ADAMLARI… DİLENCİLER… MUHAYYEL SOHBET KÖY ENSTİTÜLERİNİN ANISINA… ÖĞRETMENLERİME… KÖYÜ BEKLEMEK… KADINLAR GÜNÜ SOHBETİ KORONA VİRÜS BELASI… FERHAT ŞİRİN FESTİVALİ 'İNSANLIĞIN SOLMAZ GÜLLERİ' BİR KAÇ KONU VE YORUM… EROZYON DEDE (Hayrettin Karaca) 10 OCAK SOHBETİ PTT Pijama, Terlik, Televizyon GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ADALETE GÜVEN Bir Başarı Hikayesi(!)... Tarım Ne Halde... Eğitim ve Hocalarımız Erik Dalı Faruk Başkan... KARA KAPLI DEFTERİMDEN… BUNLARI BİLELİM HES’LERE KARŞI ÇIKALIM BİR RAMAZAN GÜZELLİĞİ, SEHAVET SEÇİM SOHBETİ “ORDA BİR KÖY VARDI… UZAKTA” ELEKTRİĞİN FATURASI ÇAY MUHABBETİ “İYİ BİR İNSAN OLMAYA ÇALIŞIN” FOTOĞRAFLAR VE RESSAMLARIMIZ SOSYAL MEDYA ÖĞRENCİ ANDI HACI MUHSİN ŞAİRLERİN HAYATINDAN BİZ BÖYLE DEĞİLDİK ÜSKÜP’ÜN ÜNLÜLERİ…ŞARIK TARA NEŞE BİR HAFTA, HÜZÜN BİR ÖMÜR SÜRER TIBBI MÜMESSİLLER VE TIP BEYİTLERLE SOHBET GÜNCELLEŞME ÖZELLEŞTİRME ! ŞU MEKTEPLER OLMASAYDI HUKUKA UYMA BİLİNCİ HAYRIN VE İNSANLIĞIN HAYALİ ALİ RIZA ABİ ŞARKILAR BİZİ SÖYLER GÖNÜL AÇLIĞI HAK VE ADALET BETON SEVGİSİ MAHALLEMİZ RAMAZAN DUYGULARI “ZAMANLI DÜŞÜNCELER” REFERANDUM SOHBETİ EVET Mİ HAYIR MI? Hoş Sohbet Adamlar “KİRADA OTURUYORDU” “SİZ KİMİN KÖPEĞİSİNİZ?” KAMYONCULARIMIZIN HİKÂYESİ HAYVANLARI SEVMEK USANDIK… SAVARONA AYIBI ACIYA SAYGI VE ŞEHİT ÇOCUĞUNUN FERYADI AKADEMİSYENLER “HADİ GEL KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM” MERAL AKŞENER-KENAN EVREN JAPON İŞİ – TÜRK İŞİ… ÇANAKKALE (Milli Ruh-Milli Şuur) ÇAKIR EMMİ… 80’LER… DANANIN KUYRUĞU KOPMASIN… PARİS TERÖRÜ… 769 BİN İŞSİZ ÜNİVERSİTELİ… GÜNÜMÜZ MEDYASI VE HOŞGÖRÜ… İSTANBUL’A DAİR… “GAZETE VE GAZETECİLİK” HAKSIZLIK YAPIYORSUNUZ… “İSLAMI 20 PENİYE SATMAK” RAMAZANI UĞURLARKEN… RAMAZAN ANILARI… 12 EYLÜLÜ YORUMLAMAK… RÜŞVET VE YOLSUZLUK… VALİ ÇÖKMEZ… BAŞKAN ADAYLARINA… SİVİL İTAATSİZLİK VE HOŞGÖRÜ… HALDEN ANLAMAK… İÇKİ ÜZERİNE… BİR TAHTA KAŞIK HİKÂYESİ… TAKSİM SENDROMU… GÜZEL BİR GÜN… BAKAN VE DİLEK… “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE” “ANKARA TAYFASI” 2B ARAZİLERİ VE GÖÇ… SEVGİLİLER GÜNÜ… MESLEĞE SAYGI… GAZETECİLER GÜNÜ… KEM ALET… BU GENÇLER BİZİM… MEDYANIN GÜNDEMİ… “TIP BU DEĞİL” GÖKDELEN’E HAYIR PLAKET SEVDAMIZ “SILA HİKÂYESİ…” KURBAN OLMAK ŞİİR GECESİNİN ARDINDAN… POLİTİKA VE SAVAŞA DAİR… DEVLET ADAMI… HİKMET LEVHALARI… BABALARI ANLAMAK ORTAK SEVDAMIZ TÜRKÇE… İÇİNİZE SİNDİ Mİ ?... SÜTÜNE VİCDANINA… GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE… KADINLAR GÜNÜ VE SAMİHA AYVERDİ DEDEMİN TAKVİMİ… EPDK NİÇİN VARDIR... HRANT İÇİN ADALET - EMEKLİYE SABRET... HES’LERE NİÇİN KARŞIYIZ... BOYACI SANDIKLARI... ÖZLEDİĞİMİZ BASIN... MAZİ VE HAL ÜZERİNE… MİLLİ GÜVENLİK DERSLERİ... KİMSE VAR MI...! HEZARFEN SANATÇI VEDAT GENÇTÜRK... “IŞIĞI YANAN EVLER” RAMAZANA DAİR.. KİM OLDUĞUNU BİLMEK… KARABEBEK... HÜRMET OLMAZSA... KİRLİ OYUNLAR... BİR ŞEHİT İLANI... EY SEÇMEN...! 2011...M.AKİF YILI YOKSULLUK... SARKOZY’NİN SAKIZI... TÜTÜN VE ŞEKER DÜNYA ALTINCISIYIZ...(!) “KAYIP İSTANBUL...” ‘ KANUN-I KADİM’E DÖNELİM’ DP’YE DAİR... SU ÜZERİNE AĞIT YAKMAK... GÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ... ZAMAN GAZETESİ YAZARI HÜKÜMET MEYDANI.. AHİLİK UNUTULMASIN... KASABALARIMIZ... YATAĞINA KIRGIN IRMAKLAR... TAŞOVA BAMYA FESTİVALİ... AL SANA YÜKSEKOKUL(!)... BİRKAÇ KONU VE YORUM TEK SUÇLU ONLAR MI...? MÜRVET AGA… AİLE YAPIMIZI KORUYUNUZ… CUVAPÇI MEMET VE ANAYASA… GERGİNLİK ÜRETMEYELİM YETENEK SİZSİNİZ… BU MUDUR ÖZELLEŞTİRME… ECZANELER SIKINTIDA... GÜNDEME BAKIŞ… Sn. Valimiz... BİZ BÖYLE BİR MİLLET DEĞİLDİK... AÇILIMA BAKIŞ... UMUTLU PANEL(İ)... “ÜÇ NOKTA”… HOŞ BİR SADA… ARAP ŞÜKRÜ ÇEŞMESİ VEFA ve CİNDORUK… ‘APARTMANA NİÇİN HAYIR?...’ BİR PAZAR ÖYKÜSÜ… HIDIRELLEZ BORABOY GÖLÜNDE ŞİİR… ACI ZULÜM BİR HELİKOPTER TUTTUK.. ORDU VE SİYASET ÜÇ KATLI AHŞAP EVİMİZ… NE KA EKMEK O KA KÖFTE Mİ ?... ALİ RIZA PAŞALAR UNUTULMASIN… Rüşvet ve Yolsuzluk
Reklamı Geç
Advert