Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 08:24

BEYNİNİZİ YABAN MERSİNİYLE KORUYUN

Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, mucizevi bir bitki olan yaban mersininin hemen hemen tüm vitaminleri içinde barındırdığını ve beyni korumaya aldığını söyledi. Prof. Dr. Osman Erkise dinç bir beyin için; fındık, fıstık ceviz ve badem tüketilmesini önerdi

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 30-01-2019 22:46   Güncelleme : 30-01-2019 22:46
BEYNİNİZİ YABAN MERSİNİYLE KORUYUN

Beyin, merkezi sinir sistemimizin en büyük organı ve tüm vücudumuzun kontrol merkezidir. Aynı zamanda karmaşık düşünce, hafıza, duygular ve dil gibi faktörlerden de sorumludur. Eğer dinç ve tam fonksiyonlu bir beyin istiyorsak, ihtiyacı olan besinleri ona vermemiz gerekir. Ayrıca, hafıza kaybı ve konsantre olamama gibi sorunlara iyi gelen şifalı bitkiler de vardır. İşte bunlardan biri de yaban mersinidir. Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, mucizevi bir bitki olan yaban mersininin hemen hemen tüm vitaminleri içinde barındırdığını ve beyni korumaya aldığını söyledi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk ise yüksek miktarda yağ ve bol protein içeren fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin tüketilmesini önerdi.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmaların kuruyemişlerin içerdikleri yağ asitleri, vitamin, mineral ve bitkisel proteinlerle; obezite, şeker, kalp-damar hastalıkları, unutkanlık ve kansere karşı olumlu etkilere sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk, “Bu nedenlerden ötürü, beslenmenizde bu sağlık iksiri gıdalara yer vermeyi unutmayın. Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, çok az su (%4-6), yüksek miktarda yağ (%65) ve bol protein (%15-25) içerir. Kuruyemişlerin kalori miktarı çok yüksektir. 100 gram kuruyemiş ortalama 600-700 kalori içerir. Bu ürünler bir arada değerlendirildiğinde, kuruyemişler ‘yağdan zengin meyveler’ olarak isimlendirilebilir” dedi.

BİTKİSEL PROTEİN İÇERİYOR

Kuruyemişlerin, insanlık tarihi boyunca insanoğlunun yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerle birlikte en önemli besin kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, “İnsan doğasına ve genetik yapısına son derece uygun olan kuruyemişler, son yüzyılda tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle birlikte beyaz şeker, beyaz un, süt ve süt ürünleriyle hayvansal gıdaların ön plana çıkmasıyla az tüketilir olmuştur. Oysa kuruyemişler kaliteli bitkisel protein içerir. 100 gram kuruyemişte ortalama 10-25 gram kaliteli bitkisel protein vardır. Kuruyemişler ‘arginin’ adlı aminoasit bakımından zengindir. Arginin, damarları genişleten nitrik oksitin yapımına yol açar. Nitrik oksit ise kan basıncını düşürür, kalp-damar hastalığı riskini azaltır, kolesterol seviyesini düşürür. Lif bakımından zengin olan kuruyemişler kalp-damar hastalıklarından korur, kasları geliştirir, kanser ve diyabet riskini azaltırlar. Ayrıca ruh halini pozitif yönde etkileyip, hafızayı da güçlendirirler” dedi.

KURUYEMİŞLERİ NASIL TÜKETMELİ?

Kuruyemişler çiğ olarak tüketilmelidir.
Kızartma, tuzlama, yağlama, kuruyemişlerin olumlu özelliklerini ortadan kaldırır. Kabukları çıkarıldığında, ışık ve havaya maruz kaldıklarında kuruyemişler kolayca bozulurlar. Bu nedenle serin ve kuru yerlerde kabuklarıyla birlikte muhafaza edilmelidirler.

YABAN MERSİNİ KÜRÜ TARİFİ:

Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, beyin için en önemli şifalı bitki türünün yaban mersini olduğunu belirtti. Yaban Mersini bitkisinin beyni korumaya aldığını söyleyen Bingöl, “Vitamin deposu olan yaban mersini, hem beynimizi korumaya alıyor, hem de arızalı bölgeyi tamir ediyor. En önemli özelliklerinden bir tanesi de hafızayı ileri derecede kuvvetlendiriyor” dedi.

DOĞAL ANTİDEPRESAN

Bingöl, ayrıca antidepresan etkisi de bulunan yaban mersini kürünü şöyle tarif etti: Yaban mersini yaprakları ile kurutularak, 50’şer gramlık günlük kaynatılarak sabah, öğle, akşam olmak üzere 1 bardak sıcak şekilde içilmeli. Beyin sağlığı açısından muhteşem sonuçlar doğuracaktır.

MİKTARI NE OLMALI?

Bir porsiyon, avuç kuruyemiş 30 grama tekabül eder. Kilo durumuna göre bir kişinin 50-100 gram kuruyemiş tüketmesi önerilir.
Kişinin obez olup olmaması, yaptığı iş, fizik aktivite düzeyi, cinsiyeti ve yaşı, tüketmesi gereken kuruyemiş miktarını etkiler. Obezlerde bir porsiyon kuruyemiş tüketmek yeterliyken, kilo sorunu olmayan ve fiziksel aktivitesi yeterli olanların üç porsiyona kadar kuruyemiş tüketmesi uygundur. Porsiyonlarda ceviz, fındık, Antep fıstığı ve bademin eşit miktarlarda yer alması uygun olabileceği gibi, içindeki omega 3 yağ asitleri nedeniyle cevize biraz daha ağırlık vermek yerinde olabilir.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert