VALİ OSMAN VAROL YUKARI BARAKLI'YI ZİYARET ETTİ

Vali VAROL İlçemize bağlı Baraklı köyleri olarak bilinen yörede hayata geçirilecek olan yüksek sistem bağ yetiştiriciliği projesi malzeme tanıtım törenine katıldı. Valimize Taşova Kaymakamı Okan Yenidünya, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Yıldız, İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Şeker ve yöre halkı eşlik etti.

YEREL - 05-12-2018 08:45 10937 kez okundu.

VALİ OSMAN VAROL YUKARI BARAKLI'YI ZİYARET ETTİ
Özgür Mobilya Baza


Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına düzenlenen saygı duşu ve akabinde okunan İstiklal Marşımız ile başlayan program, Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Rıfat Üstün’ün açılış konuşması ve İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Şeker’in konuşmaları ile devam etti.
 
Valimiz Dr. Osman Varol konuşmasında Taşova yöresinde üretilen üzümün birden fazla kalemde bölgeye gelir getiren önemli bir ürün olduğuna değindi. Kamunun köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın topraklarına sahip çıkarak, üretim faaliyetlerine katılması ve refah içerisinde yaşaması için elinden gelen her türlü çalışmayı uyguladığına vurgu yaptı. Yapılan törenle Baraklı köylerindeki bağcılık faaliyetlerine devletimizin verdiği önemin vurgulanmak istediğini belirtti. Bölgede yapılan yatırımlara devam edileceğini belirtti. Yüksek sistem bağ yetiştiriciliği projesinin Yukarı Baraklı köyüne hayırlı olmasını diledi. Verimlerinin bol, ürünlerinin bereketli olması temennilerini iletti.
 
Konuşmaların ardından çiftçilerimize belgeleri teslim edildi.
 
Ülkemiz çok eski ve köklü bağcılık kültürüne sahip ülkelerden birisidir. Bağcılık, tarımla uğraşan çok sayıda çiftçi ailesine geçim kaynağı olduğu gibi, farklı değerlendirme şekilleriyle de tarımsal ürünlerimiz içinde önemli bir yer alarak ulusal ekonomiye katkı sağlamaktadır. Ülkemizde 4 milyon 200 bin dekar bağcılık alanı bulunmakta olup bunun %2’lik kısmına tekabül eden 7 bin 500 dekarlık alanı ilimizdedir. Ülke genelinde üretilen 2 milyon 600 bin tonluk sofralık üzümün %5’ine tekabül eden 14 bin 200 tonu ilimizde yetiştirilmektedir. Bu 7 bin 500 dekar üretim alanının 4 bin dekarı (%53) Taşova ilçemizde bulunmaktadır. Taşova ilçesinde de Baraklı köyleri üretim alanı bakımından yaklaşık 500 dekar alan ile ilk sırada yer almaktadır.
 
İlimizde ana geçim kaynağı bağcılık olan köylerin başında Baraklı köylerimiz gelmektedir. Bunun sebebi olarak köyün coğrafi konumu, yapısı ve yöre olarak üzüm yetiştiriciliğine elverişli bir topografyaya sahip olması gösterilebilir. Bölgede yetiştirilen üzüm çeşidi bakımından Narince, Abalıkoca, Kazova çeşitlerinin yanı sıra Alphonse Lavalle, İtalia, Horoz Karası, Ata Sarısı ve Yalova İncisi gibi sofralık çeşitlerde öne çıkmaktadır. Bu çeşitler ilimizde ve iç pazarda sofralık üzüm olarak tüketilmesi yanında yöre halkının mamul hale dönüştürdüğü üzüm pekmezi, üzüm sirkesi ve yaprakları da dolmalık yaprak olarak pazarda ayrı bir katma değer sağlamaktadır.
 
Modern ve teknik bir bağcılık için ilimizde yüksek sistem bağcılık modelinin uygulanması gereklidir. Çünkü mevcut bağlarda geleneksel bir sistem olan goble bağ (yerde bağ) modeli uygulanmaktadır. Bu model fazla işgücü ve masraf gerektiren, buna karşılık verim ve kalite kayıplarına neden olan bir modeldir. Bu nedenle yerde bağ modelinden vazgeçilip yerine toprak işleme, budama, hasat ve ilaçlı mücadele konusunda daha elverişli ürün verimi ve kalite açısından avantajlı olan yüksek sistem bağcılık modeline dönüşüm yapılmalıdır. Yerde bağ modelinde verim 700-1000 kg/daa aralığında iken telli terbiye sistemlerinde bu rakam 2000-3000 kg/daa aralığındadır. Verim en az 2 katı artarken mücadele ve bakım işlerinden dolayı işgücü de azalmaktadır.
 
Bugün 80 dekar alanda %50 genel bütçe, %50 çiftçi katkısı imkânları ile gerçekleştirilen projenin dekar maliyeti 4 bin TL olup, toplam maliyet 320 bin TL’dir.

 

 

 

 

 

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Ne Mazi Ne Ati’nin Konuğu Sezgin Ünsal

Ne Mazi Ne Ati’nin Konuğu Sezgin Ünsal

25-04-2023 - YEREL

Yolaçan Kavşağı yakınında TIR yoldan çıktı

Yolaçan Kavşağı yakınında TIR yoldan çıktı

04-12-2022 - YEREL

Reklamı Geç
Advert