Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
18 NİSAN Perşembe 03:10

AMASYA’NIN “ALPASLAN” İLÇESİ

Enver Seyhan
Enver Seyhan
Giriş Tarihi : 26-08-2021 08:46

Kurallar insan hayatını kolaylaştırmak için vardır. Ve herkes için aynıdır. Bugünkü yazımızda biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle yapılan yorumlar sonunda kimin bu yazıyı okuduğu anlaşılacaktır.

Şehirlerarası  karayollarında bazı kurallar vardır. Siz yolculuk yaparken mavi tabelalarda sırada hangi ilçenin veya ilin olduğu yazar. O yerleşim merkezine ne kadar kaldığı belirtilir. Yolculuk yapan kişi gideceği yere ne kadar sürede gideceğini bilir.

Ünye’den yola çıkıp Taşova’ya gelmek için yola çıktım. Tabelalar beni yönlendirdi.  Taşova ismini Erbaa ilçesine gelince gördüm. Anladım ki sıradaki ilçe Taşova.

Bu andan itibaren Taşova’ya yaklaştığımda bu yazıyı okumak. Yani gelip gelmediğimi anlamak. Ancak karşıma; Şehir merkezi, otogar ve Alpaslan yazan bir tabela çıkıyor.

Yazılması gereken ise oranın hangi ilçe olduğu olmalıydı. Çünkü ülkenin diğer yerlerinde durum böyleydi.  Her ihtimale göre yolun sağından “Şehir merkezi” yazan yere dönüyoruz. Çok geçmeden karşımıza bir köprü ve köprünün başında bulunan bir tabela daha bulunuyor. Tabela da ise Taşova yazıyor.

Bu Taşova ibaresi ilçenin adı mı, köprünün adı mı? Yoksa köprünün altından geçen ırmağın hali mi?

Bu durumu düzeltecek veya buraya gelecek olan vatandaşların işini kolaylaştıracak yetkili kim bilemiyoruz. Vakıa şudur ki ortada izahı zor bir karışıklık var.

Alpaslan’dan ilçe olur mu? Yapılırsa olur. Zaten alt yapısı buna hazır. Ancak şu an öncelik şehrin adının, “Şehrin girişine” yazılmasıdır.

Elbette “Büyüklerin hikmetinden sual olunmaz; onlar her şeyin en doğrusunu bilir” diye bir söz okumuştum. Biz “avam” olarak, “havasın” kararlarına saygılıyız. Böyle kalması gerekirse de kalır. Ancak başka yerlerde bulunan uygulamanın burada olmaması belki bir tercihtir.

Taşova önemli bir ilçedir. Zaman çok şeyi halleder.  Kim bilir tabeladan çok daha önemli şeyler düşünülüyordur hakkında. Bunu öğrenmenin en kolay yolu bekleyip görmektir.

Her şey Taşova ve Taşova'lılar için hayırlı olsun.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Unsur Aha Bu Börk… “ELA GÖZLÜM BEN BU ELDEN GİDERSEM” Şimdilik bu kadar yeter.. TANIMADIĞIM İNSANLAR ASIRLIK HATIRALAR HATIRALAR Hayali cihan değer!.. SELE SEPET TOP KANDİL KUH-İ KARAKUŞ TAZE EKMEK Bayat Ekmek Sana Kızıyorum Öğretmenim! İKİ YÜZ SENE ÖNCE YEMİŞEN BÜKÜ KÖYÜ (ENVER SEYHAN) Enver Seyhan – Kadıköy Gücük ayı 1439 ( Enver Seyhan ) KIŞLAK KORAMU Karye-i Koramu HATIRALAR GELİP DİKİLİYOR BAŞIMA (Enver Seyhan) SONUSA (ENVER SEYHAN) PLAN PROĞRAM ARKA PLÂN (Dünya görüldüğü gibi değil asla!) Köy Minibüsü Bu Vatan Kimin? (Enver Seyhan) HASBİHAL (ENVER SEYHAN) KONUŞALIM MI ( ENVER SEYHAN) ANTİK ERBAA’DA BAKIR İSTİHSALİ (Sonusa Yöresinde İlk Tunç Devri) Yedi bin yıl önce Sonusa – Erbaa yöresinde insan yaşamı vardı…( ENVER SEYHAN ) OLUKLU MUKAVVA ADI MACERA, NAMI DOLAR MANİ Manici (Enver Seyhan) NASIL ANLATILIR (ENVER SEYHAN) RADYO (Enver Seyhan) SOKU TAŞI (ENVER SEYHAN) HER CANIN HİKAYESİ BAŞKA.. Enver Seyhan ŞAKA GİBİ HEMİ… (Enver Seyhan) PARA : VAY SOYKA! (ENVER SEYHAN) RECEP AĞA İLE SOHBET (Enver Seyhan) DERDİ Kİ: Cahil Cesur Olur! (Enver Seyhan) TAŞOVA KÖYLERİNDE YER ADLARI PONTUS MESELESİNE DAİR (ENVER SEYHAN) ÖMÜR KISA (Enver Seyhan) “Eşşek ağmasa taş gurbete gitmez.” (Enver Seyhan) TAŞOVA, NAHİYE ve KASABALAR ile KÖYLERİN TARİHÇESİ (Enver Seyhan) TELAŞ TALAŞ (Enver Seyhan) GARİP BİR YAZI (Enver Seyhan) DAR AYAKKABI (Enver Seyhan) SEPETLİ KÖYÜ 1574 (Enver Seyhan) DÜNYA DÖNÜYOR Olan insanlığa oluyor (Enver Seyhan) DESTEK ÇAYI VADİSİ (ENVER SEYHAN) BİR ZAMAN SİZİN KÖY HAYAT BİR HİKAYEDİR GÜRSU KÖYÜ ve KIYMETLİ HATIRALAR TAŞABAD 1840 AMASYA DEDİM DE ATABEY SÜLALESİ SEPETLÜ ÇİFTLİĞİ - HADDADİ ÇİFTLİĞİ - SÜLEYMAN AĞA ANILARLA ADIM ADIM Oba Köyü GEÇMİŞE DAİR YENİDEN YERKOZLU KÖYÜ YEŞİLYURT (Sepetlioba) KÖYÜNDE ÖĞRETMENLİK YAPAN ŞAHISLAR MEMLEKETTE KARA ÇORBA YİYEMEDİM Enver Seyhan SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN İnsanlar ve Bayramlar “Yol özgürlüktür!” HATIRA DEFTERİ TÜRKLERE DAİR Enver Seyhan YAŞAM - GEÇİM 20 Ekim 1935 Genel Nüfus Sayımı ve Amasya AMASYA GÜNLERİ'nden İlk Gün İzlenimlerim "Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı" Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler Her Hikaye Biraz Yarımdır Umarım bu hikaye yarım kalmaz ZİĞDİ – KARAYAKA NAHİYESİ KÖYLER VE HANE SAYILARI Sene: 1838 ve 1840 GEÇMİŞTEN, GELECEĞE ERBAA ve TAŞOVA.. Enver Seyhan KARYE-İ SEYYİDLÜ TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları: GELENEKLER ve KÖYLER AKILDA KALANLAR VE YAŞAM HİKAYELERİNDEN KESİTLER YEŞİL DOMATES: KAVATA 1838 Yılı TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları Mehmet Akif'in Annesi TAŞOVA TARİHİ Enver Seyhan TOKAT'TAN GİTMEK Mİ GEREK? Taş Medeniyettir! AMASYA’DA “BİR İNCİ”: 63 KÖYÜ İLE TAŞOVA Boraboy Gölü Normal Bir Göl Değildir... BİLEYİ TAŞI TAŞOVA İLE İLGİLİ NOTLARIMDAN BAKİYE -HÜLASA- Kıtlık Kapıyı Çalmadan… BOŞLUĞA BAKAN PENCERELER... BALDIRAN YENİ BİR “TABİAT PARKI”MIZ OLABİLİR… SONİSA KAZASI TARİHİ-3
Reklamı Geç
Advert